Gyes, gyed: változnak a szabályok május elsejétől

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Május elsejétől változnak a gyesre és a gyedre vonatkozó szabályok. Talán a legfontosabb módosítás, hogy a gyes a gyermek második életévének betöltéséig jár.

Május elsejétől több, az anyasághoz kapcsolódó pénzügyi ellátásra vonatkozó szabály változik. Ezek közül talán a legfontosabb, legradikálisabb változás, hogy az április 30-a után született gyermekek után a gyermekgondozási segély (gyes) a gyermek 2. életévének betöltéséig jár az eddigi három év helyett. Az ikergyermekekre és a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermekekre vonatkozó szabályok nem változnak, vagyis az előbbiek esetében a tankötelessé válás évének végéig, legkésőbb a gyermek 10. életévének betöltéséig kaphatja a szülő ezt a támogatást, utóbbiak esetében pedig a gyermek 10. életévének betöltéséig - áll a Babafalva.hu hírportál TB-kisokos elnevezésű összefoglalójában.

A kormány annak idején ezt a lépést azzal indokolta, hogy szerinte Magyarországon kiemelkedően magas volt az a három év, amit gyeden/gyesen otthon töltöttek az anyukák, - mint mondták - ezen kellett változtatni. Európában sehol máshol nincs ilyen bőkezű szülési szabadság, gyermeknevelési szabadság, ez viszont rontja a magyar gazdaság versenyképességét - nyilatkozta korábban Szollár Domokos kormányszóvivő. Szakértők véleménye szerint azonban a döntés nem feltétlenül éri el a célját, vagyis a munkába való visszatérés ösztönzését a megfelelő feltételek hiánya miatt. Ha kíváncsi a tgyást érintő változásokra, itt elolvashatja.

Tartalmi partnerünk a HR Portal.