szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Belügyminisztérium szerint erre a rendőrségről szóló törvény idén január 1-jétől hatályos módosítása ad lehetőséget.

Hozzájárulások nélkül is megbízhatósági vizsgálat alá vonhatóak az egészségügyi dolgozók – ez derül ki a Belügyminisztérium Szabó Tímea írásbeli kérdésére adott válaszából.

A hír, amely szerint az egészségügyi szolgálati jogviszony törvény alá tartozóknak alá kell írniuk, hogy beleegyeznek a megbízhatósági vizsgálat elvégzésébe, különben elvesztik az állásukat, április végén kezdett terjedni a Facebookon. Az ügy tisztázása érdekében a Magyar Orvosi Kamara felhívta a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) főigazgatóját, Farkas Lászlót, hogy tisztázza a helyzetet. Ő azt közölte: nincs ilyen előírás és nem is lesz, az Országos Kórházi Főigazgatóság adminisztrációs hibát követett el, tévedéséből ment ki az erről szóló levél.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője ezután írásbeli választ igénylő kérdéssel fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez, hogy megtudja, „miért kell rendőrségi megbízhatósági vizsgálat alá vonni a kórházi dolgozókat?”.

A képviselőnek Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára válaszolt. Azt írta:

A rendőrségről szóló törvény 2021. január 1-jétől hatályos módosítása alapján az egészségügyi szolgálati jogviszonyban állók megbízhatósági vizsgálat alá vonhatóak. Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény alapján ehhez nem szükséges hozzájáruló nyilatkozat aláírása.”

Tehát az egészségügyi dolgozókat anélkül is ellenőrizheti az NVSZ, hogy hozzájárulnának.

Januárban írtuk meg, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálatnál ötvenfős csapat utazik azokra az orvosokra, akiknél felvetődik a gyanú, hogy hálapénzt fogadnak el vagy kérnek a betegektől. Azt, hogy márciustól az NVSZ megbízhatósági vizsgálatokat is végez majd az orvosok körében, Samu Attila, a Belügyminisztérium sajtófőnöke nyilatkozta az InfoRádiónak.

Már a szociális dolgozók is tarthatnak az állami mumustól

Bár gyakorlati haszna nem sok, megfélemlítésre kiválóan alkalmas, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat egyre több állami alkalmazottat vonhat megbízhatósági vizsgálat alá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!