Asztalra csaptak a vám- és pénzügyőrök

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Megalázóan alacsony bérért dolgoznak a vám- és pénzügyőrség hivatásos állományú tagjai, jelenleg egy kezdő tiszthelyettes 65 ezer forintot visz haza havonta, miközben jelentős költségvetési bevételt szed be - mondta a Vám- és Pénzügyőrség Független Szakszervezetének (VPFSZ) vezetője budapesti sajtótájékoztatóján.

A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjaira vonatkozó törvény meghatározza a hivatásosok tervszerű előmenetelének rendjét, azonban ezt sem tartják be a korlátozott pénzügyi lehetőségek miatt - tette hozzá Holecz Gábor.

A 3300 tagot tömörítő reprezentatív szakszervezet szerint diszkriminatív, hogy a vám- és pénzügyőrségnél dolgozó 5800 hivatásos pótléka - bár ugyanazt a munkát végzik - kevesebb a többi fegyveres szerv tagjának pótlékánál. Hiába dolgoznak a vám- és pénzügyőrség nyomozói milliárdos nyomozásokban, a nyomozati pótlékuk mindössze 20 százalék, miközben a rendőr nyomozók 65 százalékos nyomozati pótlékot kapnak - hangsúlyozta Holecz Gábor. 

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumtól az elmúlt két évben már többször is kértük, hogy rendezze a pótlékaink körüli anomáliákat, azaz nyissa meg a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjaira vonatkozó törvény különös részét, amely a pénzügyőrökre vonatkozik. A rendőrség és határőrség integrációjakor azonban ezt megtette az IRM - mondta.

Holecz Gábor hozzátette: ha nem kapnak választ az IRM-től, akkor másfél hónapon belül demonstrációt is szerveznek, és kérik a többi fegyveres és rendvédelmi szerv szakszervezetét, hogy vegyenek részt azon, támogassák a VPFSZ-et.

A szakszervezet az Alkotmánybírósághoz fordult a pótlékolásra vonatkozó diszkriminatív rendelkezések miatt, várjuk a határozatot - hangsúlyozta Holecz Gábor.