Tetszett a cikk?

A tíz új uniós tagállamban a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalók átlagos heti munkaideje 1-4 órával hosszabb, mint a régi tagországokban - állapítja meg az Európai Foglalkoztatási és Szociális Hírlevél.

Az új tagállamokban a teljes munkaidőben foglalkoztatottak többsége heti 40 óránál többet dolgozik, 5-10 százalékuk pedig 48 óránál is többet. A váltott műszakos munka is leginkább az új tagokra jellemző: egyes országokban a munkavállalók több mint 25 százaléka dolgozik így, szemben a régi tagállamokban regisztrált 15 százalékkal.

Az éjszakai munkavégzés gyakorisága viszont az EU tagállamaiban csaknem azonos: a „régi unióban” a munkavállalók 46 százaléka, míg az új tagországokban 45 százalékuk dolgozik néha éjszakai műszakban. Ami a vasárnapi munkát illeti, ez az arány 27, illetve 38 százalék, a szombati munkánál pedig 52, illetve 62 százalék.

A napi munka megkezdésének és befejezésének előre rögzített időpontja jelenti az általános gyakorlatot az uniós munkavállalók több mint 75 százaléka esetében. Ez a forma különösen Dél-Európa országaiban és az új tagállamokban jellemző. Nem úgy Franciaországban, Németországban, Írországban és Nagy-Britanniában, ahol a munkavállalók körülbelül 50 százaléka rugalmas munkaidő-beosztásban dolgozik.

A magyarországi szakszervezetek néhány éve egyébként erőteljes kampányt indítottak a 38 órás munkahét elérése érdekében, de a munkáltatók ezt nem tartották teljesíthetőnek. Bár a kormányzat kezdetben lehetségesnek tartotta, hogy a szakszervezetek és a munkaadók megegyezzenek a munkaidő csökkentéséről, ám később már számára is úgy tűnt: ennek most nincs gazdasági realitása.

Karrier

EU források felhasználásával is védeni kell a munkaidőt

A munkaidő védelme olyan európai alapelv, amelyben minden lazítás, gyengítés a munkavállalók érdekeit sérti – reagált pénteken Brüsszelben Kósáné Kovács Magda (MSZP), az Európai Parlament (EP) foglalkoztatási és szociális bizottságának tagja az Európai Bizottság javaslatára, amely a munkaidőről szóló uniós irányelvet módosítaná úgy, hogy enyhíti a munkavállalókat védő szigort.

Karrier

Munkaidő Európában: több vagy kevesebb?

Míg Franciaországban és Németországban a legnagyobb ipari vállalatok a heti 40 óránál rövidebb munkaidő meghosszabbítását erőszakolhatják ki a törvényhozóktól, addig Magyarországon a szakszervezetek a munkahetet 38 órára zsugorítanák. Több munka, nagyobb növekedés - állítják a gazdasági kutatások.

Karrier

Szigorítana a munkaidőszabályokon az Európai Bizottság

Szigorításokat tartalmazó javaslatokat tett az Európai Bizottság szerdán az Európai Unió tagállamainak a munkaidő betartásával kapcsolatban, de még mindig meghagyta a lehetőséget arra, hogy az egyes országok a 48 órás felső korlátnál hosszabbat alkalmazzanak.

Azért rémesek az Amazonnál a munkakörülmények, mert Jeff Bezos lustának tartja az embereket

Azért rémesek az Amazonnál a munkakörülmények, mert Jeff Bezos lustának tartja az embereket

Meleg lesz a csütörtök, talán még éjjelre sem hűl húsz fok alá az idő

Meleg lesz a csütörtök, talán még éjjelre sem hűl húsz fok alá az idő

13 embert fogtak el, 200 millió forintot foglaltak le a magyar rendőrök az FBI trükkjével

13 embert fogtak el, 200 millió forintot foglaltak le a magyar rendőrök az FBI trükkjével