szerző:
hvg.hu

Nem számít, hogy milyen jellegű munkát végzel, s milyen ismereteket és tapasztalatokat gyűjtöttél eddigi karriered során, akad olyan munkáltató, aki pont olyan embert keres, mint te. Könnyedén meglelheted az utat ezekhez az állásokhoz, ha megfogadod tanácsainkat, s átgondolod, hogy vajon mely területen lehet szükség az adottságaidra.

Tartsd nyitva a szemed
Miközben a napi feladataidat végzed, vedd számba, hogy egészen pontosan milyen feladatokat kell elvégezni, s ne úgy tekints a napi munkára, mint gépies robotolásra. Ahelyett, hogy azt kérdezed: „hol van a munka?”, kérdezd azt: „kinek van szüksége a képességeimre?”.

Ha jó a rábeszélőképességed, kihívásnak tekinted, hogy értékesíts valamilyen terméket, vagy szolgáltatást, egy sor cég vár a soraiba. A kiskereskedőknek szüksége van jó értékesítőkre, de így vannak ezzel a gyártók, viszonteladók, szolgáltató cégek és jótékonysági szervezetek egyaránt.

Ha számodra feltűnik egy cég, amelynek szerinted szüksége lehet némi promócióra termékeiket és szolgáltatásaikat illetően, tudasd velük, hogy milyen ötleteid vannak a számukra. Lehet, hogy éppen nincs is üres állásuk, de kialakítanak egyet, ha elég meggyőzően adod el magad. Persze lehet, hogy nem áll elő ilyen szerencsés helyzet, de nem kizárt, hogy te leszel az első akit felhívnak, ha üresedés van. Éppen ezért ne felejtsd el megadni nekik az elérhetőségeidet.

Gondold végig, hogy milyen tapasztalatokat szereztél karriered során, s mit tanultál az egyes esetekből. Vélhetőleg nem csak munkavégzés során tettél szert tapasztalatokra, például ha segítettél megszervezni egy esküvőt, vagy egy családi összejövetelt, ezek során is értékes tanulságokat szerezhettél. Ha igen, akkor bizonyára tisztában vagy vele, hogy miként kezeld a konfliktusokat, hogyan lehet a vitázó feleknél elérni, hogy kompromisszumot kössenek, hogyan koordinálj egyszerre több embert, oszd be az idődet, tartsd kordában a költségvetést, s kezeld az eközben fellépő stresszt. Ezek mind-mind olyan tapasztalatok, amelyeket hatékonyan alkalmazhatsz egy cég kötelékében is.

A gyermeknevelés is megajándékozhat pár értékes tapasztalattal, hogy csak a legfontosabbat említsük a felelősségvállalás erényével, valamint azzal, hogy miként kell más emberekkel foglalkozni. Emellett jóval megértőbb is leszel mások problémái iránt, ez pedig igen fontos lehet számos munkahelyi környezetben.

Ne könyveld el előre, hogy ha nem végeztél el egy bizonyos képzést, akkor nem is értesz egy adott területhez. Beszélgess olyanokkal, akik a szóban forgó szférában dolgoznak, s tudd meg, hogy milyen tudásanyagra és milyen képességeikre van szükség a munkájuk során. Könnyen úgy találhatod, hogy más előzményekből kifolyólag, de számodra is adottak a kérdéses tapasztalatok, illetve felfedezheted, hogy milyen úton-módon tehetsz szert az áhított tudásra.
hvg.hu Karrier

Tizenegy tipp a tökéletes önéletrajz megírásához

Amikor munkára jelentkezel, a megfelelően megírt önéletrajz az első lépcső, az ajtó amelyen keresztül egyáltalán beléphetsz abba a szobába, ahol az állásinterjú zajlik majd. Ezért ennek a dokumentumnak tartalmaznia kell az összes képzettségedet, ráadásul olyan formában, hogy azt sugallja: Téged érdemes alkalmazni.

hvg.hu Karrier

A munkahelyi pszichés terror az EU-ban is probléma

A munkahelyi piszkálódás szélsőséges formájának, a munkahelyi pszichoterrornak a dolgozók 9 százaléka válik évente áldozatává – derül ki egy tanulmányból, melyet az akkor még 15 tagállamból álló EU-ról készített az Európai Alapítvány az Élet és Munkakörülmények Javításáért.

hvg.hu Karrier

Mit tegyünk, ha ki akarnak csinálni a munkahelyen?

