szerző:
hvg.hu

Felmérések szerint a dolgozók átlagosan 6-7 alkalommal váltanak munkahelyet karrierjük folyamán. Az alábbi tanácsok segítségével biztosíthatod, hogy távozásod után is jó színben tűnsz fel egykori főnökeid és kollégáid előtt.

Gondolj a munkaadódra, s hagyj elég időt, hogy találjanak valakit a helyedre. Mindenképpen figyelmeztesd a főnöködet, lehetőleg még azelőtt, hogy a kollégáidnak elújságolnád a hírt. Feltétlenül személyes találkozó keretében tájékoztasd a feletteseidet, s vidd magaddal a felmondólevelet is. Végig légy pozitív, s viselkedj profi módjára, nem szükséges a legapróbb részleteket is megosztani főnökeiddel.

A pozitív benyomás kialakításában sokat segíthetsz, ha egyből felajánlod, hogy segítesz keresni valakit a helyedre, esetleg már egyből úgy állítasz oda, hogy van is erre jelölted. Az új embernek segíts beletanulni a cégnél megszokott üzletmenetbe, s magyarázd el neki a helyi szokásokat.

Állíts össze egy munkatervet, amelyen be tudod mutatni, hogy mely feladatokkal leszel kész távozásod előtt, illetve melyek azok, amelyeket valakinek át kell majd vennie tőled. Mellékelj írásos utasításokat, ahol szükséges.

Légy elérhető. Nem az utolsó hetekben kell kivenned az összes felgyülemlett szabadságodat. A távozásod napján pedig gondoskodj róla, hogy ne hagyjál magad mögött káoszt és rendetlenséget. Takarítsd ki az irodádat, vagy az íróasztalod környékét, töröld ki a személyes e-maileket, s bizonyosdj meg arról, hogy a munkához szükséges fájlok, dokumentumok könnyen megtalálható helyen vannak. A személyes tárgyaidat se felejtsd.

A felmondólevél megírásakor a következőkre kell ügyelned. Fogalmazz tömören, frappánsan. Tüntesd fel a levélben, hogy mikor szóltál a feletteseidnek, illetve, hogy ennek értelmében melyik az utolsó nap, amikor ténylegesen bemész dolgozni. Emellett írd bele a dátumot, a címzett nevét, a pozíciót, amelyről lemondasz, s természetesen szignózd, valamint készíts belőle egy másolatot a saját részedre. Kerüld a személyeskedést és ne vessz el a részletekben. Elkerülheted, hogy bárki rossz szájízzel gondoljon rád, ha  a levél végén megköszönöd a munkaadónak a lehetőséget az ott töltött időért. Még akkor is légy udvarias és előzékeny, ha nem kifejezetten kedvelted a céget vagy a felettesiedet. Sohasem tudhatod, hogy mikor találkozol újra velük karriered során.

hvg.hu Karrier

Hogyan kezeld, ha kirúgtak?

Mindenki retteg attól, hogy a munkahelyen egyik nap rövid üzenet várja majd a főnöktől az elbocsátását közlendő. Azonban nem dől össze a világ, ha valakitől megválik a vállalat, ez ugyanis számos új lehetőséget kínál arra, hogy még a korábbinál is jobb munkát találjunk magunknak.

hvg.hu Karrier

Ellenőrzőlista a januári álláskereséséhez

Mindenki pontosan tudja, hogy a vállalatok zöme az új esztendő első hetében szinte alig működik, mert a munkatársak a karácsonyi lakomákat és a szilveszteri tivornyákat igyekeznek feldolgozni. Azok pedig akik nem készültek ki az ünnepek alatt, nem akarják zavarni a többiek lábadozását. Az állásvadász azonban ilyenkor felkészül, hogy aztán akcióba léphessen.

hvg.hu Karrier

Írj blogot a kirúgás veszélye nélkül!

