szerző:
hvg.hu

Megkaptad felmondóleveledet? Új állás után néznél, de régi helyeden is teljesítened kell? Kaptál egy fülest, hogy inog alattad a szék, rövid időn belül távoznod kell a vállalattól, ezért kénytelen vagy más munka után nézni? Húsba vágó kérdések, praktikus tanácsok.

A 18 és 32 év közötti alkalmazottak átlagosan kétévente váltanak állást, legalábbis egy friss munkaerőpiaci felmérés szerint, amely az amerikaiak munkahelyi szokásait vizsgálta. Ebből az is kiderül, hogy a dolgozók többsége még előző munkahelyén húzza az igát, amikor befut egy újabb állásajánlat. Váltáskor tehát még fennáll munkaviszonyuk, egyik helyről mennek a másikra, nem kell azon aggódniuk, hogy hónapokig munka nélkül maradnak.


Állást keresel?

Több fül többet hall a kelleténél
© sxc.hu
Nem vagy elégedett jelenlegi állásoddal? Nem hivatalos forrásból értesültél arról, hogy már keresik utódodat, aki átveszi a helyedet? Óvatosan kezdj hozzá az álláskereséshez, munkaidőben ugyanis sok helyütt figyelik a dolgozók céges e-mail címéről kimenő és ide beérkező üzeneteit, a vállalati telefonról lebonyolított hívásokat, hogy kiderítsék, hány magánbeszélgetésre, privát levélre „pazarolja” a munkaidejét. Azoknál a vállalatoknál, ahol szabályzatban rögzítették, hogy tilos munkaidőben magánügyekkel foglalkozni, komoly következményekkel – akár elbocsátással – járhat, ha valakit kihágáson kapnak.

Állásinterjúra mész?

Kecsegtető állásajánlatra bukkantál? Állásinterjúra hívtak, de nem akarod, hogy főnököd megtudja, továbbállnál, és csak az alkalmas ajánlatra vársz? Ha teheted, és megválaszthatod a felvételi beszélgetés időpontját, munkaidő kezdete előtt vagy letelte után ejtsd meg. Ha egy adott időpontra hívnak – mondjuk délután egy órára –, és van reális esélyed arra, hogy tiéd legyen a megpályázott poszt – már nem az első állásinterjú körön vagy túl, vagy történt utalás arra, hogy tiéd lehet az állás –, vegyél ki egy fél nap szabadságot, hogy fel tudj készülni a beszélgetésre! Így nem kell egész nap azon aggódnod, hogyan magyarázod meg főnöködnek, hogy pár órára eltűnnél munkahelyedről.  

Túlöltözött vagy?

Még a látszatát is el akarod kerülni annak, hogy fontos elintéznivalód van, és aznap nemcsak a munkádra koncentrálsz? Ha a munkahelyi etikett megköveteli, és amúgy is kosztümben, öltönyben jársz dolgozni, nem lesz feltűnő, ha egy állásinterjú kedvéért elegánsan felöltözöl. Ha a vállalatnál sportos, laza viseletben jelensz meg nap mint nap, elegáns megjelenéseddel feltűnést keltenél. Öltözz ugyanúgy, mint máskor, és vigyél magaddal egy zakót, valamint egy pár alkalmi cipőt, amit a felvételi beszélgetés előtt felvehetsz.

Telefonon egyeztetsz?

Több kollégával dolgozol egy helyiségben? Ügyelj arra, hogy telefonon csak akkor egyeztess egy kilátásban lévő munkáról, ha a többiek nem hegyezik a fülüket. Telefonos állásinterjú esetén figyelj arra, hogy olyan időpontot válassz a beszélgetésre, amikor más nem vonja el a figyelmedet, és persze kollégáid sem lesznek fültanúi annak, hogy munkaidőben egyengeted karrieredet.

hvg.hu Karrier

Öt karriergyilkos ballépés

Elég néhány rossz szokás, amelyet az irodában sem tudsz levetkőzni, és nehezen megszerzett állásod pillanatok alatt veszélybe kerülhet. Nem szívesen dolgozol együtt kollégáiddal, a jól végzett munkáért járó elismerést egyedül aratnád le?Saját pecsenyédet sütögeted munkaidőben? Íme néhány ötlet, mit érdemes elkerülnöd, ha munkahelyeden hosszútávra tervezel.

hvg.hu Karrier

Négy tipp szégyenlős álláskeresőknek

Gyakran egy udvarias gesztuson múlik - például egy rövid köszönőlevélen, amelyet az interjúztatónak küldesz a felvételi beszélgetés után -, hogy végül te leszel-e a befutó a sok jelentkező közül, akik az áhított állásra pályáztak. Hogyan sokszorozhatod meg esélyeidet, hogy végül te legyél a befutó? Öteletek.

hvg.hu Karrier

Szemtől szemben a fejvadásszal - videó

Bemutató interjúnkból kiderül, hogyan zajlik egy felvételi beszélgetés, mire számíthatsz, ha megpályázol egy pozíciót. Izzasztó helyzet, tanácsok a szakértőtől.

hvg.hu Karrier

Hat elrettentő apróság, amivel felbosszantod kollégáidat

E-mailek, amelyeket elfelejtünk elküldeni, hangposta-üzenetek, amelyeket soha nem kapunk meg, ártatlan hazugságok, melyeket szinte már észre sem veszünk: ezek „színesítik” a munkahelyi mindennapokat. Kérdés, hogy megszokod-e az apró kellemetlenségeket vagy felveszed a kesztyűt, és tudatosan kerülöd a félreérthető, másoknak bosszúságot okozó helyzeteket. Tippek.

hvg.hu Karrier

Öt trükk, hogyan éld túl az első munkanapot

Az első munkanap mindenkinek az életében meghatározó. Az első benyomások, amelyeket munkahelyedről, kollégáidról szerzel, s amelyeket te keltesz másokban, befolyásolják boldogulásodat, sorsodat a cégnél. Hogyan készülj fel a legfontosabb megmérettetésre?

hvg.hu Karrier

Tévhitek, amelyek megkeserítik az álláskeresők életét

Elkeseredett álláskeresők, kekeckedő interjúztatók, posztok, amelyekre ezreknek fáj a foga, ám csak egyvalaki kaphatja meg: az állásinterjúk feszült légköre ideális táptalaja a kiválasztást övező mendemondáknak, hiedelmeknek, elrettentő történeteknek. Most eloszlatunk néhány tévhitet.

A MOL Vidi nyerte a labdarúgó Magyar Kupát

A MOL Vidi nyerte a labdarúgó Magyar Kupát

Megmenekülhet a sajókazai Ámbédkar Iskola

Megmenekülhet a sajókazai Ámbédkar Iskola

Rejtélyes rendőri akció a magyar-ukrán határon a választások idején

Rejtélyes rendőri akció a magyar-ukrán határon a választások idején

A Hadrianus-palota köszöni szépen, jól van egy golfpálya alatt is

A Hadrianus-palota köszöni szépen, jól van egy golfpálya alatt is

Ha ezt nálunk is élesítik, egyenesen a Google keresőből lehet majd ételt rendelni

Ha ezt nálunk is élesítik, egyenesen a Google keresőből lehet majd ételt rendelni

Egy lopott Audi bukkant elő, amikor elolvadt a négyméteres hó egy szlovák hegyen

Egy lopott Audi bukkant elő, amikor elolvadt a négyméteres hó egy szlovák hegyen