szerző:
MTI

Az Európai Unió új tagországainak munkaerejét sújtó nemzetközi korlátozások felszámolását sürgette a Financial Times brit pénzügyi-politikai lap a brüsszeli kiadásának szerdai vezércikkében, azzal érvelve, hogy a bevándorló alkalmazottak segíthetnek elérni azt a gazdasági lendületet, amelyre az uniónak szüksége van.

Az EU régebbi tagországai közül 12 vezetett be korlátozásokat a kelet-európai új tagállamokból érkező munkaerő létszámára vonatkozóan. A csatlakozási tárgyalások során eldöntötték, hogy a rendszert jövő májusban felülvizsgálják. Az új tagok élénk diplomáciai tevékenységet folytatnak annak érdekében, hogy az összesen akár hét évig is elhúzható korlátozásokat minél előbb szüntessék meg.

Az első naptól kezdve csupán Nagy-Britannia, Írország és Svédország nyitotta meg munkapiacát, és az ő tapasztalataik immár nyilvánvalóan azt mutatják, túlzottak voltak a félelmek a tömeges munkásrohamtól és a nyugati szociális biztonság megrendülésétől.

Nagy-Britanniába például - miközben 600 ezer betöltetlen munkahelyet tartanak számon - az EU-bővítést követő első tizenegy hónapban csupán 176 ezren érkeztek az új államokból munkát vállalni. Közülük 100 ezer lengyel állampolgár, és - ami a helyieket a legjobban meglepte - 27 százalékuk a cégirányításban, illetve a közigazgatásban talált munkát. Ez a munkaerőtömeg a kormány becslései szerint 715 millió eurónyi hozzájárulást jelentett a brit gazdaság növekedéséhez tavaly.

A brit lap arra is emlékeztetett, hogy a munkaerő-korlátozás az utolsó maradványa Európa hidegháborús megosztásának, és a szabadságukért hosszú időn át küzdő kelet-európaiakban továbbra is a szabadság csorbulását, a negatív megkülönböztetés érzését kelti mozgásuk effajta visszafogása. Az öregedő Európa emellett nem engedheti meg magának, hogy elveszítse a friss munkaerőt. A kelet-európai érvelésben fontos helyet foglal el az uniós alapszabadságjogok - köztük a mozgás szabadságának - sérülése, illetve a belső uniós piac emiatti torzulása.

Kelet-európai forrásokat idézve a Financial Times hozzátette, két EU-tagország - Ausztria és Németország - továbbra is hajthatatlannak tűnik abban, hogy májustól még legalább három évre meghosszabbítja a korlátozásokat. Ellenben az északi tagállamok nagy valószínűséggel feloldják a kvótákat, míg az olasz, a francia és a spanyol kormány egymásra vár álláspontjának kialakításában. Támogatja a kelet-európaiakat az Európai Bizottság is - ahol a témában illetékes portfóliót egy volt cseh miniszterelnök, Vladimír Spidla irányítja -, mindazonáltal a végrehajtó EU-szervnek nincs lehetősége kényszeríteni a kormányokat, hogy hagyjanak fel a korlátozásokkal.

Gazdaság

Beszippant a "munkaerőpersely"

Egy csendes, de tervezett forradalom új szakasza vette kezdetét a világon, amelyet nem lehet megállítani. A folyamat neve offshoring, azaz a munkahelyek külföldre költöztetése.

MTI Karrier

A kelet-európai országok munkaerőpiacát elemzi a Le Monde

A tíz újonnan csatlakozott EU-tagállamból nyolc alig egy évtized alatt váltott át sikeresen a tervgazdálkodásból a piacgazdaságra, s nézett szembe a munkanélküliség problémájával, amely viszont a bővítés pillanatában a 8,1 százalékos átlagról 8,9 százalékra emelkedett az Európai Unióban – írja keddi számában a Le Monde.

hvg.hu Gazdaság

Ahol örülnek a kelet-európai munkaerőnek

A kelet-európai munkavállalók a brit vállalkozások számára "értékes forrásnak" bizonyultak az EU-bővítés óta eltelt egy évben - írja egy friss felmérésre hivatkozva a Financial Times.

ATV Karrier

Kevesebb munkáért több pénzt

Magyarország EU-csatlakozásával megnyílt az út a külföldön munkát vállalni szándékozók előtt. A nyugati félelmek, amelyek szerint az olcsó kelet-európai munkaerő elárasztja az Uniót, alaptalannak bizonyultak. Pedig a jól képzett, nagy munkabírású dolgozókra több területen is igény van, ráadásul külföldön hazai keresetük többszörösét kereshetnék meg, sok esetben kevesebb munkával.

MTI Itthon

Mádl az osztrák munkaerőpiac megnyitását sürgeti

"Mi ma úgy látjuk, hogy megalapozatlannak bizonyultak a munkaerő szabad áramlásával kapcsolatos osztrák félelmek. Magyarország ezért üdvözölné, ha Ausztria - amilyen gyorsan csak lehet - megvizsgálná a magyar munkavállalókra vonatkozó munkaerőpiaci korlátozások feloldásának a lehetőségét" - idézi a Die Presse című osztrák napilap Mádl Ferencet.

MTI Világ

Nem hozott munkaerődömpinget az EU-bővítés

Az Európai Unió tavalyi kibővítése, 10 új tagállam felvétele után nem igazolódtak a félelmek, nem kezdődött meg az olcsó keleti munkaerő nagyarányú beáramlása a gazdag nyugati országokba. Sőt még jobban is jártak azok az országok, amelyek nyitottak az új tagok munkaereje felé.

MTI Karrier

A munkaerőmozgás korlátozása már indokolatlan az EU-ban

Egy brüsszeli polgárjogi szervezet vizsgálata megállapította: nem igazolódtak a félelmek, hogy az unió új tagállamaiból kiáramló munkaerő elárasztja majd az EU régi tagállamait. Még abban a három uniós tagországban is töredékét teszi csak ki az új tagországokból érkezettek aránya az összes foglalkoztatottnak, amelyek nem vezettek be az új tagországokkal szemben foglalkoztatási korlátozásokat.

Egymásnak estek az autós szövetségek a tótkomlósi verseny után

Egymásnak estek az autós szövetségek a tótkomlósi verseny után

Nonstop keresi a rendőrség a hajóbaleset áldozatait

Nonstop keresi a rendőrség a hajóbaleset áldozatait

Egyszerűen bonyolódik az Apple imádott-utált rendszere

Egyszerűen bonyolódik az Apple imádott-utált rendszere

Hirtelen mintha a Huawei sem értené, hogyan kerültek reklámok a telefonjaira

Hirtelen mintha a Huawei sem értené, hogyan kerültek reklámok a telefonjaira

50 éves és alig őszül a világ legidősebb lajhárja – videó

50 éves és alig őszül a világ legidősebb lajhárja – videó

Végtelen romantika és elképesztő sötétség - 40 éves a könnyűzene kultikus remekműve

Végtelen romantika és elképesztő sötétség - 40 éves a könnyűzene kultikus remekműve