szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Felejtsd el a megjegyzést, amely a főnök nyakkendőválasztása láttán kis híján kicsúszik a szádon, és a dicsérő szavakat is, amelyek új cipőjére – és kifinomult ízlésére – vonatkoznak! A hízelgés kétségkívül hatásos módja annak, hogy megkedveltesd magad feletteseddel, ám ha túllősz a célon, igyekezeteddel épp az ellenkezőjét éred el: kis teperőnek könyvelnek el. Hogyan ne viselkedj?

A hízelgés művészetét néhányan már első munkahelyükön elsajátítják, míg mások sosem, mert alkatilag képtelenek rá. Jogosan merül föl a kérdés, hosszú távon ki jár jobban: aki látványosan, a kollégák gúnyos megjegyzéseit figyelmen kívül hagyva udvarol felettesének - akkor is, ha nincs rá oka -, vagy aki még a látszatát is igyekszik elkerülni annak, hogy be akar vágódni. A válasz nem teljesen egyértelmű: mindenki szereti, ha a kedvére tesznek, észreveszik, ha igényesen öltözik fel, vagy elismerik a munkáját, ám az udvarlás mértéke és formája már egyéntől függ. Akad olyan vezető, aki elvárja, hogy alkalmazottai hízelegjenek neki, mondván „tőle kapják a pénzt”, ám a legtöbben nem szeretik, ha beosztottjaik látványosan törleszkednek, míg másokat teljesen hidegen hagy a dolgozók véleménye.

Kávé, tea, frissítő

© sxc.hu
Mindenki szereti, ha kollégái nem feledkeznek meg róla: bizonyára neked is imponál, ha majd' belefulladsz a munkába és szemfüles kollégád megkérdezi, hozhat-e neked is kávét, üdítőt. A főnöknek is kedveskedhetsz egy időben szervírozott frissítővel, ám ez ne váljon rendszeressé, ne ronts be főnököd irodájába minden órában valami étellel, itallal - kivéve, ha ez a munkaköri kötelességed. A túlzott gondoskodás (a tyúkanyó-típusú kolléga téblábolása) sokakat zavar. Az a legjobb, ha kávéért indulsz, megkérdezed főnöködet, hogy ő is kér-e. Így nem telepedsz rá, és mégsem tűnsz olyannak, aki csak magára gondol.

Erőltetett étkezés

„Hogy maga milyen sovány! Hoztam egy kis házi kosztot, kóstolja meg!” - nemcsak a főnököt, a legtöbb embert zavarja, ha valamelyik kolléga - amellett, hogy említést tesz testalkatának előnytelenségeiről -, szinte rátukmálja az ételt, feltételezve, hogy amit ő fogyaszt, arra a másiknak is szüksége van. Mielőtt mindenáron gondoskodni akarnál felettesedről, gondold át, vajon tényleg kell-e neki a segítséged - lehet, hogy azért nem eszik, mert diétázik, esetleg már ebédelt, ám ezt nem láttad, vagy egyszerűen csak nincs ideje rá. Ha ez utóbbit feltételezed, udvariasan kérdezd meg, kér-e valamit, megkóstolja-e a te ennivalódat. Ha nemleges választ kapsz, fogadd el, és ne erőltesd a dolgot!

Hibátlan megjelenés, harsány bókok

Abból nem lehet baj, ha olykor elismerő megjegyzést teszel főnököd megjelenésre - amennyiben kapcsolatotokba ez belefér -, ám a rendszeres bókolás ne váljon szokássá. Nem az a feladatod, hogy árgus szemekkel figyeld, főnököd hogyan öltözködik. Ha tudtára adod, hogy semmi sem kerüli el figyelmedet, amit felvesz, lehet, hogy legyezgeted a hiúságát, ám sokkal valószínűbb, hogy elgondolkodik azon, vajon munkaidőben nincs-e más dolgod, mint őt figyelni. Ezért óvatosan, csínján bánj a bókokkal!