A munkavállalók karrierjük során legalább egyszer célpontjai lehetnek főnökük, beosztottjuk, illetve egy vagy egyszerre több kollégájuk ellenséges akcióinak. A munkahelyi szurka-piszka jelenségét hajlamosak vagyunk személyes konfliktusnak értelmezni, holott – amint azt munkapszichológusok kimutatták – a jelenségnek szélesebb társadalmi háttere van.

hvg.hu Karrier

Tippek a munkahelyi stressz kezelésére

Stresszes helyzetbe kerülni a munkahelyen nem feltétlenül rossz. Ha nem extrém mértékű az efféle nyomás, akár motiváló erőként is felhasználható, s megkönnyítheti a koncentrációt is. A lényeg ez esetben is - akárcsak bárhol máshol - a mértékletesség. Tanácsaink.

hvg.hu Karrier

A munkahelyi pszichoterror hazánkban is szedi áldozatait

A munkahelyi pszichoterrorral kapcsolatos cikksorozatunk legújabb részében Vajda Róza szociológust egy a témával foglalkozó nemzetközi kutatásról, valamint a hazai helyzetről, Dr. Plette Richárd munkapszichológust egy új, 2005-ös magyarországi kutatás kapcsán kérdeztük.

hvg.hu Plázs

15 tipp, hogy jól aludjon el

Minden nem alvó további alvók éjjeli nyugalmának megzavarója. Ne feledjük, nappali cselekedeteink szorosan összefüggnek azzal, milyen az éjszakánk. A következőkben 15 praktikát olvashat, melyek segítik az alvásban és a reggeli friss ébredésben.

hvg.hu Karrier

Kerüld el a munkahelyi csapdákat

Ne engedd, hogy rádtörjön a munkahelyi depresszió, amikor úgy érzed, nem haladsz előre, karriered stagnál, s általában negatív érzések kerülgetnek az állásoddal kapcsolatban.

hvg.hu Karrier

Tipp: sms, mms és e-mail az állásszerzésben

A gyorsaság gyakran többet ér, mint az erő. Ez az állásszerzésben is igaz. Komoly előnyt jelent ugyanis, ha valaki az elsők között vagy egyenesen elsőként jelentkezik egy meghirdetett pozícióra.

hvg.hu Karrier

34 tipp, hogy jó benyomást tegyél az új munkahelyen

Jó ha tudod, már az ajtón való belépésed pillanatában elkezdenek a kollégák bírálni. Az öltözéked, a modorod, a beszédstílusod mind pletykatémák lesznek aznap az ebédnél, vagy a kávészünetben. Tippjeink segítségével elérheted, hogy kizárólag pozitív hangnemben kerülj szóba leendő kollégáid körében.

hvg.hu Karrier

Munkahelyi pszichoterror

A dolgozók között előforduló erőszakkal a nyolcvanas évek elején kezdtek el foglalkozni Nyugat-Európában a munkapszichológusok: felfigyeltek azokra a munkahelyi jelenségekre, melyek során egy vagy több személy a szó szoros értelmében „kikészíti idegileg” egy vagy több munkatársát, különféle eszközökkel ellehetetlenítve a célpontok munkáját. Utóbbiak akár bele is betegedhetnek ebbe a zaklatási folyamatba, és gyakran elveszítik az állásukat.

hvg.hu Karrier

18 tipp, hogy elismert munkaerő legyél

Bizonyos helyzetekben néha egyszerű kitűnni a többiek közül, a legtöbb esetben azonban meg kell dolgozni a sikerért. Mivel az egyes munkahelyeken különböző emberek és helyzetek adottak, univerzális recept nincs. Akad viszont néhány jótanács, amelyeket megfogadva egyszerűbb lehet számodra a sikerhez vezető út.

Versenyruhájában temetik el Niki Laudát

Versenyruhájában temetik el Niki Laudát

BMW-gyár: kifizette a gazdákat a debreceni önkormányzat

BMW-gyár: kifizette a gazdákat a debreceni önkormányzat

A Néppárt elnöke szerint nacionalistákkal nem lehet a jövőt építeni

A Néppárt elnöke szerint nacionalistákkal nem lehet a jövőt építeni

Felháborodott Tarantino filmjén Polanski felesége

Felháborodott Tarantino filmjén Polanski felesége

Hétfőn nyit a rendbe tett Keleti pályaudvar

Hétfőn nyit a rendbe tett Keleti pályaudvar

Pofátlan módon loptak meg egy autóját mosó taxist – videó

Pofátlan módon loptak meg egy autóját mosó taxist – videó