Tetszett a cikk?

Ezen a héten szakértők segítségével értékeltük a kormány elmúlt 11 éves tevékenységét, most önökön a sor, hogy levizsgáztassák a Nemzeti Együttműködés Rendszerét.

Az általános és középiskolát is kijárja jövőre az addigra tizenkét éve hatalmon lévő Orbán-kormány, éppen ezért egy évvel a választás előtt itt az ideje az értékelésnek, egyfajta kisérettséginek. A klasszikus tárgyakat vettük alapul, így szakértőket arra kértünk, hogy magyarból (ideértve a társadalmi intézkedéseket, az oktatást, az egészségügyet), matekból (ami a gazdasági intézkedéseket jelentette), történelemből (ahová a demokráciát, a jogállamiságot és a történelemszemléletet soroltuk), idegen nyelvből (ami a külpolitikát jelenti) és természetesen testnevelésből (a sportban elért eredmények alapján) értékeljék a kormány elmúlt 11 éves tevékenységét.

MAGYAR

Szikra Dorottya, a Társadalomtudományi Kutatóközpont főmunkatársa úgy látja, a kormány konzekvensen végigvitte a munkaalapú társadalom programját – ezért saját mércéjükkel mérve csillagos ötöst érdemel a kormány –, viszont ha azt nézzük, mennyire humánus a rászorulókkal, a társadalompolitika igazságtalan és elkeserítő.

©
Bíró-Nagy András, a Policy Solutions igazgatója szerint a családpolitikát, lakáspolitikát nézve erősen felfelé célzó, keveseken segítő társadalompolitikát visz a Fidesz. Eredményesen tőkésítette fel még jobban azokat, akiknek volt pénze, csakhogy a társadalmi egyenlőtlenség nőtt. A születésszámban értek el eredményt, ám "a megszületett gyerek már kevésbé van a fókuszban".

Másképpen látja ezt Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont csoport vezetője. Szerinte a kormány tevékenységét objektíven csak az alapján lehet megítélni, hogy a kitűzött céljai teljesültek-e, és a középosztály bővítése, a nemzeti tőke erősítése vagy a stratégai ágazatok erősítése ezt támasztja alá.

©

Az oktatásnál nem oszlanak meg a vélemények, Varga Júlia, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont munkatársa, tudományos tanácsadó arról beszélt, a közoktatásban a legtöbb dologban romlott a helyzet, a kompetenciamérésekben úgy nő a rosszul teljesítő diákok aránya, hogy közben a nagyon jóké is csökken. Ő súlyos lépésnek tartotta az érettségit nem adó szakképzés átalakítását is. A kormány szétzilálta a felsőoktatást is – legalábbis Polónyi István oktatáskutató szerint.

Az egészségügyben egészen más volt a három kormányzati ciklus, és Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász szerint mindben voltak pozitívumok, a helyzetet beárnyékolták a szerkezeti átalakítások és az egészségügyi tárca folyamatos súlyvesztése.

MATEMATIKA

Chikán Attila közgazdász azt mondta, a kormánynak óriási lehetősége volt arra, hogy az elmúlt évtizedben hatalmas uniós transzferekkel és kedvező világpiaci konjunktúrával megtámogatva a gazdaság helyzetén javítson. "Azok a makrogazdasági mutatók, amelyeket a kormány ideológiai és politikai szempontból fontosnak tartott, javultak is, ám ez mégis a kihagyott lehetőségek évtizede volt", a felzárkózási gondolat "illúzióvá keseredett". Bod Péter Ákos közgazdász, egyetemi tanár szerint az Orbán-kormány gazdaságpolitikája nem a gazdasági folyamatok terelésére és javítására, hanem a primer politikai érdekek szolgálatára irányul. A választási sikereket nézve a Fidesz a saját szempontjából jól "gazdaságpolitizál", azonban Bod azt mondta, a politika primátusa olyan mértékű lett, amit felnőtt korában még nem tapasztalt.

Honnan hová jutott az ország? Egy évvel a választás előtt kisérettségiztetjük a kormányt

Iskolai években mérve lassan elballag a NER: jövőre lesz 12 éve, hogy az Orbán Viktor pártelnök vezette Fidesz megszerezte az első kétharmados győzelmét. Úgy gondoltuk, egy évvel a választás, illetve - iskolai hasonlatnál maradva - az érettségi előtt kisérettségiztetjük a kormányt a klasszikus tárgyakból, mint a magyar (társadalom, oktatás, egészségügy), matek (gazdaság), történelem (demokrácia, jogállam, történelemszemlélet) és idegen nyelv (külpolitika).

