szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ki megy házmesternek manapság? Milyen feladatai vannak a ház őrének és ezért mennyit kap havonta? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

2005-ben e foglalkozási körben átlagosan havi 106 ezer forintot, átszámítva évi 5100 eurót kerestek (az összes foglalkozási ág átlaga 150 ezer forint, évi 7200 euró). Ezzel itthon a kereseti felső mezőnybe tartoznak a házmesterek a szolgáltatók foglalkozás-főcsoporton belül, amely az Európai Unió statisztikáiban 2003-ban és 2004-ben évi 4500 euró egy főre jutó átlagkeresettel szerepel.

A házmester foglalkozásúak havi alapbére és bruttó keresete 2000-ről 2005-re nagyjából egyenletesen nőtt, az alapbér mintegy 110 százalékkal, a kereset 95-tel, vagyis csökkent az alapbéren felüli keresetrészek hányada.

© sxc.hu
A megyék közötti különbségek szerkezete eltér az összes hazai foglalkozási ág átlagától (aszerint 7 megyében átlagos volt a kereset, 12-ben átlag alatti, s csak a fővárosban átlag fölötti), amennyiben 9 megyében átlagos, kilencben pedig átlag alatti a kereset. A házmesterek körében a Bács- Kiskun megyeiek vitték haza a legtöbbet, itt a havi kereset átlagosan 45 ezer forinttal múlta felül a 106 ezer forintot. Több mint 20 ezer forinttal maradt az országos átlag alatt Baranya, Heves és Csongrád megyében, míg Hajdú-Biharban mindössze 75 ezer forint körül alakult az átlagkereset.

A nők e munkakörben kevesebbet keresnek a férfiaknál, átlagosan 20 ezer forinttal. 2005-ben a nők lemaradása főleg abból adódott, hogy a 35 év alatti és a 45–54 éves nők átlagosan több mint 40 ezer forinttal kaptak kevesebbet, mint a férfiak, s ezt nem tudta ellensúlyozni, hogy a 35–44 év közöttiek átlag 17 ezer forinttal kerestek többet férfitársaiknál.

A szakmakör
Ide tartozó foglalkozások (munkakörök): házfelügyelő ● házgondnok ● háztömbfelügyelő
Kapcsolódó foglalkozások: lakás-, intézménytakarító
Munkaerőpiac

A házmesterek 2005-ben szinte kivétel nélkül alkalmazottak voltak. A foglalkoztatottaknak nagyjából fele volt nő, ezen belül a 35 év alattiak 35 százaléka. A házmesterek létszámukhoz mérten kisebb arányban jelennek meg álláskeresőként a munkaügyi hivatali regisztrációban, mint az összes hazai foglalkozási ág átlaga (2005-ben 6 százalék az összes mintegy 7 százalékkal szemben). Az álláskeresőknek 2005-ben elenyésző százaléka volt pályakezdő, arányuk 2000 és 2005 között stagnált.

Piaci esélyek
2000-ről 2005-re a munkaügyi hivataloknál bejelentkezett álláskeresők száma 24 százalékkal csökkent, a bejelentett állásoké 103 százalékkal nőtt. Hat év alatt összesen 3,1-szer annyi munkakeresőt regisztráltak, mint ahány betöltetlen állást, 2000-ben ez az érték 6,3, míg 2005-ben 2,4 volt.

2005-ben – a KSH adatai szerint – a nem anyagi szolgáltatási foglalkozás-alcsoportban a foglalkoztatottak mintegy 30 százaléka nem a lakóhelyén dolgozott.

Foglalkozásjellemzők
Jellemző feladatkörök: gondoskodás a lakóházak közös használatú tereinek tisztaságáról, a szemét elszállításáról, a lift üzemképességéről. Kapunyitás és -zárás, a közös használatú terek kivilágítása, a ház állagának ellenőrzése, a szükséges javítások intézése.
Főbb tevékenységek: a felvonó üzemképességének ellenőrzése ● folyosók, lépcsőház, lift, közös használatú helyiségek, az udvar és a lakóépület előtti gyalogjárda takarítása ● a házirend betartásának és a közös használatú helyiségek megfelelő használatának ellenőrzése ● a szemétszállítás zavartalanságának biztosítása, lomtalanítási akciók szervezése ● udvar, lépcsőház, kapualj, folyosók kivilágítása.
Ahhoz, hogy valaki házmester legyen, minimális képzettség - 8 általános - elég.

 

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy színész?

Ezúttal Thália papjainak kereseti lehetőségeit tekintjük át. Mennyit kapnak a kezdők és a nagyágyúk? Milyen esélyeik vannak azoknak, akik ezen a pályán akarnak elhelyezkedni? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy pap?

Ezúttal a papok és egyházi foglalkozásúak piaci esélyeit tekintjük át. Hogyan alakult a bérezésük az elmúlt években? Hány nő dolgozik ezen a területen? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy fogorvos?

Sorozatunk következő részében a fogorvosok kereseti lehetőségeit, piaci esélyeit tekintjük át. Miért kaptak többet 2005-ben e munkakörben a nők? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy rendőr?

Sorozatunkból kiderül, milyen kilátásaik vannak az egyes szakmák képviselőinek Magyarországon. Ezúttal a rendőrök szakmai és anyagi lehetőségeit összegezzük: kiderül, mennyit kapnak havonta, mi a feladatuk és milyenek a piaci esélyeik. Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy masszőr?

A masszőrökről sokan azt gondolják, hogy néhány év alatt megkeresik a lakásra valót. Sorozatunk következő részében megvizsgáljuk, mennyit kapnak a masszőrök havonta, hogyan alakul elhelyezkedési esélyük. Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy buszvezető?

Sorozatunk harmadik részében lehull a lepel az autóbusz-vezetők fizetéséről, és az is kiderül, milyen esélyeik vannak a munkaerőpiacon, milyen elvárásoknak kell megfelelniük, ha ezen a területen akarnak érvényesülni. Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy postai kézbesítő?

Hány százalékkal nőtt a postai kézbesítők átlagkeresete az elmúlt években? Mely megyék a legvonzóbbak az e munkakörben elhelyezkedni vágyók körében? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy cégvezető?

Most induló sorozatunkból kiderül, milyen kilátásaik vannak az egyes szakmák képviselőinek Magyarországon. Először a vezető irányítókat vesszük górcső alá: mennyit kap havonta egy gazdasági szervezet vezetője, és ezért mit kell tennie? Összefoglalóink a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapulnak.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy könyvelő?

Hogyan alakult a könyvelők bérezése hazánkban és az Európai Unióban? A nők vagy a férfiak körében népszerű e szakma? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

"A klímaváltozás ellen nincs vakcina" - Több ezer tudós figyelmeztet a globális felmelegedésre

"A klímaváltozás ellen nincs vakcina" - Több ezer tudós figyelmeztet a globális felmelegedésre

Meghosszabbítható-e a veszélyhelyzet az Országgyűlés hozzájárulása nélkül?

Meghosszabbítható-e a veszélyhelyzet az Országgyűlés hozzájárulása nélkül?

Jóval ellenállóbb az indiai köles a klímaváltozással szemben, mint a búza

Jóval ellenállóbb az indiai köles a klímaváltozással szemben, mint a búza