szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A köztársasági elnök március óta leginkább aláírásokkal adott magáról hírt, interjút nem adott, és ha hosszabban is beszélt valahol, akkor is többnyire a környezetvédelem volt a téma.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Igazán nem mondhatjuk, hogy Áder János a legizgágább szereplője a magyar politikai életnek, de a koronavírus óta szinte láthatatlanná vált a köztársasági elnök. Annyira, hogy ugyan az öt legfőbb közjogi méltóság között ő az, aki “kifejezi a nemzet egységét, és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett”, ráadásul ő a magyar honvédség főparancsnoka, mégsem folyik bele például az operatív törzs munkájába, nem szólal meg a járvány alakulásával, az országot érintő korlátozásokkal kapcsolatban sem.

Nézzük csak, mikor tűnt fel Áder János a járvány kezdete óta: március 15-én még mondott egy beszédet, amelyben arról beszélt, hogy elmaradt a közös ünneplés (ez volt az első nagyobb ünnep, amit töröltek az épp terjedő vírus miatt). Érdekesség, hogy a vírus szó például nem hangzik el a beszédében. Március végén a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényről magyarázta el nyilatkozatában, hogy megfelel az Alaptörvénynek, valójában nem korlátlan időre szól, és a kormány csak a vírus elleni védekezésre fogja használni.

Nagypénteki beszédben pedig türelmet kért mindenkitől, és arra hívta fel a figyelmet, életeket menthetünk azzal, ha betartjuk az ünnep alatt is a szabályokat. (Időközben április 6-án kinevezte a GVH elnökét az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyetteseit, de tábornoki előléptetés és kinevezés is volt április 6-án.)

Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita vért ad a II. Civil Véradás elnevezésű programban
©

Április 23-án feleségével elment vért adni, ahol ő nem, de Herczeg Anita mondott pár szót: az összefogás és a segítségnyújtás fontosságát hangsúlyozta.

Az április 27-i államtitkári és tábornoki kinevezések után Áder május 2-án bukkant fel újra, akkor a Parlamentben ítélte időtállónak a 30 éves Országgyűlést és a többi között arról beszélt,

az elmúlt hetekben a járvány nemcsak törékenységünkre figyelmeztetett, de a társadalmi összefogás erejét is megmutatta.

Május végén már azzal tűnt fel, amiről a legtöbben ismerik: aláírta a Budapest-Belgrád vasútvonal szerződéseinek titkosításáról, és a kulturális szférában alkalmazottak státuszváltozásáról szóló törvényt is.

Június 4-én Trianon százéves évfordulóján újra a Parlamentben szólalt fel, értelemszerűen Trianonról beszélt, június 16-án koszorúzott és 19-én gyászmisén vett részt. Közben június 17-én pedig újra aláírt, ezúttal a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényt látta el szignójával.

Áder János köztársasági elnök beszédet mond a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulója alkalmából tartott emlékülésen az Országházban 2020. június 4-én.
©

Június 23-án kinevezte a Kúria és az MNB elnökhelyettesét, rektori megbízásokat adott át.

Június 30-án a Semmelweis Napon a Szent László Kórházban beszélt a koronavírus elleni orvosi küzdelemről, az első világháborúval vonva párhuzamot. A többi között azt mondta, az új koronavírus elleni küzdelem hangja és az I. világháborús lövészárkok katonáinak tapasztalata drámaian összeillik, és valahányszor a járványról esett szó az elmúlt hónapokban, az ember szinte öntudatlanul is háborús nyelvezetre váltott, nem véletlenül.

Az egészségügyi dolgozók számára a tényleges háborús terepen, a szokatlan körülmények a legnehezebbek. Amikor a lehetőségek korlátozottak, de a terhelés hatalmas. Amikor orvos és betege bajtársai egymásnak, és mindennapos az életveszély.

Hosszan méltatta az orvosokat és köszönetet is mondott nekik a munkájukért. Ugyanaznap fogadta a szlovák házelnököt, majd július másodikán a szlovén elnökkel tárgyalt, akivel közös sajtótájékoztatót is tartottak. Áder ott arról beszélt, a koronavírus-járvány kezelésében a két ország a lakosságszámához viszonyítva a legjobban teljesítők közé tartozik az Európai Unióban, mind a megbetegedések, mind az elhalálozások alacsony száma alapján.

A koronavírus-járvány elleni hatékony fellépésben a gyors, időben meghozott intézkedéseknek mindkét országban döntő jelentőségük volt

- mondta az államfő. Emellett beszélt a természeti értékek megóvásáról és az illegális migráció elleni küzdelem fontosságáról. Még aznap fogadta a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj magyarországi döntőjének résztvevőit és felkészítő tanáraikat a Sándor-palotában.

