szerző:
hvg.hu

A Big 4, a négy legnagyobb tanácsadó cég egyike a PricewaterhouseCoopers. Emberi erőforrás rendszeréről Magyari Andrea HR-vezetővel beszélgettünk.

Tizenöt évvel ezelőtt még a Big 6 gyűjtőnév tömörítette a legnagyobb tanácsadó cégeket Magyarországon. Mára csupán négyen maradtak talpon. A PricewaterhouseCoopers munkaerő keresési-kiválasztási rendszerét Magyari Andrea a cég HR-vezetője mutatja be a Jobline.hu olvasóinak. 

A PricewaterhouseCoopers évente jellemzően két időszakban bővíti pályakezdő alkalmazottai körét: nyáron, amikor a legtöbb pályakezdő érkezik a munkaerő piacra, továbbá januárban, februárban, amikor 20-25 gyakornokot vesznek fel a vállalat könyvvizsgálati osztályára. A jelentkező fiatalok alapos szűrésével választják ki azokat, akiket a cég alkalmazásba vesz. A pályakezdő fiatalokat munkájuk megkezdése előtt átfogó  tréningre küldik, ahol a munkájukhoz szükséges legfontosabb ismereteket sajátíthatják el. A gyakornokokkal határozott idejű munkaszerződést kötnek – versenyképes javadalmazással -  s a legjobbak kontraktusát meghosszabbítják

A jelentkezők elsődlegesen a PwC saját weboldalán keresztül juttatják el szakmai önéletrajzukat a céghez. Természetesen számos álláskereső honlappal – köztük a Jobline-nal – is kapcsolatban áll a vállalat. Az online eszközökön kívül újsághirdetések, hallgatói adatbázisok is segítik a céget személyzeti portfoliójának bővítésében. Van, akit közvetlenül keresnek meg, időről-időre pedig úgynevezett „karrier-pizzákat”rendeznek, ahol kötetlen, oldott hangulatban tájékoztatják az egyetemistákat, főiskolásokat a cégen belüli munkalehetőségekről.

A toborzási kampány részeként úgynevezett „Open Doors” napokat tartanak a cégnél: az érdeklődők körbejárhatják az irodákat, meghallgathatják a PwC munkatársait, akik előadásaikban ismertetik az egyes üzletágak jellegzetességeit, illetve történetét, és a  vállalat működését.

A cég dinamikus fejlődését mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy a 2005-ös esztendőben az audit részlegre 40 elsőéves asszisztenst vettek fel, az adóosztályon 10-15 új ember kezdett dolgozni, a jogi részleg pedig 2-3 új munkatárssal bővült. 

A cég ügyel arra, hogy a legkiválóbb munkaerőt alkalmazza, ezért minden jelentkezővel előzetes ineterjú készül. A  nem pályakezdő szintekre  például csak olyanok kerülhetnek, akik már szakirányú, vagy esetleg más tanácsadó cégénél megszerzett tapasztalattal rendelkeznek. A PwC HR-rendszerében egyedülálló az úgynevezett „re-hire” gyakorlat: a más vállalatokhoz elpályázott, ám ott csalódott ex-kollégáknak lehetőségük van, hogy a céghez visszatérjenek.

Az utánpótlásról és a friss munkaerőről a PwC e-recruiting segítségével is gondoskodik:  az álláshirdetések megjelennek a cég weboldalán, ahol hamarosan saját adatbázis kezdi meg a működését. Hasznos szerepet töltenek be a diákszervezetek is, amelyek jelentős segítséget nyújtanak a  PricewaterhouseCoopersnek a pályakezdők elérésében. 

(x)

hvg.hu Karrier

Kutatás indul a PR és a HR határvonalairól

„PR a HR-ben és HR a PR-ben” címmel közös kutatást indít az Avantgarde Search és a Premier Kommunikációs Ügynökség. A tanulmány fontos tudásbázist jelenthet majd a kommunikáció és a humánerőforrások területén dolgozó szakemberek számára.

HVG-könyvek

Mi lesz a HR funkcióval?

Népszerű manapság azt állítani, hogy egy vállalat életében a legfontosabb tényező az ember, valamint a siker kulcsát a munkatársak tudása jelenti. Csakhogy akkor hogyan lehetséges az, hogy szakértők tömege világszerte az emberierőforrás-gazdálkodás (HR) végéről beszél? Erre a kérdésre is - többféle - választ találunk a HR a 21. században című, a HVG Kiadói Rt. által a közelmúltban megjelentetett könyvben.

Kaposváron házhoz mennek majd a használt étolajért

Kaposváron házhoz mennek majd a használt étolajért

„Olyan boldog vagyok” – egy nagyon régi dal újragondolva (videó)

„Olyan boldog vagyok” – egy nagyon régi dal újragondolva (videó)

Jövőre lehet csak bejutni hasi ultrahangra egy 11. kerületi rendelőben

Jövőre lehet csak bejutni hasi ultrahangra egy 11. kerületi rendelőben

Fegyvert kapnak ismét az orosz űrhajósok

Fegyvert kapnak ismét az orosz űrhajósok

Elszabadult egy metrószerelvény Párizsban, pánikoltak az utasok

Elszabadult egy metrószerelvény Párizsban, pánikoltak az utasok

Újabb félmilliárd hitelt vettek fel Tiborczék a turai kastélyra

Újabb félmilliárd hitelt vettek fel Tiborczék a turai kastélyra