Az állásra pályázók tesztelésére olyan pozíciók esetén alkalmaznak stresszinterjút, amelyek gyakori stresszel járnak. Ezek jellemzően a vezetői, üzletkötői, vevőszolgálati vagy akár felső vezetői titkárnői, asszisztensi munkakörök lehetnek. Ilyenkor az a cél, hogy a pályázót kizökkentsék a biztonságérzetéből: előfordulhat, hogy a teljes interjú légköre, struktúrája stresszes. A stresszinterjú ismertetőjegyei.

A stresszinterjú során az interjú készítője szándékosan intenzív nyomással terhelt légkört teremt, a pályázót kényelmetlen, szokatlan kérdésekkel bombázza. Mindezzel az a célja, hogy megfigyelje a jelölt reakcióját és teljesítményét olyan feszültség, bizonytalanság közepette, amit - ha felveszik - a munkája során tapasztalni fog. Ha másról nem is, de arról mindenképpen felismerhető a stresszinterjú, hogy a kérdező nem a szokványos módon - olykor udvariatlanul - viselkedik, ezzel ugyanis az a célja, hogy kihozza az álláskeresőt a sodrából. De az éles, váratlan kérdések, a feszült légkör, az oda nem illő megjegyzések, az interjúztató hanghordozása mind arról árulkodik, hogy éppen egy stresszinterjún vesz részt az illető.

Kérdezz-felelek. Feszült légkörben
A stresszinterjún az is előfordul, hogy a kérdező váltogat a kérdéscsoportok között, belevág az álláskereső szavába, nem figyel rá, olvas, esetleg sms-eseket ír vagy telefonál. A kérdező testbeszéde jellemzően negatív: nem néz a jelölt szemébe, karba tett kézzel ül, nem fordul felé, olyan tevékenységeket végez, amelyek az unalomról árulkodnak (játszik a tollával, hintázik a székén). A kérdések általában kényes területeket érintenek: politika, vallás, szexuális élet, nemzeti hovatartozás. Ezek váratlanul érkezhetnek, bizalmaskodóak, konfrontatívak és a negatívumokra fókuszálnak.

Az is előfordul, hogy a jelölt abba a csapdába esik, hogy a végén saját rossz tulajdonságait kezdi el taglalni. (Meséljen volt vezetőiről, kollégáiról.) Az interjúztatók fura szituációkat teremtenek, például megkérik a jelöltet arra, hogy a tárgyalóasztalon levő tollat adja el két perc alatt a kérdezőnek és ily módon mutassa meg a meggyőző erejét, vagy megkérdezik tőle, hogy nyissák-e ki az ablakot, és amikor a jelentkező helyesel, akkor nem teszik meg. Ezek a szituációk mind-mind azt szolgálják, hogy felmérjék a jelölt rátermettségét, talpraesettségét.

E helyzetek során a toborzók azt a látszatot keltik, mintha nem létezne helyes válasz kérdésükre, és a kérdező visszajelzése gyakran tartalmaz becsmérlést. A stresszinterjú légköre feszült, gyakran csak úgy pörögnek a kérdések, a megszakítások, a kérdező sürgeti a jelöltet, máskor épp a vontatott légkörrel stresszelik a résztvevőt, ahol a gyakori hallgatással, minimális visszajelzéssel érik el a kellemetlen hangulatot. Nem szabad meglepődni azon sem, ha kritizálják a ruhánkat, frizuránkat, beszédstílusunkat. Ám ez nem jelenti azt, hogy ezt muszáj elviselni.

Mikor ildomos bevetni a stresszinterjú nagyágyúját?

Olyan pozíciók esetén alkalmaznak stresszinterjút, amelyek gyakori stresszel járnak, de olyan is előfordul, amikor a teljes interjú légköre, struktúrája stresszes lehet. Ezek jellemzően a vezetői, üzletkötői, vevőszolgálati vagy akár felső vezetői titkárnői, asszisztensi munkakörök lehetnek. Ilyenkor az a cél, hogy a pályázót kizökkentsék a biztonság érzéséből, zónájából. A kérdező ilyenkor nem elégszik meg a jelölt előre betanult monológjával, hanem spontán reakciókra kényszeríti az előre megtervezett nehéz helyzetekben. Ezekben jobban megfigyelhető ugyanis a stabilitás, konfliktuskezelés, az érzelmi terhelhetőség, kommunikáció és természetes stresszkezelés, mintha egyszerűen rákérdeznének, hogy mi volt a legstresszesebb esemény az eddigi karrierje során, és azt hogyan oldotta meg.

