Kemenesi Gábor szerint fel kell készülni a vírus visszatérésére

Kemenesi Gábor szerint fel kell készülni a vírus visszatérésére

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Beszélnünk kell a negyedik hullámról, ugyanis egyáltalán nem zárható ki, hogy be fog következni – indítja Kemenesi Gábor víruskutató a Portfolio.hu-n megjelent cikkét, amelyben középtávú előrejelzést ad a járvány alakulásáról.

A szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy bár „a vakcinák kövezik ki a válságból kivezető utat”, azok önmagában nem elegendőek a járvány megszüntetéséhez. A helyzetet egy hasonlattal érzékeltette: miután egy erdőben tűzvész pusztít, a növényzet még sokáig parázslik, a lángok pedig újra felcsaphatnak egy szélvihar hatására. Úgy véli, hogy a nyári nyitások után a terjedést segíti majd az embereket elöntő hamis biztonságérzet és az, hogy emiatt csökken a vakcinálási hajlandóság. Emiatt „takaréklángon” fennmaradnak a terjedési láncolatok, „amelyek fő motorja ezúttal a nem oltottak körében súlypontozódik. Ezek egyvelege határozza majd meg a járvány visszatérését, a kórházak terhelődését és ezáltal a mindennapi életünket érintő szükséges korlátozások mértékét is az ősz folyamán”.

Kemenesi szerint

fel kell készülni a vírus egyelőre ismeretlen mértékű visszatérésére. A visszatérés előtt pedig mindent elkövetni, hogy ne terjedhessen a nyár folyamán.

Kiemelte: nem látható, hogy hány ember lesz védett és milyen hatásosságú vakcina áll majd rendelkezésre, ahogyan azt sem, hogy a vírus milyen evolúciós fejlődésen megy át addigra.

Az illetékeseknek azt javasolja a víruskutató, hogy tekintsenek vissza azokra az országokra, ahol sikerült a járványt megfékezni és visszatartani. „Ezek az országok, nagyon leegyszerűsítve a hatékony és nagy kapacitással bíró járványügyi háttérrel, transzparens és informatív kommunikációval és jó kórházi erőforrásokkal tudtak győzni. Ez pénzt és szakembereket és együttműködő, jól tájékoztatott társadalmi hátteret jelent.” Egyéni szinten pedig azt tanácsolja, hogy

hallgassunk a tudományra, éljünk az oltás lehetőségével, és egyelőre még óvatossággal éljük meg a nyarat”.

Arra is figyelemmel kell lenni Kemenesi szerint, hogy a világ nagyobbik részén csak lassan halad az oltás, ezért továbbra is számítani kell az onnan érkező új variánsokra. Ahogyan nem szabad megfeledkezni a „leginkább csak utórengés névvel illethető, »kimaradt« megbetegedések visszatéréséről” sem, például a szezonális influenzáéról. Ennél idén sem a szezonális vakcinák komponenseit meghatározó jelzőrendszerre, sem pedig a természetes évi átfertőződésre nem lehet hagyatkozni.

Összefoglalásképpen azt írta: nagyon fontosnak tartja az óvatosságot, a határokon túlnyúló végrehajtói szemléletet és a diagnosztikai, járványügyi, kórházi kapacitások hosszú távú növelését. A járvány miatti lezárások nyomán bajba jutott ágazatokat szerinte óvatosan és jól átgondoltan kell újranyitni,

a gazdaság számára kevésbé egyértelmű előnyökkel járó, több ezer fős tömegrendezvényeket pedig mindenképpen hanyagolná.

Hozzászólások