szerző:
hvg.hu

Számos oka lehet, ha akár te, akár a munkaadód úgy gondolja, hogy a képességeid, képzettséged jóval felette van a munkakör által megkívánt szintnél. Ennek ellenére kihozhatod a legtöbbet a helyzetből, s hasznos tapasztalatokra is szert tehetsz.

Ha frissen diplomáztál, s az elméleti tudásod példás, ám a szakmai gyakorlatod elhanyagolható, előfordulhat, hogy elsőre nem olyan állást kapsz, amelyet a végzettségből következne. Hasonló a helyzet, ha a céged új telephelyére költöztetnek, esetleg, ha jelentős változások állnak be akár szakmai, akár magánéletedben. De akár saját magad is választhatod ezt a megoldást, ha éppen kevesebb felelősséget szeretnél a vállaidon tudni. Nyugdíjba vonuló, ám továbbra is dolgozni szándékozó munkavállalók számára is jó megoldás lehet, ha néhány fokot hátrébb lép a karrierlétrán.

Az állásinterjún természetesen nem siklanak majd el a tény felett, hogy ilyen, vagy olyan szempontból, de mindenképpen fölötte állsz az átlagos jelentkezőknek. Itt ügyelni kell néhány lehetséges buktatóra, ugyanis a munkaadók egyből arra fognak gyanakodni, hogy vélhetőleg jóval magasabb fizetést szeretnél majd kapni, mint a többiek, esetleg gyors előléptetésre pályázol, esetleg csak az időt múlatod az adott munkahelyen, amíg egy jobban fizető állásra nem bukkansz, esetleg amíg tanulmányaidat be nem fejezed.

Az alábbi tanácsokkal sikeresen kivétheted ezeket a csapdákat.

Karriertervezés
A hatékony karriertervezés segítségével meghatározhatod a rövid-, és hosszútávú céljaidat egyaránt. Ha már tiszta a kép, fel tudod mérni, hogyan kamatoztasd a tapasztalataidat és a képzettségedet. Így pedig már nem lesz nehéz dolgod, ha elő kell adnod egy állásinterjún, hogy milyen munkakörben éreznéd jól magad, hol tudnál hozzátenni a cég teljesítményéhez a leghatékonyabban. A munkaadó  így azonnal látja majd, hogy milyen pozíciók betöltésére vagy alkalmas.

Álláskereső technikák alkalmazása
A megfelelő módszerek kiválasztásával olyan munkaadókra bukkanhatsz, akik a tapasztalataid és képzettségeidet értékként fogják majd fel és nem látnak semmiféle – a fentiekhez hasonló - fenyegetést az érkezésedben.

Felkészülés
Készülj fel megfelelően, deríts ki mindent a vállalatról, ahová jelentkezel. Vizsgáld meg, hogy a tudásodat milyen formában lehet a legjobban a cég hasznára fordítani. Írd bele ezen ötleteidet az önéletrajzod mellé csatolt kísérőleveledbe, s az interjún is hangsúlyozd ki őket.

Fogalmazás
Ügyelj az önéletrajzod megírásánál is, egy jól megírt CV ugyanis a lehető legjobb fényben tünteti fel a képességeidet és végzettségedet. Ezért érdemes minden állásinterjúra az adott munkahelyre szabott önéletrajzot beadni. Ennek érdekében ne félj kihagyni néhány, a szóban forgó pozíció szempontjából irreleváns referenciát és munkahelyet. Hangsúlyozd ki az átvihető, az adott munkakörtől független képességeidet, mint például a kapcsolatteremtési képesség, vagy a számítógéphasználat.

Ne fogalmazz terjengősen, a szakmai önéletrajzod ne legyen hosszabb két oldalnál. A korábbi állásaid esetében inkább a feladatokra koncentrálj, ne az egyes titulusokra.

Mondanivaló
Ha az interjú során rákérdeznek, hogy egy olyan képességű és képzettségű ember, mint te, miért erre az állásra jelentkezik, a következőket teheted. Elmagyarázod, hogy az adott állás miként vág egybe a karrierterveiddel. Esetleg emeld ki a nem anyagiakban mérhető előnyöket, mint például nyitás egy új irányba, vagy lehetőség egy adott helyen való munkára. Mindenképpen biztosítsd a munkaadót a lojalitásodról és az elhivatottságodról, s említsd meg, hogy milyen előnyökkel jár a cég számára, ha téged alkalmaznak.

A végső tanács pedig, ha már elnyerted az állást, legyen pozitív a hozzállásod és fókuszálj a karrierterveidre. Ha a lelkesedésed lankadna, emlékeztesd magad, hogy miért vállaltad az adott munkát, s, hogy annak elvégzése milyen formában segít majd hozzá céljaid eléréséhez.

hvg.hu Gazdaság

Hogyan alkudjunk lakásra? Tippek, trükkök

A kiszemelt lakás hirdetési ára csak a kezdet: az irányárból igyekezzünk minél többet alkudni. Keressük meg azokat a lehetőségeket, amelyek révén olcsóbban juthatunk lakáshoz! Taktikák és trükkök vevőknek és eladóknak.

hvg.hu Gazdaság

Tippek, trükkök: így vásároljunk telket (1.)

