szerző:
hvg.hu

Ha szeretnéd elérni, hogy a munkaadók visszahívjanak egy újabb beszélgetésre, fontos, hogy az első pillanattól fogva önbizalmat, hozzáértést és pozitív hozzáállást sugározz. Tippjeink segítségével biztosra mehetsz.

A jó megjelenés fél siker
Egy állásinterjú olyan, mint egy randevú. Gyakran néhány másodperc után egyik, vagy másik fél – esetleg mindketten – érzik, hogy meglelték-e a nagy ő-t. Egyes felmérések szerint ez mindössze négy másodpercet jelent, ezért fontos, hogy az első pillanattól fogva magabiztosan lépj fel.

A személyzetisek szerint az egyik legfontosabb „kellék” egy állásinterjún a megfelelő öltözet. Bár nem a ruha teszi az embert, azért fontos üzenetet közvetít viselőjéről. Ha kellően professzionális külsőt szeretnél, nem szabad sajnálni a pénzt a ruhákra. Nem is vásárlásnak, befektetésnek érdemes tekinteni, s fontos beszerezni legalább egy olyan kosztümöt, vagy öltönyt, amelyben meg lehet jelenni egy üzleti tárgyaláson. Külön ellenőrizd a cipődet, amely legyen tiszta, s győződj meg róla, hogy a talpa, vagy a sarka sem kopott, vagy koszos.

Mielőtt felöltözöl, gondold át, hogy milyen céghez mész interjúra. A legtöbb helyen nem fognak kinézni, ha lezseren, de elegánsan öltözöl, míg bizonyos vállalatoknál alapkövetelmény a formális ruházat. Indulás előtt nézz a tükörbe, s ha valamelyik kiegészítőd túlságosan „kilóg” a képből, vagy eltereli rólad a figyelmet, inkább vedd le.

Amikor megérkezel a céghez, légy te az első, aki mosolyog, így máris oldhatod a hangulatot és jobb színben tűnhetsz fel. Amikor a bemutatkozásra kerül a sor, kellő hangerővel, érthetően mondd el a nevedet, s nyújtsd ki a kezedet. A kézfogásnál ügyelj, hogy a szorításod ne legyen se túl erős, se túl gyenge. Amikor a többiek mutatkoznak be, ismételd meg a nevüket, így biztosíthatod őket arról, hogy figyelsz rájuk.

A szemkontaktus is nagyon fontos, ez is azt sugallja, hogy jelen vagy a beszélgetésen és figyelsz. Egy trénerektől származó jó tanács szerint ezt úgy tudod elérni, ha beszélgetőpartnered szemébe nézel, és megfigyeled, milyen színűek az íriszei.

Akkor sugározhatsz igazi önbizalmat, ha előre megtervezed a fellépésedet az interjú során. Gondold végig, hogy melyek azok a tulajdonságaid, vagy képzettségeid, amelyekkel bizonyára egyedülálló lehetsz a mezőnyben, s igyekezz ezekre fektetni a hangsúlyt. Ezt úgy tudod a legkönnyebben elérni, ha példákat keresel, amikor ezen előnyös tulajdonságaid segítettek abban, hogy sikereket érjél el korábbi munkáid során. Az interjú során legalább háromszor tégy kísérletet arra, hogy hangsúlyozd ezeket a tényezőket: egyszer az elején, egyszer miközben az interjúztató kérdéseire válaszolsz, végezetül az interjú lezárásakor.

