Tetszett a cikk?

Az állásra pályázók tesztelésére olyan pozíciók esetén alkalmaznak stresszinterjút, amelyek gyakori stresszel járnak. Ezek jellemzően a vezetői, üzletkötői, vevőszolgálati vagy akár felső vezetői titkárnői, asszisztensi munkakörök lehetnek. Ilyenkor az a cél, hogy a pályázót kizökkentsék a biztonságérzetéből: előfordulhat, hogy a teljes interjú légköre, struktúrája stresszes. A stresszinterjú ismertetőjegyei.

A stresszinterjú során az interjú készítője szándékosan intenzív nyomással terhelt légkört teremt, a pályázót kényelmetlen, szokatlan kérdésekkel bombázza. Mindezzel az a célja, hogy megfigyelje a jelölt reakcióját és teljesítményét olyan feszültség, bizonytalanság közepette, amit - ha felveszik - a munkája során tapasztalni fog. Ha másról nem is, de arról mindenképpen felismerhető a stresszinterjú, hogy a kérdező nem a szokványos módon - olykor udvariatlanul - viselkedik, ezzel ugyanis az a célja, hogy kihozza az álláskeresőt a sodrából. De az éles, váratlan kérdések, a feszült légkör, az oda nem illő megjegyzések, az interjúztató hanghordozása mind arról árulkodik, hogy éppen egy stresszinterjún vesz részt az illető.

Kérdezz-felelek. Feszült légkörben
A stresszinterjún az is előfordul, hogy a kérdező váltogat a kérdéscsoportok között, belevág az álláskereső szavába, nem figyel rá, olvas, esetleg sms-eseket ír vagy telefonál. A kérdező testbeszéde jellemzően negatív: nem néz a jelölt szemébe, karba tett kézzel ül, nem fordul felé, olyan tevékenységeket végez, amelyek az unalomról árulkodnak (játszik a tollával, hintázik a székén). A kérdések általában kényes területeket érintenek: politika, vallás, szexuális élet, nemzeti hovatartozás. Ezek váratlanul érkezhetnek, bizalmaskodóak, konfrontatívak és a negatívumokra fókuszálnak.

Az is előfordul, hogy a jelölt abba a csapdába esik, hogy a végén saját rossz tulajdonságait kezdi el taglalni. (Meséljen volt vezetőiről, kollégáiról.) Az interjúztatók fura szituációkat teremtenek, például megkérik a jelöltet arra, hogy a tárgyalóasztalon levő tollat adja el két perc alatt a kérdezőnek és ily módon mutassa meg a meggyőző erejét, vagy megkérdezik tőle, hogy nyissák-e ki az ablakot, és amikor a jelentkező helyesel, akkor nem teszik meg. Ezek a szituációk mind-mind azt szolgálják, hogy felmérjék a jelölt rátermettségét, talpraesettségét.

E helyzetek során a toborzók azt a látszatot keltik, mintha nem létezne helyes válasz kérdésükre, és a kérdező visszajelzése gyakran tartalmaz becsmérlést. A stresszinterjú légköre feszült, gyakran csak úgy pörögnek a kérdések, a megszakítások, a kérdező sürgeti a jelöltet, máskor épp a vontatott légkörrel stresszelik a résztvevőt, ahol a gyakori hallgatással, minimális visszajelzéssel érik el a kellemetlen hangulatot. Nem szabad meglepődni azon sem, ha kritizálják a ruhánkat, frizuránkat, beszédstílusunkat. Ám ez nem jelenti azt, hogy ezt muszáj elviselni.

Mikor ildomos bevetni a stresszinterjú nagyágyúját?

