szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A német fém- és elektronikai ipar munkaadói oldala 1,2 százalékos béremelést és havi kifizetéseket ajánlott 24 hónapra a bértárgyalások újabb, negyedik fordulójának kezdetén, amit a szakszervezet „pimaszságnak” tart.

A munkaadók Észak-Rajna-Vesztfáliában tették meg ajánlatukat csütörtökön, s az modellértékűnek számít. Valószínűleg ugyanezt ajánlják Baden-Württembergnek is, amit az IG Metall szakszervezet helyi főnöke, Jörg Hofmann „pimaszágnak” nevezett, olyan ajánlatnak, amely nem képezheti tárgyalás alapját, az 1,2 százalék az inflációt sem egyenlíti ki. Az IG Metall egyik szóvivője a „provokáció” szót használta az ajánlat jellemzésére.

A kifizetések havonta a bruttó bér 0,6 százalékának felelnének meg az első évben, s 0,4 százalékának a másodikban. 2007-ben az általános forgalmi adó felső kulcsának három százalékos megemelése miatt a konjunktúra lanyhulására számítanak.

A munkaadók szervezete, a Gesamtmetall ötezer vállalat nevében tárgyal, az IG Metall 3,4 millió munkavállaló nevében. A szakszervezet 5,0 százalékos bérnövekményt sürget egy éves futamidővel.

A munkaadók most tettek először hivatalos ajánlatot, s ez egyezik a kiszivárgott hírekben szereplő ajánlattal. A munkaadók azzal érvelnek, hogy a német ipar versenyképességének megtartása érdekében nem kínálhatnak többet.

A bértárgyalásokat figyelmeztető sztrájkok kísérik, a tárgyalások színhelyein protestáló, fütyülő tömeg gyűlt össze.

MTI Világ

Később mennek nyugdíjba a németek

Demográfiai és pénzügyi gondok miatt valószínűleg két évvel tovább kell majd dolgozniuk a németeknek, ha élvezni akarják a teljes időskori nyugdíjat - ismertették a nagykoalíciós tárgyalások harmadik plenáris ülését követően.

MTI Karrier

Gyűlik a szemét a német utcákon

Újabb tartományokra terjedt ki hétfőn a német közszolgálati-közületi dolgozók sztrájkja, amely azonban nem fenyeget az élet megbénulásával.

MTI Karrier

Februárban tovább nőtt a munkanélküliség Németországban

Németországban februárban 12,2 százalékosra nőtt a munkanélküliség a januári 12,1 százalékról, szezonális kiigazítás nélkül, a munkaügyi hivatali adatközlés előtt szokásos kiszivárogtatása szerint. A munkanélküliek száma 36 ezerrel 5,048 millióra nőtt, ezzel második hónapja van 5 millió fölött.

A digitalizáció alapjaiban változtatja meg a könyvelői szakmát

A digitalizáció alapjaiban változtatja meg a könyvelői szakmát

Hétvégi járatot indít a BKK Normafára

Hétvégi járatot indít a BKK Normafára

A belga sajtó szerint lemondott magyar EP-képviselő bukott le egy brüsszeli melegbárban

A belga sajtó szerint lemondott magyar EP-képviselő bukott le egy brüsszeli melegbárban