szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A titkárnőké a világ? Milyen esélyeik vannak, hol keresnek a legtöbbet? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

2005-ben e foglalkozási körben átlagosan havi 162 ezer forintot, átszámítva évi 7800 eurót kerestek (az összes foglalkozási ág átlaga 150 ezer forint, évi 7200 euró). Ezzel itthon a kereseti éllovas mezőnybe tartoznak a titkárnők az irodai foglalkozás-főcsoporton belül, amely az Európai Unió statisztikáiban 2003-ban és 2004-ben évi 6 ezer euró egy főre jutó átlagkeresettel szerepel.

© sxc.hu
A titkárnők/titkárok havi alapbére és bruttó keresete 2000-ről 2005-re egyenletesen nőtt, a bérek mintegy 70 százalékkal. A megyék közötti különbségek szerkezete jócskán eltér az összes hazai foglalkozási ág átlagától (aszerint 7 megyében átlagos volt a kereset, 12-ben átlag alatti, s csak a fővárosban átlag fölötti), amennyiben 17 megyében átlag alatti, és csak 2-ben átlagos a kereset.

A titkárnők körében a fővárosiak vitték haza a legtöbbet, itt a havi kereset átlagosan csaknem 30 ezer forinttal múlta felül az országos átlagot, a 160 ezer forintot. A legrosszabb helyzet Somogyban és Nógrádban állt fenn, itt 105 ezer forint körül alakult az átlagkereset. A nők e munkakörben kevesebbet keresnek az elenyésző számú férfinál (titkárok), átlagosan 70 ezer forinttal.

Munkaerőpiac

Az e foglalkozási körbe tartozók  2005-ben kilenctized részben alkalmazottak voltak, a 35–49 év közötti korosztály körében e hányad valamivel nagyobb volt.

A szakmakör
Ide tartozó foglalkozások (munka-körök): titkárnő ● ügyintéző titkár
Kapcsolódó foglalkozások: általános titkár ● gyors- és gépíró ● írnok ● irodai adminisztrátor
A 49 év fölöttiek között akadt pár százaléknyi férfi, ám e munkakörben leginkább nők dolgoznak. A titkárnők létszámukhoz mérten valamivel nagyobb arányban jelennek meg álláskeresőként a munkaügyi hivatali regisztrációban, mint az összes hazai foglalkozási ág átlaga (2005-ben körülbelül 10 százalék). Az álláskeresőknek 2005-ben 13 százaléka volt pályakezdő, arányuk 2000 és 2005 között csökkent.

Titkárnőket a munkáltatók nem a munkaügyi hivatalokon keresztül keresnek, 2006 tavaszán például e körben csak igen kevés volt a bejelentett álláshely. Az uniós hirdetéselemzések szerint 2005-ben Csehországban volt kiemelkedő álláshely-túlkínálat e munkakörben.

2000-ről 2005-re a munkaügyi hivataloknál bejelentkezett álláskeresők száma 10 százalékkal, a bejelentett állásoké 12 százalékkal csökkent. Hat év alatt összesen 3,6-szer annyi munkakeresőt regisztráltak, mint ahány betöltetlen állást. 2005-ben – a KSH adatai szerint – az irodai foglalkozás-alcsoportban a foglalkoztatottak mintegy 24 százaléka nem a lakóhelyén dolgozott.

A Nemzeti Szakképzési Intézet jövőelemzése szerint e munkakörben megnő a nyelvtudás fontossága, kiszélesednek a nemzetközi munkakeretek, specializálódnak a munkakörök, és megnő a migráció.

Foglalkozásjellemzők
Főbb tevékenységek: adatbevitel ● gazdálkodáshoz kapcsolódó munka ● gépírás és iratkészítés, -kezelés ● irodavezetői, csoportvezetői munka ● protokollfeladatok ● pr-tevékenység szakmai irányítással ● rendezvények, események szervezése ● személyi titkári munka, menedzserasszisztencia ● személyügyi munka szakmai irányítással ● titkári munka idegen nyelven írásban, szóban ● ügyintézés ● ügyvitel-technikai eszközök, berendezések használata
Elvárt szakmai ismeretek: helyesírási szabályok, irattározási általános szabályok ismerete, társalgási szinten egy idegen nyelv ismerete, az ügyiratkészítés formai, tartalmi szabályainak iismerete
Elvárt szakmai készségek: adatbázis-kezelő rendszerek használata, elektronikus levelezési rendszer használata, gyorsírás, internetes böngészőprogramok használata, irodagép-használat (fénymásoló, fax, iratmegsemmisítő, szkenner, diktafon), szövegszerkesztés, táblázatkezelés, tíz ujjal vakon gépelés.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy buszvezető?

Sorozatunk harmadik részében lehull a lepel az autóbusz-vezetők fizetéséről, és az is kiderül, milyen esélyeik vannak a munkaerőpiacon, milyen elvárásoknak kell megfelelniük, ha ezen a területen akarnak érvényesülni. Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy színész?

Ezúttal Thália papjainak kereseti lehetőségeit tekintjük át. Mennyit kapnak a kezdők és a nagyágyúk? Milyen esélyeik vannak azoknak, akik ezen a pályán akarnak elhelyezkedni? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy könyvelő?

Hogyan alakult a könyvelők bérezése hazánkban és az Európai Unióban? A nők vagy a férfiak körében népszerű e szakma? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy tűzoltó?

Milyen kilátásai vannak egy tűzoltónak? A nők vagy a férfiak keresnek többet e munkakörben? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy postai kézbesítő?

Hány százalékkal nőtt a postai kézbesítők átlagkeresete az elmúlt években? Mely megyék a legvonzóbbak az e munkakörben elhelyezkedni vágyók körében? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy házmester?

Ki megy házmesternek manapság? Milyen feladatai vannak a ház őrének és ezért mennyit kap havonta? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy rendőr?

Sorozatunkból kiderül, milyen kilátásaik vannak az egyes szakmák képviselőinek Magyarországon. Ezúttal a rendőrök szakmai és anyagi lehetőségeit összegezzük: kiderül, mennyit kapnak havonta, mi a feladatuk és milyenek a piaci esélyeik. Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy pap?

Ezúttal a papok és egyházi foglalkozásúak piaci esélyeit tekintjük át. Hogyan alakult a bérezésük az elmúlt években? Hány nő dolgozik ezen a területen? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy cégvezető?

Most induló sorozatunkból kiderül, milyen kilátásaik vannak az egyes szakmák képviselőinek Magyarországon. Először a vezető irányítókat vesszük górcső alá: mennyit kap havonta egy gazdasági szervezet vezetője, és ezért mit kell tennie? Összefoglalóink a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapulnak.

A kamara sem érti, hogy képzeli a kormány a háziorvosok fizetésemelését

A kamara sem érti, hogy képzeli a kormány a háziorvosok fizetésemelését

XVII. századi gyűrűt és Erzsébet királynéhoz köthető domborművet találtak régészek Budapesten

XVII. századi gyűrűt és Erzsébet királynéhoz köthető domborművet találtak régészek Budapesten

A Capitolium ostroma után nehéz nem elhinni, amit unokahúga írt Trumpról

A Capitolium ostroma után nehéz nem elhinni, amit unokahúga írt Trumpról