Olyan pozíciók esetén alkalmaznak stresszinterjút, amelyek gyakori stresszel járnak, de olyan is előfordul, amikor a teljes interjú légköre, struktúrája stresszes lehet. Ezek jellemzően a vezetői, üzletkötői, vevőszolgálati vagy akár felső vezetői titkárnői, asszisztensi munkakörök lehetnek. Ilyenkor az a cél, hogy a pályázót kizökkentsék a biztonság érzéséből, zónájából. A kérdező ilyenkor nem elégszik meg a jelölt előre betanult monológjával, hanem spontán reakciókra kényszeríti az előre megtervezett nehéz helyzetekben. Ezekben jobban megfigyelhető ugyanis a stabilitás, konfliktuskezelés, az érzelmi terhelhetőség, kommunikáció és természetes stresszkezelés, mintha egyszerűen rákérdeznének, hogy mi volt a legstresszesebb esemény az eddigi karrierje során, és azt hogyan oldotta meg.

Tartalmi partnerünk a HR Portál. A folytatást itt olvashatja.

hvg.hu Karrier

Négy tipp, hogyan törj be az álláspiacra

Az első munkahely kiválasztását és megszerzését a legtöbb álláskereső élet-halál harcként éli meg. Az önéletrajz írás, az izgatott várakozás, vajon behívnak-e az állásinterjúra, a felkészülés, majd a szóbeli beszélgetés a leendő a fönökkel olyan, mint egy csata, amelyben a nehéztüzérséggel kell szembenézni. Előtte nem árt felvértezni magad! Tippek.

hvg.hu Karrier

Öt mondat, amit soha ne mondj ki az állásinterjún

„Izgultam, kicsúszott a számon valami butaság” – sokan így mentegetőznek, amikor tudatosul bennük, hogy elbukták az állásinterjút, mert olyasmit is kiböktek, ami bizony nem vet jó fényt rájuk. Mikor érdemes hallgatni? Tippek.

hvg.hu Karrier

A négy leggyakoribb ok a lógásra

Kellemes munka, túlóra és idegeskedés nélkül, segítőkész kollégákkal? Keveseknek adatik meg, hogy maradéktalanul elégedettek legyenek állásukkal. Akad, aki kompromisszumot köt, mások minden alkalmat megragadnak a lógásra. Melyek a kedvetlenség, elégedetlenség leggyakoribb okai?

Karrier

Tippek, hogy a nyaralás felhőtlen legyen

Szabadság előtt általában mindenki serényebben dolgozik, hogy megkönnyítse a többiek munkáját a távollét idejére. Ez azonban könnyen visszaüthet, hiszen a vezető a szorgalmat látva még a szabadságunk alatt is igényt tart szolgálatainkra. Egy-két praktikával azonban elérhetjük, hogy se a kollégák, se a főnök ne zavarja meg nyaralásunkat.

hvg.hu Karrier

Hogyan tarolj az állásinterjú első tíz percében?

Az első benyomás a legfontosabb: az állásinterjún sincs ez másképp. Ha jó a megjelenésed és magabiztosan válaszolsz az első pár kérdésre, nyeregben érezheted magad. Tippek sikerre vágyó álláskeresőknek.

hvg.hu Karrier

Az állásinterjú négy legkegyetlenebb gyilkosa

Úgy érzed, felkészültél a felvételi beszélgetésre? A trükkös kérdésekre is tudod a választ: hogy képzeled el magadat öt év múlva, mit nyújthatsz a cégnek és mit vársz tőle? Kipihenten és pontosan érkezel, majd a kellő lélekjelenléttel belépsz az ajtón. De mi vár rád ott? Tanácsok.

Közel 1500 forint, ha utólag javítani akarunk egy adatot az e-matricán, de van ingyenes megoldás is

Közel 1500 forint, ha utólag javítani akarunk egy adatot az e-matricán, de van ingyenes megoldás is

Joe Biden letette a hivatali esküt - minden hír az elnöki beiktatásról

Joe Biden letette a hivatali esküt - minden hír az elnöki beiktatásról

Marabu Féknyúz: Szeretem, aki szófogadó

Marabu Féknyúz: Szeretem, aki szófogadó