szerző:
MTI

Magyarországon az idősek foglalkoztatási aránya nem éri el az uniós átlagot - mondta Csizmár Gábor, az idősödő munkaerőről tartott konferencián Budapesten.

A foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter elmondta, Magyarországon az 55 év felettiek foglalkoztatási aránya 29 százalék, míg ez a szám az unióban 57 százalék.

Csizmár Gábor hozzátette, a kormányzati lépéseknek köszönhetően a tendencia
javul, de további segítségre van szükség. Az idősek munkapiaci helyzetéről a konferenciát szervező IBM Magyarország és a GKIeNet Internetkutató Kft. készített felmérést. Az 50 főnél többet foglalkoztató vállalatok körében 2005 utolsó negyedévében készített tanulmány szerint a 45 év felettiek foglalkoztatási aránya 45 százalék, az ágazatok között azonban jelentős az eltérés.

A mezőgazdaságban, oktatásban és egészségügyben az idős munkavállalók aránya 57 százalék, szemben a pénzügyi, ingatlanpiaci és gazdasági szolgáltatásokat nyújtó cégek 32 százalékos arányával.

Paál Péter, az IBM Magyarország vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy a 45 év felettiek a nem tartoznak a "preferált" munkaerő közé, holott tapasztalatuk és lojalitásuk magasabb a fiatalabb kollégákénál.

Az igazgató utalt az AmCham csütörtökön közzétett adatára, amely szerint a cégek versenyképességét leginkább javító lojalitás Magyarországon alacsonyabb az európai átlagnál.

Paál Péter hangsúlyozta, a vállalatoknak nincs kidolgozott stratégiájuk, hogy mit csináljanak a 45 év feletti munkavállalókkal. Csizmár Gábor szólt arról, hogy az egyensúly felborul, ha az idősek nem jelennek meg a munkaerőpiacon, viszont bent maradnak a társadalombiztosítási rendszerben.

Ismertetése szerint ugyanis magyar sajátosság, hogy mind a foglalkoztatottság, mind a munkanélküliség alacsony. Ennek okaként azt jelölte meg, hogy a munkaképesek 40 százaléka inaktív, ennek azonban 40 százaléka nyugdíjas.

Az idősek foglalkoztatást segítő intézkedések között említette a részmunkaidős foglalkoztatást és az idősek képzését. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte: a felnőttképzésbe bevont 800 000 embernek csak 1 százaléka 50 év feletti.

A miniszter az állam által az idősek foglalkoztatását segítő lépések forrásaként "több milliárd forintot" jelölt meg, és utalt a márciusban indult Prémium programra, amelynek keretében a költségvetés az időseket alkalmazó cégeknek bér- és járuléktámogatást nyújt.

hvg.hu Karrier

Egységesített EU-dokumentumokkal könnyebb a munkavállalás

Az Európai Bizottság által elfogadott egységesített kompetenciarendszer segítségével egyszerűbb külföldön munkát vállalni, vagy a tanulni szándékozók korábbi bizonyítványait, képesítéseit akkreditáltatni. Az Europass használatával a képző intézmények és a munkaadók könnyebben értelmezhetik a különböző országokból származó diplomákat, bizonyítványokat és szakképesítéseket.

MTI Karrier

Vita kereszttüzében a kölcsönadott munkavállalók státusza

Kedden ismét tárgyal a kormány a szociális partnerekkel az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) plenáris ülésén a Munka törvénykönyve módosításának tervezetéről. A kölcsönös kompromisszum keresés szeptember végéig lehetséges, mert egy későbbi országgyűlési beterjesztés esetén már nem reális a törvényjavaslat időbeni tárgyalása és elfogadása.

MTI Karrier

Svájcban is könnyebb a munkavállalás – Barroso boldog

Mint korábban beszámoltunk róla Svájcban népszavazás döntött arról, hogy az Európai Unióhoz tavaly májusban csatlakozott tíz állam polgárai előtt is megnyitják az ország munkaerőpiacát. Az unió vezetőinek szívéről nagy kövek görögtek le.

HVG Világ

Svájci igen az új EU-tagok munkavállalására

A józan ész győzelmeként értékelik Svájcban, hogy a vasárnapi népszavazás határozott igent mondott az új EU-tagországok polgárainak - korlátozott - svájci munkavállalására.

Karrier

Munkavállalás az EU-ban - HVG-összeállítás

Kik, milyen munkát és mennyiért vállalnak el külföldön? Milyen papírok kellenek a kinti tevékenységhez, illetve miként lehet boldogulni az illegalitásban? A HVG tudósítói többek közt e kérdésekre keresték a választ abban a három uniós országban, amelyekben alighanem a legtöbb magyar dolgozik. HVG-összeállítás az európai munkaerőpiacról.

MTI Karrier

Külföldi munkavállalók helyzetén könnyítene az ír kormány

A kelet-európai új EU-tagok munkavállalóira kirótt szociális ellátási korlátozások enyhítésére készül az ír kormány, mert az eddigi tapasztalatok alapján a keletről érkezők alig veszik igénybe az ír jóléti rendszer szolgáltatásait, a korlátozások viszont többeket hajléktalansággal fenyegetnek - írta pénteken a The Irish Times.

Karrier

EU: meddig maradnak a munkavállalási korlátok?

Vaklármának bizonyultak azok az előrejelzések, melyek szerint a csatlakozás után kelet-európai munkavállalók 10-15 milliós tömege árasztja el az unió régi tagállamainak munkaerőpiacait. A nyugati félelmek mégis alig csökkentek.

Zöld kutya született egy amerikai városban

Zöld kutya született egy amerikai városban

Fáj a szex a férfinak? Ne halogassa, menjen orvoshoz!

Fáj a szex a férfinak? Ne halogassa, menjen orvoshoz!

Kábellel kikötnek egy repülőt, hogy energiát termeljen – az eredmény magáért beszél

Kábellel kikötnek egy repülőt, hogy energiát termeljen – az eredmény magáért beszél

Seres László: Sokkoló, hogy a miniszterelnök nem tartja magát egy bírósági döntéshez

Seres László: Sokkoló, hogy a miniszterelnök nem tartja magát egy bírósági döntéshez

Nézze körbe: így nézhet ki a Huawei P40

Nézze körbe: így nézhet ki a Huawei P40

Megmutatta a OnePlus, milyen ütős technológián dolgoznak most – videó

Megmutatta a OnePlus, milyen ütős technológián dolgoznak most – videó