Ha építkezni szeretnénk, vagy biztosan profitálni ingatlanbefektetésből, vegyünk üres telket. Hogyan csíphetjük meg a lehető legjobb beépítetlen ingatlant, hogyan jöhetünk rá, nem akarnak-e homokcsapdát ránk sózni? A trükk: kövessük a profi ingatlanosok módszerét!

hvg.hu Karrier

Tippek az álomállás felkutatásához

Egy hosszabb élettartamú villanykörtét nincs sok értelme elkezdeni árulni valakinek, akinek nincs áram a házában. Ugyanígy felesleges olyan munkaadónak reklámozni magunkat, aki nem tart igényt a szolgálatainkra. Mielőtt időt és energiát fektetsz egy állás megszerzésébe, érdemes felmérni, hogy az adott munka mennyire illik hozzád, illetve mennyire illesz a szóban forgó pozícióhoz.

hvg.hu Karrier

Tippek (táv)munkakereséshez

Sorozatunk előző részeiben az atipikus foglalkoztatási, -és az atipikus munkavégzési formákhoz kötődő fogalmak magyarázatával foglalkoztunk. Az elméleti szempontok felvetése után jogosan merül fel a kérdés, hol lehet otthonról, rugalmas munkarendben végezhető távmunkát találni?

Gazdaság

Adómegtakarítási tippek

Még most sem késő alaposan átvizsgálni a januártól esedékes adó- és járulékváltozásokat: a cégek és a magánszemélyek is találhatnak olyan ötleteket, amelyek segítenek a döntésben, adókímélési szempontból mit érdemes még az idén megtenni, és mit jobb a jövő évre halasztani.

hvg.hu Gazdaság

Banki tippek kisvállalkozóknak

Sokat spórolhatnak számlavezetési költségeiken azok a mikrovállalkozások, amelyek kihasználják a nagyvállalati bankpiac telítődése miatt egyre inkább a kisvállalkozások felé forduló hitelintézetek egymásra licitáló ajánlatait. A hvg.hu körképéből kiderül, hol érdemes most vállalkozói számlát nyitni, illetve érdemes-e bankot váltani.

hvg.hu Karrier

Tippek, amelyekkel bevágódhatsz az állásinterjún

Sok álláskereső beleesik abba a hibába, hogy az unalomig ismételt követelményeknek – öltözék, helyes önéletrajz, stb. – megfeleljen, s eközben csak az őt érdeklő dolgokra – fizetés, felelősség, munkakör – koncentrál. Az asztal túloldalán azonban egészen másra kíváncsiak, konkrétan arra, hogy mire számíthatnak, ha a jelölt elhelyezkedik a cégnél. Tanácsok.

Salgó Andrea (hvg.hu) Válaszol a szakértő

Tippek útiköltség elszámolásához

A januári törvények értelmében az egyéni vállalkozók az üzemanyagköltségen felül további kilenc forintot írhatnak le adójukból. Azt, hogy milyen jogcímen tehetik ezt meg, illetve mennyiről kell útnyilvántartást vezetniük, kiderül Béres Molnár Gergely és Vágyi Ferenc Róbert adószakértők válaszaiból.

hvg.hu Karrier

Tippek telefonos állásinterjúhoz

Néha logisztikai szempontból, néha azért, mert telefonos, vagy távmunkáról van szó, egyszerűbb, vagy hasznosabb az éterben lebonyolítani az új munkaerő meginterjúvolását. Tippek.

hvg.hu Gazdaság

Tippek, trükkök: így vásároljunk telket! (2.)

Telekvásárlási útmutatónk második része abban segít, hogyan válasszuk ki a legjobb beépíthető ingatlant. Mire figyeljenek az építkezésre készülők és befektetők? Válogattunk az ország legdrágább telkeiből is.

Federer kiesett az Australian Openen

Federer kiesett az Australian Openen

Jó hír: „ki lehet mosni” a szennyvízből a mikroműanyagot

Jó hír: „ki lehet mosni” a szennyvízből a mikroműanyagot

És akkor a Brexit-lavina elindítója nyugodt lélekkel elment kocogni

És akkor a Brexit-lavina elindítója nyugodt lélekkel elment kocogni

Mohácsi legendás Csárdáskirálynője ismét látható

Mohácsi legendás Csárdáskirálynője ismét látható

Ijesztő kezdés után taroltak a címvédő Babosék Ausztráliában

Ijesztő kezdés után taroltak a címvédő Babosék Ausztráliában

AusOpen: Babos és Fucsovics bejutott a vegyes páros második fordulójába

AusOpen: Babos és Fucsovics bejutott a vegyes páros második fordulójába