Utánzás, koppintás

Irigyled főnököd nemtörödöm legyintését? Arra vágysz, hogy te is hanyagul dőlhess hátra, miközben egy ügyféllel egyeztetsz telefonon? Úgy akarsz viselkedni, mint főnököd, ezért utánzod gesztusait, mozdulatait, hanghordozását? Nem szégyen, ha másra akarsz hasolítani, ám ne csodálatod tárgyát utánozd, ne is arra törekedj, hogy úgy öltözz, mint ő, sokkal inkább saját egyéniségedet csiszold. Törekedj arra, hogy magabiztos, határozott és eredeti légy, akire felnézhetnek a többiek. Ha főnököd „ikertestvére” akarsz lenni, csak nevetségessé válsz.

Ugyanez vonatkozik a szóbeli megnyilvánulásokra is. Ne koppintsd le felettesed stílusát, kifejezésmódját. A szóviccek, amelyeket ő jó időben elsüt, a te szádból már nem hangzanak majd viccesen. Arról nem beszélve, hogy egyáltalán nem biztos, hogy mindent, amit tesz vagy mond, követned kell. Jegyezd meg, ha valami tetszik - egy mozdulat, egy kifejezés -, ám saját stílusodat ne befolyásolja felettesed viselkedése!


hvg.hu Karrier

Tabuk az üzleti tárgyaláson

Kínában nem illik órát ajándékozni az üzletfeleknek, Hollandiában pedig nem nézik jó szemmel, ha az üzleti ebéden valaki kézzel eszi a szendvicset. A legtöbben tudják, hogy udvariatlanság kesztyűben kezet fogni, ám akadnak olyan íratlan szabályok, amelyek még a tapasztalt, külföldi partnerek körében sokat forgolódó tárgyalók figyelmét is elkerülik. Hogyan készülj fel egy külföldi megbeszélésre?

hvg.hu Karrier

Hogyan tálald önéletrajzodban, hogy kirúgtak?

Kirúgtak? Azon morfondírozol, beleírd-e önéletrajzodba előző munkahelyedet, kockáztatva ezzel, hogy az állásinterjún kiderül, elbocsátottak? Íme néhány ötlet, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon.

hvg.hu Karrier

Interaktív ballépések: így égetheted le magad a kollégák előtt

Érezted már valaha, hogy a legszívesebben kiszállnál a beszélgetésből, de nem teheted, mert sok résztvevős konferenciahívásról van szó? Esetleg egy teremnyi ember kíséri minden mozdulatodat - a kivetítőn? A kellemetlen helyzeteken humorral és hidegvérrel kerekedhetsz felül. Ötletek.

hvg.hu Karrier

Hat ok, amiért nem jutsz el az állásinterjúig

A legtöbb álláskereső mérföldkőnek tekinti, ha állásinterjúra hívják, és bízik a sikerben, holott a felvételi beszélgetés csak egy lépcsőfok. Más kérdés, hogy rögös az út idáig, a jelentkező könnyen kieshet az előszűrésen. Hibák, amelyek kiütnek a nyeregből.

hvg.hu Karrier

Négy tipp, hogyan kerülheted el a főnök bosszúját

Bármilyen jó kapcsolatban vagy főnököddel, akadhatnak olyan pillanatok, amikor a legszívesebben elkerülnéd az irodáját. Szeretnél láthatatlanná válni, hogy ki ne derüljön: késtél vagy elrontottál valamit, és még nem volt időd helyrehozni? Tanácsok.

hvg.hu Karrier

Lidércnyomás az irodában: ki dobja be a törölközőt?

Úgy érzed, hogy sínen vagy? Tiéd a megpályázott állás, sikeresen túlélted az első hetet, és éppen elégedetten dőlnél hátra - jó helyre kerültél -, amikor beüt a ménkű. Egyik kollégád kimutatja a foga fehérét: kezdeti kedvessége alábbhagy, ugráltat, parancsokat osztogat? Esetleg az álommunkáról kiderül, hogy csak rutinfeladatokat rejt? Ötletek a kezdeti nehézségek legyőzésére.

A hivatalos bemutató előtt kiszivároghatott, hogyan néz majd ki az Android 12

A hivatalos bemutató előtt kiszivároghatott, hogyan néz majd ki az Android 12

Androidos telefonok gyártásába fog a kenyérpirítós vállalat

Androidos telefonok gyártásába fog a kenyérpirítós vállalat

Orvvadászok csapdája vágta le a kiselefánt lábát, egyedi protézist terveztek neki

Orvvadászok csapdája vágta le a kiselefánt lábát, egyedi protézist terveztek neki