Megvan, ki fog az iparűzési adóról tárgyalni a vidéki önkormányzatokkal

Megvan, ki fog az iparűzési adóról tárgyalni a vidéki önkormányzatokkal

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Balla György fideszes országgyűlési képviselő külön-külön egyeztet majd a 25 ezer fő feletti vidéki településekkel.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter március 3-tól a koronavírus-járvány miatt szükséges stratégiai egyeztetésekért felelős miniszteri biztossá nevezte ki Balla György országgyűlési képviselőt, Szolnok korábbi alpolgármesterét – közölte a Miniszterelnökség. Magyarán ő fog tárgyalni a vidéki települések önkormányzataival az iparűzési adó elvonása miatti kompenzációról. A megbízatás időtartama 3 hónap.

A miniszteri biztos – a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel és a mintegy 69 településvezetővel történő egyeztetés után – külön-külön tárgyal a 25 000 fő feletti vidéki városok képviselőivel.

"Az egyeztetések célja, hogy az önkormányzatok igényeit figyelembe véve olyan megoldást találjunk, amely a települések hatékony működését biztosítja, valamint beruházások és fejlesztések révén javítja az infrastruktúra és közszolgáltatások minőségét, ugyanakkor munkahelyeket teremt, s egyben növeli a gazdaság teljesítményét is" – áll a közleményben.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára a fővárossal és a budapesti kerületek vezetőivel fog egyeztetni, ezekre a megbeszélésekre a következő hetekben kerül sor.

A tárgyalásokon a Miniszterelnökség mellett a Belügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium képviselői vesznek részt.

A kormány tavaly decemberben jelentette be, hogy a települések a kis- és közepes vállalkozások esetében legfeljebb 1 százalékot szedhetnek be helyi iparűzési adóból (hipa) a korábbi 2 százalék helyett. Ezzel a döntéssel mintegy 150 milliárd forinttól esnek el az önkormányzatok. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a hvg.hu-nak azt is elárulta, hogy 31,46 milliárd forinttal lesz kevesebb fővárosi szinten a helyi iparűzésiadó-bevétel.

Hozzászólások