Varga Judit a Facebookon jelentette be, hogy megrendszabályozná a közösségi oldalakat

Varga Judit a Facebookon jelentette be, hogy megrendszabályozná a közösségi oldalakat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az igazságügyi miniszter összehívja a Digitális Szabadság Bizottság rendkívüli ülését is, mert szerinte a közösségimédia-szolgáltatók politikai céllal korlátozzák bizonyos profilok láthatóságát.

A keresztény, konzervatív, jobboldali véleményeket a Facebook úgy korlátozza, hogy csökkenti azok elérését. Erről személyes tapasztalatom is van – írta Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebookon hétfő délelőtt.

A posztban kifejtette, hogy a közösségimédia-szolgáltatók titokban, politikai céllal úgy korlátozzák a felhasználói profilunk láthatóságát, elérését, hogy arról mi ne tudjunk. Ez az szerinte, amit árnyék tiltásnak neveznek. Szerinte a techcégek ezzel minden alapvető demokratikus jogi normát megszegnek, amely a nyugati típusú kultúra alapját jelenti. Varga hozzátette: Az árnyék tiltás rendszerszintű gyakorlatáról nemcsak a most kiszivárgott Twitter-vezérigazgatóról készült hangfelvételből értesülhettünk.

Varga Judit cenzúrát kiáltott, a Facebook cáfol - de vajon hihetünk-e a véletlenekben?

Szándékosan korlátozta a Facebook Varga Judit közösségi oldalát az igazságügyi miniszter sugalmazása szerint, a techcég szóvivője viszont lapunknak cáfolta, hogy beavatkoztak volna. De vajon tényleg Zuckerbergék ármánykodásáról van szó, vagy netán arról, hogy a Fidesz - Donald Trump esetéből is okulva - egy Facebook-törvénnyel a háta mögött akar nekivágni a 2022-es választásnak?

Varga Judit mindezért úgy döntött, hogy összehívja a Digitális Szabadság Bizottság rendkívüli ülését, illetve egyeztetni fog a héten a Gazdasági Versenyhivatal elnökével a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok szankcionálási lehetőségeiről.

Azt a Telex szúrta ki, hogy Varga itt nem állt meg: a Pesti TV egyik műsorában azt mondta, hogy az Igazságügyi Minisztérium társadalmi felmérést készít az a Facebook-cenzúráról, a közösségi oldalak tiltási, törlési gyakorlatáról.

Varga nem először megy neki a Facebooknak. Decemberben azt állította: pár órával az után, hogy egy posztot tett közzé a közösségi média kiemelt szerepéről a 2022-es választásokon, az oldal előzetes értesítés és indoklás nélkül úgy állította át az algoritmusait, hogy ezzel a korábbiakhoz képest a negyedére-ötödére esett vissza az oldalbejegyzések elérése. Vagyis szerinte korlátozták, hogy hány felhasználó hírfolyamában jelenjenek meg a posztjai.

A miniszter azt is pedzegette, hogy ha kell, törvénymódosításokra is javaslatokat fognak tenni a közösségi média rendszabályozására.

Lengyelország törvénnyel akadályozná meg a facebookos tiltásokat

Ha a bejegyzés nem ütközik a lengyelországi törvényekbe, úgy a közösségi szolgáltatások nem távolíthatják el azokat - ez az egyik hangsúlyos része annak a tervezetnek, amelyen a varsói kormány dolgozik.

Hozzászólások