Tetszett a cikk?

A jelenlegi gazdasági klíma és az emelkedő munkanélküliségi ráta ellenére a karrierváltás napjainkban nem annyira rendkívüli, mint hinnénk. Továbbá –felmérések szerint – minden második karriert váltó ember sikeresen lép át más iparágba, vagy munkakörbe.

A váltás során a legnagyobb feladatot a transzferálható készségek, képességek meghatározása, majd azok vonzóvá tétele jelenti egy másik cég vagy iparág döntéshozói számára. Minél nagyobb a rés a jelenlegi iparágban megkívánt gyakorlati háttér és az új szakterület elvárásai között, annál nehezebb kapcsolódási pontot találni, a munkát kereső annál több kompromisszumot lesz kénytelen megkötni. S természetesen, aki rátermettebb, szélesebb körű a tudása, az hitelesebbnek hat, s így könnyebben lép túl a váltáson.

Aki a karrierváltásról gondolkozik, annak ajánlatos figyelembe venni a következő szempontokat:

1. Tervezzen hosszabb álláskeresési folyamatot! Az iparági váltás komoly kutatást kíván, a kutatás pedig időt. Mérje fel pénzügyi helyzetét, hozzon reális döntést. Talán átmeneti pozíciót kell felvállalnia, esetleg részmunkaidős munkát, ami elvezeti majd az új álomállásába.

2. Álljon sziklaszilárd talajon! A sikeres karrierváltás azon is múlik mennyire elérhető célokat tűz ki, mennyire ítéli meg józanul saját gyakorlati hátterét, illetve hogyan illeszti ezeket a mostani piaci feltételekhez.

3. Felejtse el a hirdetéseket és a tanácsadó cégeket! A pályakezdő szintű pozíciókat kivéve a cégek azért hirdetnek, hogy speciális tudású jelölteket toborozzanak. Ez a tanácsadó cégekre is igaz, akiket azért fizetnek, hogy magasan képzett, a pozíció elvárásainak pontosan megfelelni tudó tehetségeket kutassanak fel. A karrierváltók nem érdeklik őket.

4. Kapcsolatok, kapcsolatok, kapcsolatok! A kapcsolatok jelentik a kulcsot bármilyen természetű legyen is az álláskeresés, de különösen igaz ez a karrierváltás esetére. A leghatékonyabb módszer a készségek konvertálására egy új szakterületen, vagy egy új karrierpályán, ha kapcsolati tőkéjét működteti. A cégek ma sokkal szívesebben vállalnak kockázatot azokért az emberekért, akiket olyanok személyek ajánlottak, akik számot tudnak adni a jelölt tehetségéről, rátermettségéről.

5. Ismerje meg a szakterület speciális nyelvét, terminusait! Minden területnek saját kultúrája és nyelvezete van. Értékelje saját képességeit, készségeit, és hangolja össze az iparág elvárásaival. Majd ezután teljesítse ki, fejlessze úgy a képességeit, hogy azok az adott szektor igényeihez igazodjanak.

6. Ismerje meg az üzleti környezetet! A szakértőktől ma azt várják, hogy szakmájuk üzleti folyamatait is jól értő képviselői legyenek.

7. Olvasson! Olvasson el minden fellelhető cikket, hogy ki tudja használni szakértelmét, és megoldásokat javasolhasson az iparág előtt álló kihívásokra, valamint demonstrálhassa a szervezet számára, mi lehet az ön által hozzáadott érték.

Iparágat, vagy karriert váltani tehát nem megoldhatatlan feladat, de számolnia kell vele, hogy megnövekszik a keresési idő, valamint a kutatómunka – azaz a siker érdekében feltétlenül befektetendő energia – mennyisége. Mielőtt egy cég mellett döntene, gondolja át alaposan a velejáró előnyöket és hátrányokat. Kérjen tanácsot jól informált barátoktól, kollégáktól, hogy megbizonyosodhasson róla, kész elkötelezettséget vállalni a siker érdekében.

Forrás: DBM
Elindította az Instagram a lemásolt TikTokot, itt a Reels

Elindította az Instagram a lemásolt TikTokot, itt a Reels

Sorra kerülnek elő a videók a robbanástól halálra rémülő bejrútiakról

Sorra kerülnek elő a videók a robbanástól halálra rémülő bejrútiakról

Előre a jövőbe – Így váltsunk elektronikus aláírásra!

Előre a jövőbe – Így váltsunk elektronikus aláírásra!