szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Időnként az embernek olyan érzése van, hogy már nem a helyes mederben halad az életpályája. Aki nem akarja beletörődően megvárni, hogy bekövetkezzék valami még rosszabb, ilyenkor jobb, ha nekilát leporolni a karrierjét. Van hozzá pár ötletünk.

1. Frissítsd fel a tudásodat!
Tanulni alapvető dolog. Időnként nem árt ezt szervezett keretek között folytatni. Iratkozz be egy szakmai képzésre, de legalább egy tanfolyamra. Az iskolai feladatok ki fognak mozdítani a holtpontról, s az újonnan elsajátított ismeretekkel értékesebbé teszed magad.

2. Tanulj meg minél többet az informatikáról!
Az információtechnológia mára az élet legtöbb területét átalakította. Minél többet tudsz ennek lehetőségeiről, annál könnyebben boldogulsz, sőt könnyen kitűnhetsz. Ezzel szemben, ha nem vagy képes a számítógépet kezelni, vagy nem boldogulsz el az internettel, minden nap, amit ebben a tudatlanságban töltesz, egyre inkább leértékel.

3. Frissítsd fel az önéletrajzodat!
Ha az ember időnként előveszi az önéletrajzát, s megvizsgálja, hogy milyen új részletekkel kellene gazdagítania, s mi vált az idők folyamán lényegtelenné, egyben önértékelést is végez. Ez önmagában is hasznos. De a CV frissítése arra is módot ad, hogy az ember végiggondolja merre is indulna, miben érzi magát versenyképesnek, ami új lehetőségeket nyit számára más állások megpályázására.

4. Tanulj meg egy idegen nyelvet!
Azt szokták mondani, hogy annyi embert érsz, ahány nyelvet beszélsz. Ha már meg tudsz szólalni egy másik nemzet nyelvén, akkor ezt aligha kell bizonygatni, ha még nem akkor látnod kell, hogy mások nyelvtudás birtokában mennyivel könnyebben építgetik a karrierjüket. Így a nyelvtanulás életed bármely szakaszában igen jó befektetés a saját jövődbe. Nem szabad megfeledkezni azonban róla, hogy egy újabb nyelv elsajátítása fiatal korban sokkal könnyebben megy.

5. Nézd át a névjegyeidet!
A névjegyek áttekintése igen hasznos tapasztalatokkal szolgál. Az ember felidézheti, hogy hány ügyben járt sikerrel, s hányban töltötte feleslegesen az idejét. Felelevenítheti, hogy kivel milyen kapcsolatot sikerült kialakítani, kire számíthat és kire nem. Ki maradt fontos és ki jelentéktelenedett el. Felfedezhetők azok a kapcsolati tőkénken tátongó rések is, amelyeket új kapcsolatok építésével lehetne elfedni.

6. Szerezz havonta öt új kapcsolatot!
A saját szakmádat, iparágadat vagy azokat a területeket, ahol tevékenykedni szeretnél, leginkább olyan embereken keresztül ismerheted meg, akik maguk is ott dolgoznak. Próbáld meg azonosítani, hogy kik ők, s építs ki velük személyes kapcsolatot. Talán tőlük függ leginkább a jövőd.

7. Olvasd el a legjobban fogyó üzleti könyveket, és látogasd a legjobb szakmai- és karrier-szájtokat!
Ha képben vagy a legfontosabb üzleti trendekkel, s a hozzájuk kapcsolódó karrierlehetőségekkel, akkor jelentősen javulnak az esélyeid a neked megfelelő elhelyezkedésre vagy állásváltásra.

8. Tölts több időt a családoddal, sőt adj több szabadidőt magadnak is!
Az utóbbi időben egyre inkább felismerik, hogy tartósan hatékonyan csak azok a szakemberek képesek dolgozni, akiknek a munkájuk és a magánéletük egyensúlyban van. Egy-egy vezető, vagy professzionalista kiképzése igen sokba kerül a munkaadójának, sőt magának a szóban forgó embernek is. Ha a munkahelye kiszipolyozza, idő előtt elvesztheti, mert megbetegszik, odébb áll vagy nem vállalja tovább a túl sok munkával és stresszel járó feladatokat, s ezzel elvész a befektetés is. Olyan munkarendet és munkahelyet érdemes keresni, ahol ez egyensúly fenntartható.

