szerző:
hvg.hu

Éppen egy különösen kényes kérdésre válaszoltál az állásinterjún, ám szavadat döbbent csend követi? Nem kellett volna megszólalnod? Az interjúztató szavába vágtál, hogy fitogtasd tudásod, vagy egyszerűen csak ideges voltál, és túl sokat beszéltél? Mikor kell visszafognod magad? Tanácsok.

Elkerülnéd a kínos hallgatást a felvételi beszélgetésen, mégis szem előtt tartod az elvet, miszerint a túl sok beszéd ronthat megítéléseden? Nehéz megtalálni az egyensúlyt a pontos, részletes tájékoztatás, és a szűkszavú, hallgatásokkal tarkított párbeszéd között.

Tanácsadók szerint sok jelentkező kényszert érez arra, hogy beszéljen, és ezzel elkerülje a kínos csöndet, a feszengést, bizonytalanságot. Ennek azonban az a következménye, hogy akaratlanul is többet árulnak el magukról, mint amennyit feltétlenül muszáj, amivel támadási felületet nyújtanak a kérdezőnek. Kiderül, hogy a jelentkező magánélete zűrös? Gyakran elkésik a munkából, mert reggel még háziállatait is el kell látnia? Valami mindig közbejöhet: beteges gyerekek, előre nem látható családi gondok?

© sxc.hu
Ha túl sokat árulsz el magadról, kiderülhet, hogy az első benyomás, ami megjelenésed, viselkedésed alapján az interjúztatóban kialakult, téves volt. Az újabb és újabb kérdések - miért késik a munkahelyéről, előfordult már, hogy aznap reggel telefonált be, hogy mégsem tud dolgozni, stb. - kisebb lavinát indítanak el, aminek az lehet a vége, hogy válaszaid rossz fényben tüntetnek föl leendő főnököd előtt, aki végül úgy dönt, túl problémás jelölt vagy. Inkább olyasvalakit választ, aki - első látásra - megbízhatóbb, kevésbé közlékeny és az alapján, amit elmond, rátermettebb munkaerőnek tűnik.

Ha az állásinterjún beszélgetés közben beáll a kínos csend, ne ess pánikba, inkább hallgass. Előfordulhat, hogy az interjúztató csak tesztelni akarja, hogyan viselkedsz ebben a helyzetben, stresszel-e, ha hirtelen megakad a beszélgetés vagy feltalálod magad? Várd meg, míg az interjúztató megszólít. Ha nem tudsz csönben maradni, kérdezz rá, akar-e még tudni valamit: az utolsó kérdésre adott válaszod gondolkodtatta-e el, esetleg nem volt kielégítő, amit elmondtál.

Ha a zavarbaejtő helyzetekben feltalálod magad, később – egy üzleti tárgyaláson, találkozón - sem lesz probléma, hogyan kezeld a hasonló szituációkat. Mit mondj és mennyit? Ha ezzel tisztában vagy, és megtalálod az egyensúlyt, nem sütik rád a bélyeget, hogy kommunikációs nehézségeid vannak. Íme, néhány ötlet, mire törekedj a beszélgetés során!

1. Az előrelátható – önéletrajzoddal, szakmai előmeneteleddel, előéleteddel kapcsolatos - kérdésekre készülj  föl! Nem kell dagályos körmondatokat bemagolnod, elég, ha tudod, mit fogsz válaszolni, hogyha szóba kerül szakmai előéleted, nyelvtudásod, végzettséged, stb.

2. Ne vesztegesd az időt arra, hogy dátumokat, pontos évszámokat emlegetsz, és időrendi sorrendben elmeséled életed fontosabb eseményeit, mert ezek az önéletrajzodból is kiderülnek.

3. Mielőtt egy kifejtős kérdésre válaszolsz – hogyan vélekedsz előmeneteli lehetőségeidről, mik a jövőbeni terveid, hogyan képzeled el magad öt év múlva, stb. -, tarts pár másodperc szünetet. Gondold át, mit fogsz mondani, és mennyi időre van szükséged ehhez. Ne légy túl dagályos, csak a lényegre összpontosíts. Ha az interjúztatónak egy részlet fölkelti az érdeklődését, úgyis rákérdez.

