Nem hallgathatnak „férfi” tárgyakat nők egyes iráni egyetemeken

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Meglepetést, majd felháborodást váltott ki Iránban a tudományos minisztérium döntése, amely szerint 36 egyetem összesen 77 tárgyát nem hallgathatják ezentúl nők. A tiltást azzal indokolták, hogy olyan előadásokról van szó, amelyek ellentétesek a női természettel. A korlátozás ellen a konzervatív gondolkodású hallgatók is tiltakoznak.

A szeptemberi tanévkezdéstől kitiltják a nőket 77 egyetemi tárgy előadásairól Iránban, így csak férfiak tanulhatnak majd például a talibanizmusról vagy a patriarchális társadalomról.

Júniusban több mint egymillió diák jutott be az iráni felsőoktatásba, de a tantárgyi kínálat nekik már szűkebb lesz, mint egy évvel ezelőtt volt. A nőket kizárják a mérnöki, valamint bizonyos nyelvi, természet- és társadalomtudományi képzésekből. A nyugat-iráni Arak Egyetemen például angol nyelvet és irodalmat, informatikát, kémiát nem tanulhatnak nők, az Isfahan Egyetemen pedig politikatudományt, számvitelt és üzleti vezetést.

A kormány előzetesen nem jelentette be a korlátozást, így az hatalmas felháborodást váltott ki, amikor augusztus elején kiderült. Még konzervatív szervezetek is bírálták azt, hogy kitiltották a nőket egyes képzésekből. Az egyik kormányközeli hallgatói szervezetnél képmutatásnak nevezték az intézkedést, amit az egyetemek iszlamizálása jegyében hajtottak végre, és tüntetéseket is ígértek – olvasható a Spiegel Online-on.

Iránban Mahmud Ahmadinezsád kormánya finoman szólva sem könnyíti meg a nők életét, különösen azokét, akik a közéletben vagy valamelyik szakmában próbálnának boldogulni. Az iráni elnök programjában szerepel az ország felsőoktatási intézményeik iszlamizálása, ami nagyjából 3 és félmillió diákot érint, köztük kétmillió nőt.

Vannak, akik úgy vélik, hogy a tantárgyi korlátozásokkal az egyetemeken tanuló nők számát akarják csökkenteni, és ezzel is a hagyományos felfogást erősíteni, amely szerint a nőknek a konyhában van a helyük. Mások szerint a hatalom arra törekszik, hogy elkülönítsék a férfiakat és a nőket a felsőoktatásban.

Az illetékes iráni minisztériumban állítják: a tapasztalatok szerint nem foglalkoztatnak nőket azokban a szakmákban, amelyek oktatását most elzárják előlük. Állítólag magas ezekben a pályakezdő munkanélküliek száma, példaként pedig a bányászatot és mezőgazdasági gépipart említették.