szerző:
hvg.hu

Számos álláskereső oldalt találhatsz a világhálón, így nem lehet nehéz pillanatokon belül egy halom állásajánlatot összegereblyézni. Hogyan tovább? Tippek.

Manapság a számítógép és az internet felhasználói szintű ismerete már-már alapkövetelmény. Ezért, ha olyan állásajánlatra bukkansz, amelyre online kell jelentkezned, már bele is csöppentél az adott cég kiválasztási folyamatába. Ezzel ugyanis hatékonyan lehet tesztelni, hogy a jelentkezők mennyire igazodnak el a digitális világban. Azonban néhány tanács megfogadásával maximalizálhatod az esélyeidet arra, hogy a következő fordulóra mindenképpen behívjanak.

Többféle módszer kínálkozik arra, hogy az internet adatrengetegéből kitűnjél. Például feltöltheted a szakmai önéletrajzodat az ismert online adatbázisokba, a megfelelő keresőszavakkal pillanatok alatt kiderítheted, hogy mely cégeknél van éppen üresedés, olyan pozícióban, amely számodra megfelelő, illetve állásinterjú előtt megfelelően felkészülhetsz az adott vállalat felépítéséből, tevékenységeiből. Végül, de nem utolsósorban pedig e-mail segítségével felveheted a kapcsolatot a munkaadóval.

Ha e-mailben jelentkezel egy állásra, a leveled tartalma nagyjából hasonló legyen, mintha postai úton tennéd. Persze akad, egy-két – az internet jellegéből fakadó – sajátosság.

Ha hirdetésre jelentkezel, az e-mail tárgy mezejében tüntesd fel az állás nevét, amelyre jelentkezel, illetve ha adott, akkor a jelentkezési sorszámot, kódszámot. A levélben kezdd azzal a résszel, amelyet egyébként a kísérőleveledbe írnál, majd utána következhet a szakmai önéletrajzod. Hacsak a hirdetés szövege konkrétan nem rendelkezik úgy, nem javallott csatolt fájlként elküldeni ezeket a dokumentumokat.

Az önéletrajzokban általában különböző formázási elemek – dőlt betű, felsorolási pontok, stb. – találhatóak, amelyek nem biztos, hogy ugyanúgy néznek ki a címzett oldalán. Ezért ments el egy sima szövegű – ASCII, Text Only, DOS Text – változatot az e-mailből. Ugyanezen okból kifolyólag ügyelj rá, hogy a leveleid sorai ne legyenek hosszabbak 65 karakternél, néhány levelezőprogram ugyanis ilyenkor eltördeli, vagy egymás után rakja a hosszabb/rövidebb sorokat, s ez jelentősen megváltoztathatja a dokumentum kinézetét és olvashatóságát.

Az elérhetőségeidet – e-mail cím, telefonszám, levelezési cím - jól látható helyen tüntesd fel, így a munkaadó a lehető leggyorsabban és számára legkényelmesebb módon veheti fel veled a kapcsolatot. Használd a levelezőprogramodban a beszúrható aláírás opciót, hogy biztos minden leveledben ott szerepeljen a fenti információ.

Kérdezz rá, hogy igényelnek-e nyomtatott változatot az önéletrajzodból, ebben az esetben postai úton tudsz küldeni, egy jóval profibb kinézetű papírt a számukra.

Mielőtt elküldenéd a levelet, küldj belőle egy tesztverziót saját magadnak, illetve néhány ismerősödnek, akik különböző típusú levelezőprogramokat használnak, hogy ugyanúgy néz-e ki mindenhol. Kérd meg az ismerőseidet, hogy nézzék át a leveledet, hogy ne maradjanak benne helyesírási hibák. Mentsd el az elküldött levelet, hogy a későbbiekben, ha máshova jelentkezel, csak néhány dolgot kelljen változtatnod. Sok munkát megspórolhatsz, ha készítesz magadról egy afféle bemutatkozó weboldalt, ahonnan akár az önéletrajzod is letölthető. Ha ugyanezt több nyelven teszed meg, tovább növeled az esélyeidet, hogy az interneten keresztül találd meg álmaid állását, vagy éppen az találjon meg téged.

hvg.hu Karrier

Nem csak a tudás, az adottság is számít álláskeresésnél

A munkaadók nem csak olyanokat keresnek, akik adott feladatokat végre tudnak hajtani. Előnyt élveznek azok, akiknek nem csak szaktudása, hanem mindennapi helyzetekben bevethető képességei is akadnak. Ezért érdemes ez utóbbiakat is kihangsúlyozni egy állásinterjún.

hvg.hu Karrier

Lejtőre menjen, aki télen állást akar!

Mindenki tudja, hogy a teniszpályán, kosarazás vagy foci közben szerzett ismeretségeken keresztül mennyivel könnyebb álláshoz jutni, mint végigtaposni a hagyományos utat. Vannak azonban helyek a sportban, ahol hirtelen sok ismerőst és sok új lehetőséget talál az ember. Tipikusan ilyen a sípályák környéke.

hvg.hu Karrier

Akkor is fejlődhetsz, ha túlképzett vagy egy állásra

Számos oka lehet, ha akár te, akár a munkaadód úgy gondolja, hogy a képességeid, képzettséged jóval felette van a munkakör által megkívánt szintnél. Ennek ellenére kihozhatod a legtöbbet a helyzetből, s hasznos tapasztalatokra is szert tehetsz.

hvg.hu Karrier

Tudod-e már, hogy szükséged van új állásra?

Az álláskeresők által elkövetett legnagyobb hiba, hogy akkor állnak neki új munkahelyre vadászni, amikor a régi pozíciójuk már megszűnőben van. Érdemes rendszeresen „lefuttatni” egy rövid tesztet, hogy megérett-e a helyzet a váltásra.

hvg.hu Karrier

Tippek telefonos állásinterjúhoz

Néha logisztikai szempontból, néha azért, mert telefonos, vagy távmunkáról van szó, egyszerűbb, vagy hasznosabb az éterben lebonyolítani az új munkaerő meginterjúvolását. Tippek.

hvg.hu Karrier

Tippek az álomállás felkutatásához

Egy hosszabb élettartamú villanykörtét nincs sok értelme elkezdeni árulni valakinek, akinek nincs áram a házában. Ugyanígy felesleges olyan munkaadónak reklámozni magunkat, aki nem tart igényt a szolgálatainkra. Mielőtt időt és energiát fektetsz egy állás megszerzésébe, érdemes felmérni, hogy az adott munka mennyire illik hozzád, illetve mennyire illesz a szóban forgó pozícióhoz.

Farkas Zoltán: Kultúrák és históriák

Farkas Zoltán: Kultúrák és históriák

Négy feltételt szab a kormány az EU-s klímaegyezmény aláírására

Négy feltételt szab a kormány az EU-s klímaegyezmény aláírására

Változnak a magyarországi rendszámok, több újdonság is jön

Változnak a magyarországi rendszámok, több újdonság is jön

Jön a karácsony, az adathalászok is felpörögtek az ünnepekre

Jön a karácsony, az adathalászok is felpörögtek az ünnepekre

ATM-eket felrobbantó és kifosztó magyar–német bűnbandát kapcsoltak le

ATM-eket felrobbantó és kifosztó magyar–német bűnbandát kapcsoltak le

Elmeorvosi vizsgálat vár a tanárát megkéselő diákra

Elmeorvosi vizsgálat vár a tanárát megkéselő diákra