4. A verbális és nem verbális kommunikációra – gesztusok, testtartás – is fordíts figyelmet, mindaz, amit elmondasz, összhangban legyen megjelenéseddel, viselkedéseddel.

hvg.hu Karrier

Négy trükk, hogyan alkudd ki a fizetésemelést

Évek óta keményen dolgozol a cégnél? Megbízható, hozzáértő munkatárs vagy, akire mindig lehet számítani, még akkor sem berzenkedsz, ha túlórázni kell, vagy helyettesíteni a beteg kollégát? Erőfeszítéseidet mégsem honorálják? Íme néhány ötlet, hogyan hívd fel főnököd figyelmét az elmaradt javadalmazásra!

hvg.hu Karrier

Fertőző munkamánia: a legfeltűnőbb jelek és a megoldás

Rájár a rúd a munkamániásokra: emberi kapcsolataik lassan leépülnek, magánéletük és egészségük előbb-utóbb megsínyli az állandó hajtást. Hogyan szállhatsz ki a mókuskerékből? Ismerd fel a munkamánia jeleit, és változtass életeden!

hvg.hu Karrier

Szabadulnál munkahelyedről? Válaszolj hat kérdésre!

Újabb unalmas tárgyalás, rutinfeladatok és végeláthatatlan munkaidő? Úgy érzed, hogy csak idődet - és tehetségedet - pazarlod, nincs semmi keresnivalód munkahelyeden? Mielőtt hirtelen felindulásból felmondasz, válaszolj néhány kérdésre! Tanácsok.

Karrier

Hogyan add el magad önéletrajzoddal?

A munkavállalók leggyakrabban használt marketingeszköze az önéletrajz. Elkészítésekor ne felejtsd el, miért is írod: hogy személyes meghallgatást „szerezzen” neked.

hvg.hu Karrier

Tetovált munkatársak: mikor kell elrejteni a kígyót?

A tetoválás manapság már nem kölcsönöz extrém külsőt viselőjének, egy kis lepke a dekoltázson, kígyó a köldök körül vagy nonfiguratív ábra a karon keveseket botránkoztat meg. Ám akadnak olyan helyzetek - tárgyalás egy kiemelten fontos ügyféllel vagy egy állásinterjú -, amikor a testdíszt jobb elrejteni. Tippek.

hvg.hu Karrier

Egy irodában az ellenséggel: lefegyverző praktikák

Munkahelyeden minden a legjobban alakul: érdekes feladatokkal bombáznak, élvezed a kihívásokat, kiegyensúlyozott kapcsolatot alakítottál ki kollégáiddal, amikor nem várt kellemetlenséggel szembesülsz? Egykori ellenséged, riválisod kopogtat az ajtón: munkát keres. Elszánt és rátermett, főnököd pedig fölveszi, mit sem sejtve a közöttetek feszülő ellentétről. Hogyan viselkedj újdonsült kollégáddal? Tippek.

Kiderült, mennyibe kerül a fővárosnak az álláskeresők ingyenes utazása

Kiderült, mennyibe kerül a fővárosnak az álláskeresők ingyenes utazása

Zuhanyozóbusszal segítik Hamburgban a hajléktalanokat

Zuhanyozóbusszal segítik Hamburgban a hajléktalanokat

Letartóztatták a tanárát megkéselő győri diákot

Letartóztatták a tanárát megkéselő győri diákot

Eltűnés miatt keresi a rendőrség Bujdosó Krisztofert

Eltűnés miatt keresi a rendőrség Bujdosó Krisztofert

Nyissa meg a Wordöt vagy az Excelt a mobilján, nagyon meg fog lepődni

Nyissa meg a Wordöt vagy az Excelt a mobilján, nagyon meg fog lepődni

McGalagony professzor nem volt elégedett a Harry Potterrel

McGalagony professzor nem volt elégedett a Harry Potterrel