Az Egyesült Államokban külön weboldalon gyűjtik az online naplójuk tartalma miatt elbocsátott alkalmazottakat. Hazánkban egyelőre nincs ilyen oldal, s egyelőre nem lehet sok olyan eset, amikor valakit a blogja miatt tanácsoltak volna el a főnökei. Nem árt azonban az óvatosság, ha valaki a bloggertársadalom tagjaként is tevékenykedik a munkája mellett.

hvg.hu Karrier

A munkahelyről távozni is stílusosan kell

A legtöbb ember legszívesebben felgyújtaná volt munkahelyét az utolsó munkanapján. Ahelyett azonban, hogy a főnökre ráborítanánk az íróasztalt, érdemes egy kicsit megnyugodni és elegánsan, emelt fővel távozni.

hvg.hu Karrier

Az öt legnagyobb félelem álláskereséskor

Az álláskeresés és a stressz párban járnak. Ez abból fakad, hogy az emberek ilyenkor többnyire nem csak egy újabb elfoglaltság, hanem a megélhetésük után szaladnak. S persze folyamatosan attól félnek, hogy mi lesz. Ha nem jön össze?

hvg.hu Karrier

Nem csak a tudás, az adottság is számít álláskeresésnél

A munkaadók nem csak olyanokat keresnek, akik adott feladatokat végre tudnak hajtani. Előnyt élveznek azok, akiknek nem csak szaktudása, hanem mindennapi helyzetekben bevethető képességei is akadnak. Ezért érdemes ez utóbbiakat is kihangsúlyozni egy állásinterjún.

hvg.hu Karrier

Álláskereső tippek a hét minden napjára

Az álláskeresés időigényes folyamat. Közben nem árt folyamatosan képezni magunkat, hogy a jövő héten esedékes interjún már a maximumot hozhassuk ki magunkból. Az alábbi javaslatok közül egyet-egyet gyakoroljál a hét minden napján, s így jövő héten már nem lesz probléma az a fránya interjú.

hvg.hu Karrier

Netikett álláskereséshez

Az internet elterjedésével egyre több lehetőség nyílik otthonról dolgozni, számítógépen keresztül. Ahhoz azonban, hogy a megfelelő helyre ráakadjunk, s utána sikeresen meg is szerezzük az áhított állást, nem árt némi felkészülés. Sorozatunkban a tökéletes online munkahely felleléséhez nyújtunk segítséget.

hvg.hu Karrier

Más kirúgásán tanul az okos

Mindig szomorú azt látni, ha egy munkatársunk elveszíti az állását. De van benne egy kis öröm is, hiszen nem a mi szűrünket tették ki. Minél közelebbi kolléga került lapátra, annál inkább érdemes elemezni, hogy milyen okok vezettek az elbocsátásához.

hvg.hu Karrier

Kigyógyulni a kirúgásból: a hét stáció

Van, hogy az embert váratlanul, sőt néhanapján hirtelen felindulásból rúgják ki, de az esetek többségében már hónapokkal korábban tudni lehet, hogy a történet a vége felé tart. Aztán amikor bekövetkezik, a legtöbben mégis hitetlenkedve kérdik maguktól: Miként történhetett meg éppen velem?

Partra vetette a tervezett nagyberuházás a Fertő tavi hajóztatókat

Partra vetette a tervezett nagyberuházás a Fertő tavi hajóztatókat

Svarci és Stallone is búcsúzik Andy Vajnától

Svarci és Stallone is búcsúzik Andy Vajnától

Most a Facebook a soros: olyan funkció jön, ami a civileket támogatja

Most a Facebook a soros: olyan funkció jön, ami a civileket támogatja

Nem elég, hogy drágul az építőipar, a számlákkal is egyre többen csúsznak

Nem elég, hogy drágul az építőipar, a számlákkal is egyre többen csúsznak

Új tulajdonosa van a magyar McDonald’snak

Új tulajdonosa van a magyar McDonald’snak

Okostelefonos ima-alkalmazást indított el Ferenc pápa

Okostelefonos ima-alkalmazást indított el Ferenc pápa