szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarországon megéri diplomát szerezni, hiszen a felsőfokú végzettség 20 százalékkal hosszabb élettartamot ígér a középiskolai végzettséghez képest (ennyivel tovább élnek a diplomások), a kereseti különbség pedig több mint kétszeres. Ez utóbbi adattal hazánk első helyen áll az OECD-tagállamok között; a legtöbb nyugat-európai országban a különbség ugyanis csak 30 százaléknyi - írta csütörtöki számában a Népszabadság.

A diplomás munkanélküliség a híresztelésekkel ellentétben nem nőtt: változatlanul 3-4 százalékon áll, mindössze az álláskeresés ideje hosszabbodott némiképp - mutatott rá a lapnak nyilatkozva Kerekes Gábor, az oktatási tárca háttérintézményeként működő Educatio Kht. ügyvezetője.

Mindezek ellenére a felsőoktatásba jelentkezők száma az utóbbi években drasztikusan csökkent: a 2004-es, 167 ezres jelentkezői "csúcshoz" képest az idén már csak alig 97 ezren adták be jelentkezési lapjukat valamely intézménybe. Az okok egyebek közt a megváltozott képzési szerkezetben, illetve a fiatalok életstratégiájának változásában keresendők, de semmiképpen sem demográfiaiak; az érettségiző korosztály száma ugyanis nem csökkent - olvasható a Népszabadságban.

Korábban a jelentkezők kétharmadát az idősebb korosztály, vagyis a nem az adott évben érettségizők tették ki. Ez a "bázis" csökkent, hiszen a felsőoktatás kapuinak egyre szélesebbre tárásával az intézmények fölszívták a korábban sikertelenül próbálkozókat. Az idősebb korosztályt ráadásul hátrányosan érintette a bolognai, többciklusú képzés bevezetése - mutatott rá Fábri István szociológus, az Educatio Kht. vezető elemzője.

MTI Karrier

Nincs diploma nyelvvizsga nélkül: hol a legrosszabb a helyzet?

Bár több mint tíz éve a diploma megszerzésének feltétele a nyelvvizsga, eltérő mértékben, de az MTI által megkérdezett valamennyi felsőoktatási intézményben jellemző volt még az idei diplomaosztáskor is, hogy a diákok egy része azért nem kaphatta kézhez felsőfokú végzettségét igazoló oklevelét, mert nem volt meg az ehhez szükséges nyelvvizsgája.

MTI Karrier

Mennyit ér a diploma?

Megéri felsőfokú tanulmányokat folytatni, és az egyetemi diplomát kifejezetten díjazza az álláspiac - írja a Világgazdaság keddi számában, az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adataira hivatkozva.

Karrier

Kinek nem drága a 80 ezer eurós diploma?

A budapesti Semmelweis Egyetem Németországban indított székhelyen kívüli képzést. Sok német diák ugyanis nem nyer felvételt az ottani képzésekre, így külföldön keresnek tanulási lehetőséget. Olcsónak nem mondható a doktori címhez vezető út még a németeknek sem; az egyedülálló képzés 80 ezer euróba kerül.

Most már biztos: összefüggés van a légszennyezés és az elbutulás között

Most már biztos: összefüggés van a légszennyezés és az elbutulás között

Ötvennél is több öttalálatos volt a hatos lottón

Ötvennél is több öttalálatos volt a hatos lottón

Meteorológus figyelmeztet: jönnek a pusztító hőhullámok, egyre gyakrabban

Meteorológus figyelmeztet: jönnek a pusztító hőhullámok, egyre gyakrabban