Áder János köztársasági elnök (j) és Borut Pahor szlovén államfő sajtótájékoztatója a Sándor-palotában 2020. július 2-án.
©

Nem sokkal később bírókat nevezett ki, és aláírta a kata szigorítását is. Talán kijelenthető, hogy 2020 legkiugróbb teljesítményét akkor hozta, amikor keresztbe tett kicsit Mészáros Lőrincnek, és blokkolta az Innovációs és Technológiai Minisztérium tervét a visszaváltható/újrahasznosítható palackokkal kapcsolatban, pedig úgy tűnt, ezt a tervet is a felcsúti üzletemberre szabták. Augusztus 19-én díjakat adott át, 20-án pedig tisztavatáson mondott beszédet és felavatta az Összetartozás emlékművét.

Augusztus 31-én kinevezte a Kúria elnökhelyettesét, majd szeptember 4-én elment Rubik Ernő könyvbemutatójára a MOME-ra, ahol a Színház- és Filmművészeti Egyetem diáktüntetői várták. Áder bevonult, az SZFE-ügyről ott sem mondott semmit, és máshol sem említette meg.

Ezután szeptember 11-én tűnt fel Gödöllőn, a Nemzeti Parkok Hete megnyitóján, ahol a környezetvédelem fontosságáról beszélt, szeptember 23-án és 30-án az ENSZ közgyűlésre küldött videóüzenetet, ebből az elsőben említette meg a koronavírust és az általa okozott válságot. Október 5-én is a klímakatasztrófára hívta fel a figyelmet az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett fenntarthatósági témahét online nyitórendezvényén.

Áder János köztársasági elnök beszédet mond a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál, valamint a Magyar Nemzeti Parkok Hetének megnyitóján a Gödöllői Királyi Kastély udvarán 2020. szeptember 11-én.
©

Áder azt mondta, a klímaváltozással, fenntarthatósággal összefüggő kérdések a koronavírus-járvány elmúltával is megmaradnak, és elsütött egy szóviccet is:

a Föld azt üzeni, hogy “Ébresztő, élj ökosan!”

Ugyanott a gyerekeknek azt mondta,

bezárjuk az utolsó nagy szénerőművet, a Mátrai Hőerőművet,

majd gyorsan kiderült, nem úgy gondolta, mint ahogy a sokan értették. A beszédek között sok dolga volt: szeptember 14-én kinevezte a Nemzeti Választási Iroda elnökét, egy hétre rá Novák Katalin minisztert illetve egy államtitkárt és egy tábornokot, majd fogadta az MTA új elnökét és még aznap a Meteorológiai Világszervezet főtitkárát, majd szeptember végén érkezett udvariassági látogatásra hozzá a kirgiz elnök, végül pedig egy államtitkári kinevezéssel zárta a hónapot.

Október 1-én tudta le a járvány alatt adott egyetlen köztársasági elnöki interjúját: a Zalai Hírlapnak beszélt a fenntarthatóság fontosságáról. Koronavírusról, járványról vagy lezárásokról egyáltalán nem beszélt Áder, a járványt a riporter említette meg kétszer, de mindannyiszor a környezetvédelemre futott ki a kérdés.

A nemzeti gyásznapon, október 6-án rádióüzenetet intézett az állampolgárokhoz.

Október közepén megint aláírt: bár a Magyar Orvosok Szakszervezete, az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége és a Liga Szakszervezetek is arra kérte a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá az orvosok szolgálati jogviszonyáról szóló törvényt, de megtette, azzal a kommentárral, hogy ritkán tapasztalható konszenzussal született meg a törvény (valójában a javaslat béremelésre vonatkozó részeit egyeztették a Magyar Orvosi Kamarával, de a szigorú összeférhetetlenségi és átvezénylésre vonatkozó szabályokat nem).

Október 19-én a Három tenger kezdeményezés videókonferenciáján vett részt és elment a Parlamentbe a Kúria elnökének eskütételére, majd október 25-én bejelentette, zöld ügyekről szóló podcastot indít. Ebből öt rész készült eddig, a másodikban Szlávik János infektológus főorvos volt a vendég, aki arról beszélt, magzati károsodást nem okoz a koronavírus-fertőzés, de a várandós nőknél jelentkező tünetek és szövődmények, például a láz, a tüdőgyulladás, kiválthat koraszülést vagy vetélését.

Áder János köztársasági elnök (b) a 12 kelet- és közép-európai uniós országot tömörítő Három Tenger Kezdeményezés vezetőinek videókonferenciáján Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2020. október 19-én.
©

Október 28-án egy államtitkár mellett kinevezte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökét, majd másnap az osztrák laboratóriumba látogatott. Az Alexander Van der Bellen osztrák államfővel folytatott megbeszélés utáni sajtótájékoztató nagyon tanulságos volt.

