szerző:
hvg.hu

A titkárnőké a világ? Milyen esélyeik vannak, hol keresnek a legtöbbet? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

2005-ben e foglalkozási körben átlagosan havi 162 ezer forintot, átszámítva évi 7800 eurót kerestek (az összes foglalkozási ág átlaga 150 ezer forint, évi 7200 euró). Ezzel itthon a kereseti éllovas mezőnybe tartoznak a titkárnők az irodai foglalkozás-főcsoporton belül, amely az Európai Unió statisztikáiban 2003-ban és 2004-ben évi 6 ezer euró egy főre jutó átlagkeresettel szerepel.

© sxc.hu
A titkárnők/titkárok havi alapbére és bruttó keresete 2000-ről 2005-re egyenletesen nőtt, a bérek mintegy 70 százalékkal. A megyék közötti különbségek szerkezete jócskán eltér az összes hazai foglalkozási ág átlagától (aszerint 7 megyében átlagos volt a kereset, 12-ben átlag alatti, s csak a fővárosban átlag fölötti), amennyiben 17 megyében átlag alatti, és csak 2-ben átlagos a kereset.

A titkárnők körében a fővárosiak vitték haza a legtöbbet, itt a havi kereset átlagosan csaknem 30 ezer forinttal múlta felül az országos átlagot, a 160 ezer forintot. A legrosszabb helyzet Somogyban és Nógrádban állt fenn, itt 105 ezer forint körül alakult az átlagkereset. A nők e munkakörben kevesebbet keresnek az elenyésző számú férfinál (titkárok), átlagosan 70 ezer forinttal.

Munkaerőpiac

Az e foglalkozási körbe tartozók  2005-ben kilenctized részben alkalmazottak voltak, a 35–49 év közötti korosztály körében e hányad valamivel nagyobb volt.

A szakmakör
Ide tartozó foglalkozások (munka-körök): titkárnő ● ügyintéző titkár
Kapcsolódó foglalkozások: általános titkár ● gyors- és gépíró ● írnok ● irodai adminisztrátor
A 49 év fölöttiek között akadt pár százaléknyi férfi, ám e munkakörben leginkább nők dolgoznak. A titkárnők létszámukhoz mérten valamivel nagyobb arányban jelennek meg álláskeresőként a munkaügyi hivatali regisztrációban, mint az összes hazai foglalkozási ág átlaga (2005-ben körülbelül 10 százalék). Az álláskeresőknek 2005-ben 13 százaléka volt pályakezdő, arányuk 2000 és 2005 között csökkent.

Titkárnőket a munkáltatók nem a munkaügyi hivatalokon keresztül keresnek, 2006 tavaszán például e körben csak igen kevés volt a bejelentett álláshely. Az uniós hirdetéselemzések szerint 2005-ben Csehországban volt kiemelkedő álláshely-túlkínálat e munkakörben.

2000-ről 2005-re a munkaügyi hivataloknál bejelentkezett álláskeresők száma 10 százalékkal, a bejelentett állásoké 12 százalékkal csökkent. Hat év alatt összesen 3,6-szer annyi munkakeresőt regisztráltak, mint ahány betöltetlen állást. 2005-ben – a KSH adatai szerint – az irodai foglalkozás-alcsoportban a foglalkoztatottak mintegy 24 százaléka nem a lakóhelyén dolgozott.

A Nemzeti Szakképzési Intézet jövőelemzése szerint e munkakörben megnő a nyelvtudás fontossága, kiszélesednek a nemzetközi munkakeretek, specializálódnak a munkakörök, és megnő a migráció.

Foglalkozásjellemzők
Főbb tevékenységek: adatbevitel ● gazdálkodáshoz kapcsolódó munka ● gépírás és iratkészítés, -kezelés ● irodavezetői, csoportvezetői munka ● protokollfeladatok ● pr-tevékenység szakmai irányítással ● rendezvények, események szervezése ● személyi titkári munka, menedzserasszisztencia ● személyügyi munka szakmai irányítással ● titkári munka idegen nyelven írásban, szóban ● ügyintézés ● ügyvitel-technikai eszközök, berendezések használata
Elvárt szakmai ismeretek: helyesírási szabályok, irattározási általános szabályok ismerete, társalgási szinten egy idegen nyelv ismerete, az ügyiratkészítés formai, tartalmi szabályainak iismerete
Elvárt szakmai készségek: adatbázis-kezelő rendszerek használata, elektronikus levelezési rendszer használata, gyorsírás, internetes böngészőprogramok használata, irodagép-használat (fénymásoló, fax, iratmegsemmisítő, szkenner, diktafon), szövegszerkesztés, táblázatkezelés, tíz ujjal vakon gépelés.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy buszvezető?

Sorozatunk harmadik részében lehull a lepel az autóbusz-vezetők fizetéséről, és az is kiderül, milyen esélyeik vannak a munkaerőpiacon, milyen elvárásoknak kell megfelelniük, ha ezen a területen akarnak érvényesülni. Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy színész?

Ezúttal Thália papjainak kereseti lehetőségeit tekintjük át. Mennyit kapnak a kezdők és a nagyágyúk? Milyen esélyeik vannak azoknak, akik ezen a pályán akarnak elhelyezkedni? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy könyvelő?

Hogyan alakult a könyvelők bérezése hazánkban és az Európai Unióban? A nők vagy a férfiak körében népszerű e szakma? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy tűzoltó?

Milyen kilátásai vannak egy tűzoltónak? A nők vagy a férfiak keresnek többet e munkakörben? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy postai kézbesítő?

Hány százalékkal nőtt a postai kézbesítők átlagkeresete az elmúlt években? Mely megyék a legvonzóbbak az e munkakörben elhelyezkedni vágyók körében? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy házmester?

Ki megy házmesternek manapság? Milyen feladatai vannak a ház őrének és ezért mennyit kap havonta? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy rendőr?

Sorozatunkból kiderül, milyen kilátásaik vannak az egyes szakmák képviselőinek Magyarországon. Ezúttal a rendőrök szakmai és anyagi lehetőségeit összegezzük: kiderül, mennyit kapnak havonta, mi a feladatuk és milyenek a piaci esélyeik. Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy pap?

Ezúttal a papok és egyházi foglalkozásúak piaci esélyeit tekintjük át. Hogyan alakult a bérezésük az elmúlt években? Hány nő dolgozik ezen a területen? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy cégvezető?

Most induló sorozatunkból kiderül, milyen kilátásaik vannak az egyes szakmák képviselőinek Magyarországon. Először a vezető irányítókat vesszük górcső alá: mennyit kap havonta egy gazdasági szervezet vezetője, és ezért mit kell tennie? Összefoglalóink a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapulnak.

Az egyházak veszélyt jelentenek az országra?

Az egyházak veszélyt jelentenek az országra?

Meghalt egy magyar férfi a bangkoki repülőtér fogdájában

Meghalt egy magyar férfi a bangkoki repülőtér fogdájában

„Ne haragudjon, de ön nem hagyományos értelemben vett szépség”

„Ne haragudjon, de ön nem hagyományos értelemben vett szépség”

Biztonságosabb lesz tüntetni Franciaországban

Biztonságosabb lesz tüntetni Franciaországban

De miért pont Budapesttel reklámozzák az új orosz villamost?

De miért pont Budapesttel reklámozzák az új orosz villamost?

És akkor már csak kicsit kell dolgoznunk, hogy az EU legkorruptabb országa legyünk

És akkor már csak kicsit kell dolgoznunk, hogy az EU legkorruptabb országa legyünk