Raskó György agrárközgazdász elégedettebb, a kormányzati teljesítményt egyre jobbnak látja, a legújabb vidékfejlesztési koncepciók és a hozzá rendelt pénz szerinte robbanásszerű agrárfejlődéshez vezethet.

TÖRTÉNELEM

Csizmadia Ervin politológus, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója azt mondta, míg a demokrácia mainstream felfogása a liberális demokrácia, a kormány szerint ők kereszténydemokráciát építenek. És míg a mainstream felfogásban a jogállam a sajtószabadságot, a kisebbség jogainak védelmét és más hasonlókat jelent, addig Magyarországon a jog és a szabályok uralmát az emberek fölött.

Mráz Ágoston Sámuel szerint a jogállamiság hiányáról szóló kritika egy nehezen igazolható és cáfolható politikai vád, a harmadik kétharmad pedig azt mutatja, a többség szerint nincs a kormány okozta baj ezen a területen. Szűcs Zoltán Gábor politológus, eszmetörténész viszont egy folyamatosan romló tendenciát lát, ahol "mindig a jelen tűnik rossznak, de miután egy lejtőn vagyunk, valahol egy köztes állapotban, valószínűleg lesz még lejjebb".

©

Egry Gábor történész, a Politikatörténeti Intézet főigazgatója a többi között arról beszélt, hogy a kormány a történelemtankönyvekben a tudomány által nem igazolt történelmi mítoszokat próbál ténnyé maszkírozni, illetve a dicsőséges elemeket helyezi előtérbe arra hivatkozással, hogy az előző történelemfelfogás a vereségekről és nem a nemzeti nagyságról szólt.

IDEGEN NYELV

Hegedűs Dániel politológus, a berlini German Marshall Fund munkatársa szerint a magyar külpolitika stratégiai szinten legkésőbb 2014 óta nem a magyar nemzeti érdek, hanem a rezsim érdekeinek előmozdítására fókuszál. Magyarországra elsősorban mint potenciális vétójátékosra figyelnek nyugati szövetségesei, és mint a nyugati szövetségi rendszert bomlasztani kész és képes gyenge láncszemre keleti partnerei. Bíró-Nagy András szerint Orbán Viktor a reális súlya felett játszik az uniós színtéren, de a „rosszfiúk” között van aránytalanul fontos szerepe, és ez nem az ország érdeke.

Demokráciából, diplomáciából és fociból kisérettségizik most a kormány

Iskolai években mérve lassan elballag a NER: jövőre lesz 12 éve, hogy az Orbán Viktor pártelnök vezette Fidesz megszerezte az első kétharmados győzelmét. Egy évvel a választás előtt kisérettségiztetjük a kormányt. Kedden magyarból és matekból adott számot, most jön a történelem (demokrácia, jogállam, történelemszemlélet), az idegen nyelv (külpolitika) és a szabadon választott tárgy, a tesi (vagyis a sport).

Mráz Ágoston Sámuel szerint viszont a külpolitikában a kormány a szövetségesi kapcsolatok változatlanul hagyásával diverzifikált, gazdasági partnerségekhez szükséges politikai bizalom megalapozása érdekében több irányú szövetségesi viszony kialakításán dolgozott, és ez a bizalomépítés jól sikerült.

TESTNEVELÉS

A kormány világossá tette a ciklus elején, hogy stratégiai ágazatként tekint a sportra, nem a pénzügyi hasznosság vagy megtérülés elve a fő szempont, hanem az össznemzeti közösségépítés, és ezt a célt túl is teljesítette – mondja Dénes Ferenc sportközgazdász.

©
„Világszínvonalú létesítményegyüttes jött létre, ma már ott tartunk, hogy a Puskásban tartanak BL-meccset, a katari világbajnokságra készülő házigazda válogatott Debrecenben játszik.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elfogták a férfit, aki mobilokat rántott ki az utasok kezéből az 1-es villamos vonalán

Elfogták a férfit, aki mobilokat rántott ki az utasok kezéből az 1-es villamos vonalán

Megérné-e pénzt osztani annak, aki beoltatja magát?

Megérné-e pénzt osztani annak, aki beoltatja magát?

Második oltásként sem adnak AstraZenecát a 60 év alattiaknak Németországban

Második oltásként sem adnak AstraZenecát a 60 év alattiaknak Németországban