szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Meggyőzés, rábeszélés? Nem csak azok tudnak beszélőkéjükből profitálni, akik értékesítési (sales-es) tevékenységet végeznek. A mindennapi életben, az irodai gyakorlatban is jól jöhet, ha ügyesen, logikusan érvelsz, emellett hallgatni is tudsz. Fortélyok.

A rábeszélés, meggyőzés művészetét azok is el tudják sajátítani, akik saját bevallásuk szerint nem kommunikálnak gördülékenyen, és olykor csak nagy nehézségek árán tudják szavakba önteni gondolataikat. Mint oly sok esetben, a kommunikációban sem a mennyiség, a minőség a lényeg.  Ne arra törekedj hát, hogy megállás nélkül locsogj; gondold át, kinek mit mondasz, és főképp azt, hogy mikor.

Jól kommunikálsz?

© sxc.hu
A jó kommunikációs képesség elengedhetetlen, ha munkád során emberekkel foglalkozol. Ez az adottságod nincs meg - úgy érzed, hogy túl zárkózott vagy, nem tudod megszólítani az ügyfeleket? Ne ess kétségbe, inkább fejleszd képességeidet. Ennek egyik módja, ha barátaiddal gyakorolsz: próbáld ki, hogyan viselkedsz ismerősökkel azokban a munkahelyi szituációkban, amelyekkel nap mint nap meg kell birkóznod. Ha el tudod érni, hogy baráti társaságban a legváratlanabb helyzetekben is lazán reagálj, már csak el kell hitetned magaddal, hogy élesben - munkaidőben - is ugyanúgy boldogulsz a hasonló - kellemetlen, megoldhatatlannak tűnő - helyzetekben.

Hallgatni is tudsz?

Hallgatni arany - tartja a mondás. Munkahelyeden, különösen, ha olyan pozíciót töltesz be, ahol kulcsfontosságú, hogy meggyőzd az embereket - értékesítéssel, tanácsadással, ügyintézéssel foglalkozol -, fontos, hogy a megfelelő pillanatban hallgatni is tudj. Nemcsak szavaiddal, hanem gesztusaiddal is kollégáid, ügyfeleid tudomására hozhatod, hogy figyelsz rájuk, meghallgatod igényeiket, véleményüket, állaspontjukat. A hallgatás nem jelenti azt, hogy nincs mondanivalód, ellenkezőleg: a maximális figyelem jele. Ha nem érzel késztetést arra, hogy állandóan hallasd a hangodat, ügyfeleid, munkatársaid akkor is észreveszik, hogy véleményedre érdemes adni.  Arról nem is beszélve, hogy a megállás nélkül beszélő emberre egy idő után senki sem figyel oda.

Megoldod a problémákat?

URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!

Megoldást találni mások problémáira, világos, pontos választ adni kérdéseikre szintén elengedhetetlen, ha értékesítéssel foglalkozol, vagy vezető pozíciót töltesz be. A te válladat nyomja az alkalmazottak összes gondja-baja? Szívesen segítesz másoknak? Hozd tudomásukra, hogy bármikor fordulhatnak hozzád, ha tanácsra, segítségre van szükségük, ugyanakkor arra is ügyelj, hogy ne te legyél mindenki lelki szemeteskukája. A jó problémamegoldó készségnek nemcsak az üzleti életben veheted hasznát; akkor is jól jöhet, ha összetartó munkahelyi csapatot szeretnél építeni.

Odafigyelsz a többiekre is?

A hatékony kommunikáció záloga, ha másokra is figyelsz: hagyod őket szóhoz jutni, nem vágsz a szavukba, nem akarsz mindig mindent jobban tudni kollégáidnál, és elismered, ha tévedsz vagy a másiknak van igaza. Mindemellett az is lényeges, hogy ne zavard a környezetedet. Ha egyik munkatársaddal négyszemközt vitatsz meg valamit, ne a kollégák előtt tedd, mert esetleg zavarjátok őket. Vonuljatok félre és beszélgessetek egy csöndes zugban! Ha telefonálsz, ügyelj arra, hogy kollégáid zavartalanul dolgozhassanak: ne kiabálj, ne légy indulatos, beszélj halkan és visszafogottan. Az udvarias gesztusnak meglesz a jutalma: ellenkező esetben te is elvárhatod munkatársaidtól, hogy odafigyeljenek rád.

hvg.hu Karrier

Mivel húzhatod ki a gyufát az állásinterjún?

Mint bikának a vörös posztó, olyan az irritáló, provokatív vagy éppen tudatlan jelentkező az interjúztatónak. Neked áll feljebb, vagy csak így jelzed a felvételi beszélgetést vezető kekeckedő munkatársnak: amilyen az adjisten, olyan a fogadjisten? Íme néhány idegesítő körülmény, amelytől az interjúztatókat kirázza a hideg!

hvg.hu Karrier

Négy nyerő ötlet, hogyan készülj a nyaralásra

Hosszú, forró nyár, nyűgös munkavállalók, türelmetlen kollégák. Itt az ideje, hogy napokig, esetleg hetekig az iroda felé se nézz! Hogyan tervezd meg nyaralásodat? Milyen szempontokra figyelj, amikor eldöntöd, kiveszed jól megérdemelt szabadságodat? Ötletek.

hvg.hu Karrier

Elbénázott bemutatkozás, nyerő taktika

Ha üzletről, munkáról van szó, különösen kényes kérdés, hogyan változtasd meg a rólad kialakult kedvezőtlen képet, az első benyomás ugyanis döntő szerepet játszik megítélésedben. Elég egy rosszul sikerült bemutatkozás, egy elbénázott „belépő”, esetleg pár perc késés, és máris elástad magad főnököd, munkatársaid előtt. Tanácsok taktikusoknak.

hvg.hu Karrier

A munkahelyi unalom csalhatatlan jelei, és a biztos recept

Hírből sem ismered a munkahelyi unalom fogalmát? Szinte röpül az idő, amikor az irodában dolgozol? Ez esetben a szerencsések közé tartozol, akik élnek-halnak munkájukért, esetleg túlterhelt vagy, és nincs időd unatkozni. Íme a kulcskérdések, amelyek fényt deríthetnek ambícióid meglétére avagy hiányára.

hvg.hu Karrier

Tabuk: mit ne írj a kísérőlevélbe?

Az önéletrajz mellé csatolt kísérőlevél átfogó képet ad a munkavállalóról: világosan kiderül belőle, hogy mi motiválja, vannak-e ambíciói vagy csak teng-leng a világban, állásra vadászva. Éppen ezért érdemes odafigyelned a kísérőlevél tartalmi és formai követelményeire. Mit ne írj le? Tanácsok.

2 beteg hunyt el, 106 új fertőzöttet regisztráltak

2 beteg hunyt el, 106 új fertőzöttet regisztráltak

Hatalmas, maszk nélküli tömeg lepte el a Disneylandet az újranyitás napján

Hatalmas, maszk nélküli tömeg lepte el a Disneylandet az újranyitás napján

Mit tehetünk, ha kamasz gyerekünk nem akar iskolába menni?

Mit tehetünk, ha kamasz gyerekünk nem akar iskolába menni?