Navracsics a Petry-ügyről: A Herthának kevés köze van a diplomáciához

Navracsics a Petry-ügyről: A Herthának kevés köze van a diplomáciához

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A fideszes politikust meglepte, hogy a magyar külügy bekérette a német ügyvivőt Petry Zsolt kirúgása miatt.

A Hertha BSC gyáva volt. Az lett volna a bátorság, ha azt mondják a klubnál, hogy bár nem értek veled egyet, de tiszteletben tartjuk a véleményed

– mondta Navracsics Tibor a 168.hu-nak Petry Zsolt ügyéről.

A fideszes politikus azt is elmondta, hogy a modern kor szüleménye, hogy egy labdarúgócsapatnak társadalmi elvei vannak, és nem elég csak jó kapusedzőnek lenni, el kell sajátítani a Hertha szellemiségét. Navracsics úgy véli, ez hasonló ahhoz, mint ami a szocializmusban volt, ahol a jó szocialista ember nemcsak a munkahelyén, hanem otthon, a nappalijában is bizonyos elvek szerint viselkedett.

Vicc, hogy egy labdarúgóklub úgy gondolja, politikai ideológia mentén szelektálnia kell az edzőket – mondta.

A magyar külügy reakcióját – hogy bekérette a német ügyvivőt – ugyanakkor meglepőnek nevezte. Navracsics szerint a Hertha magánalapítvány, vajmi kevés köze van a diplomáciához. „Ugyanakkor nem tudhatjuk, miről szólt az a beszélgetés”.

Petry Zsoltot azt követően bocsátották el a berlini Hertha BSC-től, hogy a Magyar Nemzetnek adott interjújában kritizálta Gulácsi Pétert, a magyar válogatott és az RB Leipzig kapusát, amiért az kiállt a szivárványcsaládok mellett, a bevándorlásról pedig azt mondta, hogy emiatt lepték el bűnözők Európát. A klub szerint szavai nem feleltek meg az általuk vallott értékeknek, amik között ott van a sokszínűség, az esélyegyenlőség és a tolerancia is.

Gulyás Gergely csütörtökön már odáig ment az ügy miatt, hogy megkérdőjelezte Németország jogállamiságát, és arról beszélt, hogy „a XX. században volt totalitarizmus, ami Németországból indult, nem szeretnénk, a XXI.-ben is lenne.” A német külügy azt közölte, hogy nem érti a magyar kormányt, a náci párhuzamot, pedig határozottan elutasította.

Orbán Viktor is megszólalt az ügyben, pénteken azt mondta, hogy a liberális politika elnyomó, mert állásvesztéssel büntettek egy embert azért, mert nem azt gondolja, amit egyesek helyesnek vélnek.

Petry-ügy: a német külügyminisztérium nem érti a magyar kormányt

A miniszterelnök a klubja által vallott értékeknek ellentmondóan nyilatkozó és emiatt elbocsátott kapusedző ügyéből azt a következtetést vonta le, hogy a liberális politika elnyomó.

Hozzászólások