9. Takaríts meg a nyugdíjas éveidre!
Ha most jól megy, akkor lehetőséged van arra is, hogy félre tegyél idősebb korodra. A jelenlegi nyugdíjrendszer ugyanis nem teszi lehetővé, hogy idős korodban is dúskálj. Ha kevésbé szalad a szekér, akkor már csak az óvatosság okán is próbálj nyugdíjas éveidre takarékoskodni. De a legjobb, ha körülnézel olyan potenciális munkahelyek után, ahol az alkalmazottak nyugdíjas éveire is gondolva alakítják ki a kompenzációs rendszert.

10. Maradj egészséges, vagy tedd azzá magad!
Egyes felmérések szerint a vezető beosztású menedzserek legfőbb személyes vágya a tartós testi egészség. Mert betegen még a sok pénzt sem lehet élvezni. Hát még akinek nincs is olyan sok! Ezért figyelni kell az egészséges életmódra. Az ételekre, a testmozgásra, az orvosi ellenőrzésre, s a mentális egészség fenntartására, amit elsősorban a család, illetve a barátok képesek garantálni. Egy rossz főnök persze mindennek keresztbe tehet, de az egészég mindig többet ér, mint egy állás. Ha kell, hagyd ott a vaddisznót!

hvg.hu Karrier

Az információszerző állásinterjú titkai

Ha felötlött benned, hogy otthagyod a munkahelyedet és másikat keresel, esetleg új területen próbálod ki magad, érdemes megfelelően informálódnod előzőleg. Erre kínál jó alkalmat egy információszerző állásinterjú. Tippek.

hvg.hu Karrier

Kerüld el a munkahelyi csapdákat

Ne engedd, hogy rádtörjön a munkahelyi depresszió, amikor úgy érzed, nem haladsz előre, karriered stagnál, s általában negatív érzések kerülgetnek az állásoddal kapcsolatban.

hvg.hu Karrier

Állásinterjú-siker négy másodpercben

Ha szeretnéd elérni, hogy a munkaadók visszahívjanak egy újabb beszélgetésre, fontos, hogy az első pillanattól fogva önbizalmat, hozzáértést és pozitív hozzáállást sugározz. Tippjeink segítségével biztosra mehetsz.

hvg.hu Karrier

Így használd tapasztalataidat a munkahelyen

Nem számít, hogy milyen jellegű munkát végzel, s milyen ismereteket és tapasztalatokat gyűjtöttél eddigi karriered során, akad olyan munkáltató, aki pont olyan embert keres, mint te. Könnyedén meglelheted az utat ezekhez az állásokhoz, ha megfogadod tanácsainkat, s átgondolod, hogy vajon mely területen lehet szükség az adottságaidra.

hvg.hu Karrier

25 kifejezés, amely tönkreteheti az önéletrajzodat

A néhai Illés zenekartól származik a szállóige, hogy „a szó veszélyes fegyver, s van aki fegyvertelen.” Sajnos az is igaz, hogy van aki a szavakkal, ha nem vigyáz, önmagát sebzi meg. Így aztán érdemes jól megfontolni, hogy mely szavak használatától érdemes tartózkodni, különösen, ha az ember állásért folyamodóban az önéletrajzát írja.

hvg.hu Karrier

Szervezd meg jól a kilépésedet!

A kormány által ugyan még be nem jelentett, de előrevetített takarékossági intézkedések jelentős mozgásokat fognak indukálni a munkaerőpiacon. Jobb félni, mint megijedni!

hvg.hu Karrier

Kilenc új trükk a nyerő önéletrajzhoz

Aki meg akarja őrizni a versenyképességét az álláspiacon, kénytelen rendszeresen megújítani az alkalmazott taktikát. Az alábbiakban új szempontokat veszünk sorra.

Kuncze Gábor koronavírusos, intenzív osztályon ápolják

Kuncze Gábor koronavírusos, intenzív osztályon ápolják

Putyin annyira bízik az orosz vakcinában, hogy magát is beolttatja vele

Putyin annyira bízik az orosz vakcinában, hogy magát is beolttatja vele

Kapásból börtön járhat majd nagy mennyiségű szemét illegális lerakásáért

Kapásból börtön járhat majd nagy mennyiségű szemét illegális lerakásáért