szerző:
hvg.hu

A magyar lakosság szerint ösztönözné a munkavállalókat, hogy a munkahelyüktől távol vállaljanak munkát, ha az állam valamilyen formában támogatná azt - közölte a Századvég Gazdaságkutató Zrt. egy májusban elvégzett közvélemény-kutatásra hivatkozva.

A magyar lakosság döntő többsége támogatná a mobilitás növelésének irányába tett kormányzati lépéseket – ezt állapította meg egy közvélemény-kutatás, amit a Századvég Gazdaságkutató Zrt. megrendelésére idén májusában készítettek a magyar lakosság körében, számolt be a gazdaságkutató intézet. A közvélemény-kutatás arra kereste a választ, hogy milyen szakpolitikai eszközök révén növelhető a magyar munkavállalók mobilitása.

A válaszadók szerint a munkaerő mobilitása leginkább jelentős bértámogatással, valamint bérlakással illetve bérlakás-támogatással lenne növelhető. A megkérdezettek közel háromnegyede nyilatkozott úgy, hogy személy szerint ösztönzőleg hatna rá, ha az állam bérlakás-támogatás útján segítené őt abban, hogy a lakóhelyétől távol vállaljon munkát. Kiderült ugyanakkor, hogy egy alacsonyabb összegű bértámogatást a válaszadók kevésbé gondolnak ösztönzőnek, mint egy bérlakás-támogatást. Ennek alapján a lakhatási támogatás hatásos szakpolitikai eszköz lehet az álláskeresők mobilitásának növelésére a Századvég Gazdaságkutató Zrt. szerint.

Az intézet ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a mobilitás növelése csak akkor hozhat látványos foglalkoztatás-bővülést, ha a beruházások révén a munkakereslet is emelkedik.

Már készül a rendelet

Múlt héten a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) honlapján megjelent az a még néhány napig véleményezhető kormányrendelet-tervezet, mely szerint a kabinet az álláskeresők más régióban történő munkába állását lakhatási támogatással segítené. Czomba Sándor, az NGM foglalkoztatáspolitikai államtittkára szerint a lehetőséggel csak néhány ezren élhetnek majd. Ez egyelőre elenyésző lenne ahhoz a számhoz képest, ahány embernek munkába kellene állnia ahhoz, hogy a magyar foglalkoztatottság megfelelő szintű legyen. Az 57,2 százalékos magyar foglalkoztatási ráta az Európai Unióban az utolsók között van, és több százezer új munkahellyel lehetne érdemi változást elérni.  

A Nemzetgazdasági Minisztérium által publikált kormányrendelet-tervezet az álláskeresők mobilitásának serkentésével növelné a foglalkoztatottságot. A magyar munkavállalók mobilitása ugyanis érdemben elmarad a nyugat-európai államoknál regisztrált szinttől, ami komoly akadálya a foglalkoztatás bővülésének. Ezt a problémát korábban az Európai Bizottság is külön kiemelte a Magyarországgal foglalkozó anyagaiban.

A kereslet és a kínálat földrajzi összekapcsolását célzó, álláskeresői mobilitást erősítő kormányrendelet-tervezet hatékony eleme lehet a foglalkoztatás ösztönzését célzó aktív munkaerő-piaci intézkedéseknek – állapítja meg a Századvég Gazdaságkutató Zrt.. Az uniós támogatások felhasználásával megvalósítani kívánt program alapeleme, hogy a regisztrált munkanélkülieket az állam oly módon ösztönözze a költözéssel együtt járó munkavállalásra, hogy az álláskeresők számára legfeljebb a mindenkori minimálbér összegéig lakhatási támogatást nyújt. Az összesen másfél évig tartó támogatási periódusban nyújtott lakhatási támogatás kiterjedne ugyanúgy a lakásbérleti díjra is, mint a közüzemi számlák támogatására.

Nem lesz egyszerű kutyát sétáltatni a Belvárosban

Nem lesz egyszerű kutyát sétáltatni a Belvárosban

Maga alá gyűri az egyetemeket, de mi szerepel még Palkovics Nagy Tervében?

Maga alá gyűri az egyetemeket, de mi szerepel még Palkovics Nagy Tervében?

Jó húzásnak tűnik az Opel elektromos raliautója

Jó húzásnak tűnik az Opel elektromos raliautója

A szakszervezet felmérése szerint a tűzoltók háromnegyede fontolgatja a pálya elhagyását

A szakszervezet felmérése szerint a tűzoltók háromnegyede fontolgatja a pálya elhagyását

Meghalt David Koch, az egyik leggazdagabb ember a Földön

Meghalt David Koch, az egyik leggazdagabb ember a Földön

Facebook-komment miatt tett feljelentést Jászapáti fideszes polgármestere

Facebook-komment miatt tett feljelentést Jászapáti fideszes polgármestere