Tartalmi partnerünk a HR Portál. A folytatást itt olvashatja.

hvg.hu Karrier

Négy tipp, hogyan törj be az álláspiacra

Az első munkahely kiválasztását és megszerzését a legtöbb álláskereső élet-halál harcként éli meg. Az önéletrajz írás, az izgatott várakozás, vajon behívnak-e az állásinterjúra, a felkészülés, majd a szóbeli beszélgetés a leendő a fönökkel olyan, mint egy csata, amelyben a nehéztüzérséggel kell szembenézni. Előtte nem árt felvértezni magad! Tippek.

hvg.hu Karrier

Öt mondat, amit soha ne mondj ki az állásinterjún

„Izgultam, kicsúszott a számon valami butaság” – sokan így mentegetőznek, amikor tudatosul bennük, hogy elbukták az állásinterjút, mert olyasmit is kiböktek, ami bizony nem vet jó fényt rájuk. Mikor érdemes hallgatni? Tippek.

hvg.hu Karrier

A négy leggyakoribb ok a lógásra

Kellemes munka, túlóra és idegeskedés nélkül, segítőkész kollégákkal? Keveseknek adatik meg, hogy maradéktalanul elégedettek legyenek állásukkal. Akad, aki kompromisszumot köt, mások minden alkalmat megragadnak a lógásra. Melyek a kedvetlenség, elégedetlenség leggyakoribb okai?

Karrier

Tippek, hogy a nyaralás felhőtlen legyen

Szabadság előtt általában mindenki serényebben dolgozik, hogy megkönnyítse a többiek munkáját a távollét idejére. Ez azonban könnyen visszaüthet, hiszen a vezető a szorgalmat látva még a szabadságunk alatt is igényt tart szolgálatainkra. Egy-két praktikával azonban elérhetjük, hogy se a kollégák, se a főnök ne zavarja meg nyaralásunkat.

hvg.hu Karrier

Hogyan tarolj az állásinterjú első tíz percében?

Az első benyomás a legfontosabb: az állásinterjún sincs ez másképp. Ha jó a megjelenésed és magabiztosan válaszolsz az első pár kérdésre, nyeregben érezheted magad. Tippek sikerre vágyó álláskeresőknek.

hvg.hu Karrier

Az állásinterjú négy legkegyetlenebb gyilkosa

Úgy érzed, felkészültél a felvételi beszélgetésre? A trükkös kérdésekre is tudod a választ: hogy képzeled el magadat öt év múlva, mit nyújthatsz a cégnek és mit vársz tőle? Kipihenten és pontosan érkezel, majd a kellő lélekjelenléttel belépsz az ajtón. De mi vár rád ott? Tanácsok.

„Azt kockáztatjuk, hogy egy üres világban fogunk élni”

„Azt kockáztatjuk, hogy egy üres világban fogunk élni”

Kigyulladt tizenhat autó Gyöngyösön

Kigyulladt tizenhat autó Gyöngyösön

A HVG ügyvédje válaszol: Mi köze a rabok kártérítésének az Ön nyugdíjához?

A HVG ügyvédje válaszol: Mi köze a rabok kártérítésének az Ön nyugdíjához?

A győri ellenzék vakon repül, de így is azt hiszi, hogy nyerhet

A győri ellenzék vakon repül, de így is azt hiszi, hogy nyerhet

Ködös, párás időnk lesz

Ködös, párás időnk lesz

A szaúdi koronaherceg hekkelhette meg a világ egyik leggazdagabb emberének a telefonját

A szaúdi koronaherceg hekkelhette meg a világ egyik leggazdagabb emberének a telefonját