Míg Áder a koronavírusról a Köztársasági Hivatal honlapján elérhető MTI hír szerint annyit mondott, hogy fontos megőrizni a jószomszédi kapcsolatot, mert így mérsékelni lehet a koronavírus-járványból eredő károkat mindkét országban illetve a járvány miatt a turizmusban súlyosak a veszteségek mindkét országban, Budapesten és Bécsben is a szállodák jelentős része „kong az ürességtől”, addig az osztrák elnök nem köntörfalazott: azt mondta, "a járványhelyzet az elmúlt hetekben élesedett."

Akkor már látszott, hogy a magyar számok egy héttel követték az osztrák adatokat, és Áder annak ellenére nem mondott semmit, hogy a látogatás napján volt először háromezer fölött az új igazolt fertőzöttek száma idehaza.

November 4-én az Új köztemetőben koszorúzott, majd ritkán látott dolog történt: Áder visszadobott egy törvényt az Országgyűlésnek. A családi gazdaságokról szóló törvényben adatvédelmi problémát fedezett fel, az általa jelzett hibákat végül javították, novemberben pedig el is fogadták. December 21-én még ennél is tovább ment: a hulladékgazdálkodási törvény miatt az Alkotmánybírósághoz fordult.

Közben, december 2-án a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség online konferenciáján beszélt arról, hogy meg kell akadályozni Magyarország vízgazdálkodásának bedőlését.

Az év legvégére két dolog maradt: egyrészt felajánlott magyar segítséget a földrengés sújtotta Horvátországnak, másrészt megszületett az újévi beszéd, amiben minden eddiginél hosszabban beszélt a koronavírusról.

Áder János köztársasági elnök és Weisz Fanni jeltolmács, siket esélyegyenlőségi aktivista az államfő újévi köszöntőjének televíziós felvételén a Sándor-palotában 2020. december 29-én
©

Ezek alapján úgy tűnik, Áder a második hullámból szinte teljesen kicsekkolt: se irányt nem mutatott, se bármiféle véleményt nem fogalmazott meg még a legtöbb halálos áldozatot hozó időszakban sem, a teljes irányítás jól láthatóan Orbán Viktor kezében volt. A kérdéseinket feltettük a Köztársasági Elnöki Hivatalnak is azzal kapcsolatban, mi az oka Áder visszafogott szerepléseinek, és mi a köztársasági elnök véleménye a koronavírus elleni védekezés sikerességéről, szerintük Áder igenis elvégezte a teendőit.

"A köztársasági elnök a pandémia tavaszi kezdete óta folyamatosan ellátta és ellátja az alaptörvény által rá rótt azon feladatokat, melyek a jogalkotással, állampolgári ügyekkel, kegyelmi kérvényekkel, kinevezésekkel kapcsolatosak" - áll a válaszban, ami felsorolja a Áder nyilvános programjait. "Szigorú biztonsági előkészületek után villámlátogatáson találkozott Bécsben az osztrák államfővel, néhány nappal azelőtt, hogy Ausztria komoly korlátozásokat vezetett be. Az államfő ezek mellett Magyarországra akkreditált nagyköveteket fogadott - és fogad majd januárban is - bemutatkozó látogatáson. Ez lehetőséget ad arra is, hogy az elmaradt diplomáciai programok pótlásáról egyeztessenek" - tudtuk meg a köztársasági elnök programjának egy részét, de mint kiderült, több online konferencián is részt vett.

A tévés beszédeket is felsoroló válasz szerint nem stimmel az az állítás, hogy keveset foglalkozik a koronavírussal: "A köztársasági elnök a járvány első hullámától kezdve számos alkalommal szólt a pandémiáról: szíves figyelmébe ajánlom a nagypénteken elhangzott beszédet, a március 15-én és augusztus 20-án elhangzott ünnepi beszédeket, de érdemes elolvasnia a Semmelweis-napi beszédet is, mely a Szent László Kórházban hangzott el. Áder János rendszeresen podcastbeszélgetéseket is folytat: Kék Bolygó című podcastja két alkalommal is foglalkozott a koronavírus-járvánnyal."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A 2019-ben alapított cégek is kérhetik az újraindítási gyorskölcsönt

A 2019-ben alapított cégek is kérhetik az újraindítási gyorskölcsönt

Boris Johnson: Nem az oltások, hanem lezárás miatt csökkent a súlyos megbetegedések és a halálesetek száma

Boris Johnson: Nem az oltások, hanem lezárás miatt csökkent a súlyos megbetegedések és a halálesetek száma

Kiborultak a britek Fülöp herceg halálhírének a közvetítésén

Kiborultak a britek Fülöp herceg halálhírének a közvetítésén