szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Néha logisztikai szempontból, néha azért, mert telefonos, vagy távmunkáról van szó, egyszerűbb, vagy hasznosabb az éterben lebonyolítani az új munkaerő meginterjúvolását. Tippek.

Néha logisztikai szempontból, néha azért, mert telefonos, vagy távmunkáról van szó, egyszerűbb, vagy hasznosabb az éterben lebonyolítani az új munkaerő meginterjúvolását. Tippek.

Ha valaki távol él a vállalat székhelyétől, ahova jelentkezik, ha a megfelelő telefonos etikett elvárás a munkakör betöltéséhez, illetve ha távmunkáról van szó, megeshet, hogy a munkavállaló egy telefonhívás keretében intézi el az állásinterjút. Ez különleges helyzetet teremt, ugyanis nem láthatod az asztal túloldalán ülők arcát, és – akár tudatalatti – testi reakcióit. Ez persze fordítva is igaz, s ez egyben előny és hátrány. Nem látják ugyanis, ha izzadsz, elpirulsz, és így tovább, viszont neked is csupán a hangod az egyetlen közvetítő közeg, amelynek segítségével meggyőzheted őket alkalmasságodról.

Nagy előny ezzel szemben, hogy akár előre elkészített jegyzetekből puskázhatsz, így összeszedettebben sorolhatod a képzettségeidet, korábbi munkáidat, illetve bármit, amit fontosnak ítélsz. Mivel a telefonos interjúkat jó előre leegyeztetik, célszerű olyan időpontot választanod, amikor zavartalanul beszélhettek, megszakítás nélkül.

Ha a munkaadó az első telefonhíváskor szeretné lebonyolítani az interjút, két választásod van: belevágsz felkészületlenül, illetve udvariasan egy másik időpontot javasolsz (ez lehet akár pár perccel később is).

Ha kellően nyugodt körülmények között kapod a hívást, esetleg a szakmai önéletrajzod is kéznél van, bele is vághatsz az interjúba. Ha az utcán, rosszabb esetben az irodában – a főnököd hallótávolságában – hívnak, körültekintően vázold a helyzetet és kérj újabb időpontot. Ha ennek ellenére a munkaadó ragaszkodik az azonnali interjúhoz, legalább tudni fogja, hogy  a körülmények távolról sem ideálisak.

A telefonos állásinterjúra nagyjából ugyanazok a szabályok érvényesek, mint egy fizikai jelenlétet igénylő beszélgetésre. Egy pár speciális, ilyen helyzetben alkalmazható tanácsot azonban nem árt megfogadnod.

Tippjeink (Oldaltörés)

Tervezz előre
Ha lehetséges telefonos állásinterjút kérned, gyakorold előre, hogyan tudod tömören, frappánsan összefoglalni, hogy miért vagy te a legalkalmasabb az állásra.

Légy felkészült
Tarts a telefon közelében egy kinyomtatott szakmai önéletrajzot, válaszokat olyan kérdésekre, amelyekre számíthatsz, illetve saját kérdéseid listáját. Ne felejtsd a papírt és a tollat sem, hogy bármit le tudjál jegyezni.

Koncentrálj
Ne egyél, igyál, vagy dohányozzál az interjú során, hogy minden idegszáladdal a vonal másik végén ülő(k)re összpontosíthass.

Öltözz alkalomhoz illően
Bár furán hangzik, mégis, ha olyan ruhát veszel fel, mintha állásinterjúra mennél, sokkal inkább úgy fogsz hangzani a telefonban is, szemben azzal, ha a kedvenc, kopott mackónadrágodban fekszel a kanapén.

Csak a lényeget
Egy telefonos interjú során csak a hangoddal közvetítesz. Ezért légy rövid, tömör, ugyanis így hatékonyabban célt ér az üzeneted, mintha terjengős körmondatokban beszélnél. A rövid mondatoktól élénkebb lesz maga a beszélgetés is, s több lehetőségetek van az interakcióra.

Használj magnót
Egy diktafon segítségével gyakorold a kérdésekre adott válaszaidat, majd hallgasd vissza, hogy mi olvasható ki a hangodból. A munkaadók a lelkesedést és a pozitív hozzáállást részesítik előnyben.

