Menczer Tamás a Lancet cikkével érvel a Sinopharm-vakcina mellett

Menczer Tamás a Lancet cikkével érvel a Sinopharm-vakcina mellett

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Az orvosi szaklap szerint az oltóanyag a koronavírus dél-afrikai mutációjával szemben is hatásos.

A világ legtekintélyesebb orvosi szaklapja, a The Lancet állt ki a kínai Sinopharm-vakcina mellett – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára hétfőn a közösségi oldalán.

Menczer Tamás a bejegyzésben megosztott videóban elmondta, hogy a cikk szerint a kínai Sinopharm-vakcina hatásos a vírus dél-afrikai mutációja ellen is.

Jó hírnek nevezte, hogy a szaklap nem kérdőjelezi meg az oltóanyag hatásosságát, hanem azt állítja, hogy az egyik legveszélyesebb mutáns ellen is hatásos.

A Lancet cikke egyébként egy olyan vizsgálatról szól, amelyben 12 mintát vizsgáltak csak a Sinopharmból.

Az elmúlt hetekben több helyütt is felmerült a kérdés, hogy a megfelelő védettséghez valóban szükség lehet-e harmadik dózisra a kínai vakcinából, a témával alábbi cikkünkben részletesen foglalkozunk:

Úgy is hatásos lehet a kínai vakcina, ha az ellenanyagteszt negatív eredményt hoz

Szerbiában korcsoportokra lebontva elemzik az összes oltóanyag, így a Sinopharm hatékonyságát is, sőt országos vizsgálatra készülnek. Magyarországon a kormány nyilvános adatok nélkül állítja, hogy nem kell a harmadik dózist beadni. Az eddigi tapasztalatok alapján az oltóanyag hatékony, de előfordulhatnak esetek, amikor nem indult be az ellenanyag-termelés.

Március közepén az Egyesült Arab Emírségek egészségügyi hatósága kezdte el a harmadik dózist adni a beoltottak egy kis csoportjának, mert azt vették észre, hogy néhány ritka esetben a szervezetük nem termelt elég antitestet a vírus ellen. Az azóta sem derült ki, hogy ez pontosan hány embert érintett, és ők milyen korcsoporthoz tartoztak. Később a kínai járványügy vezetője állította, hogy az országban előállított oltóanyagok nem adnak magas fokú védettséget.

A Sinopharm március 28-án jelentette be, hogy megvizsgálja a külföldön végzett klinikai III. vizsgálatok eredményeit, hogy az alapján eldöntsék, szükség van-e harmadik dózisra. A vállalat alelnöke azt mondta a Reutersnek, hogy az előzetes eredmények azt mutatták, hogy egy újabb dózis növelheti az antitestek számát és az oltóanyag mutációk elleni védelmét is.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az április 15-ei kormányinfón kijelentette, hogy nincs szükség harmadik dózisra a vakcinából, szerinte a hírek mögött más gyártók üzleti érdekei húzódhatnak meg. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektorának nyilatkozata, aki a Népszavának adott interjúban nem zárta ki egy egyetemi vizsgálat lehetőségét.

"Mivel a beadott oltások száma és az átfertőzöttség aránya igen magas az országban, így a nyár előtt nincs létjogosultsága, többletinformációs jelentősége egy újabb nagyszabású reprezentatív vizsgálatnak. Ugyanakkor a hosszútávú utánkövetés szempontjából elképzelhető, hogy ősszel egy, a védettséget figyelő, vagyis az antitest kimutatására irányuló vizsgálatot kezdeményez majd az egyetem" - mondta a lapnak rektor. *

*Cikkünk előző változatában az állt, hogy Merkely Béla rektor szavai ellentmondtak Gulyás Gergely állításának. A Semmelweis Egyetem lapunkkal azt közölte, hogy mivel a miniszter a Sinopharm kínai vakcina esetleges harmadik oltásának beadásáról/nem beadásáról beszélt, a Semmelweis Egyetem rektora pedig egy átfertőzöttségi, átoltottsági lakossági vizsgálatról, ez a két dolog nem ugyanaz.

Hozzászólások