Ezeket a tanácsok bár aprócska változásokat eszközölnek a fellépésedben, azonban ezekkel elérheted, hogy az interjún veled beszélgető személy kellemesen érezze magát a jelenlétedben, ezzel viszont elérheted, hogy pozitív kép alakuljon ki rólad az interjút követő értékelés során.
hvg.hu Karrier

A tökéletes állásinterjú titkai

Megjelenés, stílus, illemszabályok, testbeszéd, felkészültség. Ezek az interjún a siker eszközei. Azonban miből mennyi az ideális, s mi az, ami tabu? A válaszokért oda fordultunk, ahonnan a leghasználhatóbb válasz várható: magához a HR-tanácsadóhoz. Az alábbi tippekkel tehát garantált lesz a pozitív első benyomás.

hvg.hu Karrier

Tippek telefonos állásinterjúhoz

Néha logisztikai szempontból, néha azért, mert telefonos, vagy távmunkáról van szó, egyszerűbb, vagy hasznosabb az éterben lebonyolítani az új munkaerő meginterjúvolását. Tippek.

hvg.hu Karrier

Testbeszéd-szótár állásinterjúra

Mindenkinek megvannak a saját, magára jellemző mozdulatai, gesztusai, arcmimikája. Aki megtanulja kontrollálni ezeket a sokszor tudatalatti rezdüléseket, szabályozhatja, hogy mit közvetít magáról például egy állásinterjú során, illetve fontos többletinformációhoz juthat, hogy az asztal túlsó oldalán ülők mit gondolnak az addigi teljesítményéről.

hvg.hu Karrier

Tippek, amelyekkel bevágódhatsz az állásinterjún

Sok álláskereső beleesik abba a hibába, hogy az unalomig ismételt követelményeknek – öltözék, helyes önéletrajz, stb. – megfeleljen, s eközben csak az őt érdeklő dolgokra – fizetés, felelősség, munkakör – koncentrál. Az asztal túloldalán azonban egészen másra kíváncsiak, konkrétan arra, hogy mire számíthatnak, ha a jelölt elhelyezkedik a cégnél. Tanácsok.

hvg.hu Karrier

Az állásinterjú ártatlan gyilkosai

Az állásinterjún többnyire másféle szereplést vár magától a jelölt, s másfélét várnak tőle az őt faggató személyzeti szakemberek. Miközben a jelentkező úgy érzi, hogy jól helyt áll, s felkészülten, megfelelően válaszol a kérdésekre, a HR-esek már tudják, hogy nem őt akarják. Erre gyakran apró, jelentéktelennek tűnő, mégis gyilkos kérdések segítségével jutnak. Nézzünk párat közülük!

hvg.hu Karrier

Mit kérdezz az állásinterjún?

Egy felvételi beszélgetés során nem te vagy az egyetlen, akinek kérdésekre kell válaszolnia. Annak érdekében, hogy megbizonyosodj róla, a megfelelő helyre pályázol, ne szégyellj kérdéseket feltenni. Tippjeink.

hvg.hu Karrier

Pontos gondolatközlés – sikeres állásinterjú

A jó svádájú emberek általában könnyebben érvényesülnek. Hatékonyabban adják el gondolataikat, saját magukat, mint szófukar vagy zárkózott társaik. De a nagy duma és a magabiztos fellépés elég-e a sikerhez az állásinterjún is?

hvg.hu Karrier

A legrémesebb állásinterjúk a személyzetisek szemével

A CareerBuilder nemzetközi állásközvetítő szájt felmérést készített vállalati személyzeti menedzserek körében arról, hogy melyek az állásinterjúkon a legrémesebb dolgok, amelyeket a jelentkezők elkövetnek. Íme a toplista.

A Mokkában ma reggel anyatejes palacsintát sütöttek

A Mokkában ma reggel anyatejes palacsintát sütöttek

Jól nézze meg ezt a férfit, 50 milliót csalt

Jól nézze meg ezt a férfit, 50 milliót csalt

Egy felmérés szerint nem lesz RMDSZ-es EP-képviselő

Egy felmérés szerint nem lesz RMDSZ-es EP-képviselő

Árokba csúszott Borsodban a Google utcaképfotózó autója

Árokba csúszott Borsodban a Google utcaképfotózó autója

Könyvelők a NAV-nak: Elég volt a levélszemét szintű tájékoztatásból

Könyvelők a NAV-nak: Elég volt a levélszemét szintű tájékoztatásból

Kihátrált az RMDSZ a román kormánykoalíció mögül

Kihátrált az RMDSZ a román kormánykoalíció mögül