Kérdezz vissza
Ha valamelyik kérdés nem világos, ne félj visszakérdezni. Ismételd vissza a kérdést, ezalatt végig tudod gondolni a lehetséges válaszokat és megbizonyosodhatsz róla, hogy semmit sem értettél félre. Óvakodj a hosszú csendtől, telefonbeszélgetés esetében már 8-10 másodperc is sok lehet. Vigyázz azonban, ha érzed, hogy a visszakérdezés idegesíti a munkaadót, ne használd folyton.

hvg.hu Karrier

A legrosszabbra számíts az állásinterjún

Tőlünk nyugatabbra az álláskeresőkre egyre nagyobb erőfeszítések várnak a munkába állás előtti utolsó nagy megmérettetésen. Az egyik jelentkezőnek egy plüssmacival kellett beszélgetnie az interjút lebonyolító személyzet kérésére.

hvg.hu Karrier

Miben menj el állásinterjúra?

Nincs, akinek ne okozna gondot, hogy milyen ruhát vegyen fel, ha állásinterjúra megy. Nem könnyű eltalálni a kiöltözés szintjét, s a stílusjegyeket, amelyekkel azt kívánnánk sugallni, hogy beleillünk abba a munkahelyi környezetbe, ahová tartanánk, ha elfogadnák a jelentkezésünket.

hvg.hu Karrier

A legrémesebb állásinterjúk a személyzetisek szemével

A CareerBuilder nemzetközi állásközvetítő szájt felmérést készített vállalati személyzeti menedzserek körében arról, hogy melyek az állásinterjúkon a legrémesebb dolgok, amelyeket a jelentkezők elkövetnek. Íme a toplista.

hvg.hu Karrier

Testbeszéd-szótár állásinterjúra

Mindenkinek megvannak a saját, magára jellemző mozdulatai, gesztusai, arcmimikája. Aki megtanulja kontrollálni ezeket a sokszor tudatalatti rezdüléseket, szabályozhatja, hogy mit közvetít magáról például egy állásinterjú során, illetve fontos többletinformációhoz juthat, hogy az asztal túlsó oldalán ülők mit gondolnak az addigi teljesítményéről.

hvg.hu Karrier

1000 állásinterjú kérdés

Az alábbi kérdéseket felvételi interjúkon tették fel fejvadászok vagy a személyzeti osztályok munkatársai a meghirdetett állásokra jelentkezőknek. A kérdésekből kiderül, hogy a jelöltek megismerése igen sokrétű, s ezért jól fel kell készülnie annak, aki eredményesen akar szerepelni az állás megszerzése szempontjából oly fontos beszélgetésen.

hvg.hu Karrier

Tippek a sikeres állásinterjúhoz

A cégek hagyományosan kora ősszel töltik fel az üres álláshelyeket, hogy a rövid alkalmazkodási periódus után az év üzleti csúcspontjának számító utolsó három hónapban már némi rutinnal a hátuk mögött teljes gázzal dolgozhassanak az új emberek, s a társaságok teljes gépezete zökkenők nélkül adhassa le legnagyobb teljesítményét. Akik ebben az időszakban akarnak felugrani egy cég szekerére, azoknak adunk tippeket hatrészes sorozatunkban.

hvg.hu Karrier

Tippek, amelyekkel bevágódhatsz az állásinterjún

Sok álláskereső beleesik abba a hibába, hogy az unalomig ismételt követelményeknek – öltözék, helyes önéletrajz, stb. – megfeleljen, s eközben csak az őt érdeklő dolgokra – fizetés, felelősség, munkakör – koncentrál. Az asztal túloldalán azonban egészen másra kíváncsiak, konkrétan arra, hogy mire számíthatnak, ha a jelölt elhelyezkedik a cégnél. Tanácsok.

hvg.hu Karrier

Leggyakoribb kérdések és a legjobb válaszok állásinterjúra

Ott ülsz a bizottság előtt a legszebb ruhádban, remegő gyomorral, a veled szemben ülők pedig éppen arra készülnek, hogy alaposan kivesézzenek. Milyen kérdésekre számíthatsz, s melyek az ezekre adható legjobb válaszok? Összeállításunkból kiderül.

Végső búcsút vettek Sir Captain Tom Moore-tól

Végső búcsút vettek Sir Captain Tom Moore-tól

Kötelező FFP2-es maszk és otthoni munkavégzés – Így lassítanák a koronavírust Szlovákiában

Kötelező FFP2-es maszk és otthoni munkavégzés – Így lassítanák a koronavírust Szlovákiában

Hrutka János a Gulácsi-kiállásról: Így születnek hősök, példaképek, a pályán és a pályán kívül

Hrutka János a Gulácsi-kiállásról: Így születnek hősök, példaképek, a pályán és a pályán kívül