Bele kell-e írni az önéletrajzba az alapfokú nyelvtudást?

Utolsó frissítés:

A szakmai önéletrajzban a toborzást, kiválasztást végzők a tényszerű, jól strukturált, érdemi információkat keresik. Mi alapján történik az előválogatás? Tóth Éva Mária, a HR Blog szerzője válaszol.

Többnyire van egy munkakörre, szervezeti kultúrára szabott, 6-8 értékelési szempontra kiterjedő ellenőrző lista, ez alapján történik az előválogatás. Lényegében „gyorsolvasásról” van szó, hiszen ha sok a hirdetésre beérkező pályázat, már az is komoly időráfordítás, hogy a jelentkezőtket kiszűrjék. Vagyis akkor járunk el jól, ha pályázati anyagunk, különösen szakmai önéletrajzunk összeállításakor együttműködők vagyunk, s a kiválasztásért felelős személyzetisek „keze alá dolgozunk”.

Lényegében mindegy, milyen sorrendben, de minimum középfokú végzettség esetén érdemes kitérni a következőkre: személyes (főként azonosító) adatok, végzettség (diploma, szakképesítés megnevezése, intézmény, évszám), munkatapasztalat (a legutóbbi 4-8 év részletesen, a korábbi munkahelyeknél felsorolásszerűen a legfontosabb információk: időtartam, munkakör, cég neve), nyelvtudás, számítógép használata, egyéb közlendők (pl. jogosítvány, hobbi).

Vagyis a legkeresettebb hat témában majdnem mindig benne van a nyelvtudás. Ha az álláshirdetésben megfogalmazott elvárások közt nem szerepelt, s pont ez a leggyengébb pontja, akkor egyszerűen hagyja ki. Ha a hirdetésben alapfeltételként, elvárásként szerepelt, térjen ki rá, méghozzá korrekten meghatározva a szintet. Ne emelje ki önálló bekezdésként, hanem az „egyéb közlendők” cím alatt szereplő információk közé tegye be, például így:

- Passzív, munkavégzés során nem használt orosz nyelvtudás (ha azt akarja kifejezni, hogy sok éve tanult, s alig emlékszik belőle valamire);

- Középfokú német nyelvvizsga, írás és olvasás aktív, gyengébb szóbeliség (ha gondot okoz megszólalni);

- Angol alapfokú társalgás, egyszerűbb szövegek olvasása, internetezés (ha nemrég kezdte a tanulást, vagy régebben, de nem érte el a középfokot, ám azért használja: szűkös a szókincse, sok nyelvtani hibát vét);

A reális önértékelés, az őszinteség, a korrekt információadás olyan személyes tulajdonságok, melyet sok munkáltató keres, s nagyra értékel.

Tóth Éva Mária,
a HR Blog szerzője

Hozzászólások