Válságkezelő intézkedések vállalkozások forrásbővítésére

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Szükség van forrásbővítést növelő intézkedésekre a reálgazdasági problémák kezeléséhez, amihez elsősorban az Európai Unió forrásai, illetve a költségvetés biztosít fedezetet - mondta Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára.

Az államtitkár úgy értékelte, hogy az uniós forrásoknál az előlegkifizetés megemelése 35-40 százalékra 100-150 milliárd forint többletforrást biztosít a vállalkozásoknak. Emlékeztetett arra, hogy a Széchenyi Kártya kamattámogatása a 2008. évi 1 százalékról 2009-ben 2 százaléka emelkedik, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. eddigi 450 milliárd forintos kezességvállalalási keretét 900 milliárd forintra emelték, az uniós forrásokon belül 250 milliárd forintot csoportosítanak át a gazdaság szereplői számára.
   
Radnai György, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója elmondta: szabályzatukat úgy módosítják, hogy a vállalkozások számára megkönnyítsék a kezességhez jutást. Keller László úgy vélte, a kormány a pénzügyi válságkezelésben jelentős eredményeket ért el. Sikerült a pénzügyi rendszert stabilizálni, működik az a megállapodás, amelyet Magyarország az Európai Unióval, a Valutaalappal, és a Világbankkal kötött. Eddig az IMF-hitelkeretből 4,9 milliárd eurót, az EU-s keretből pedig 2 milliárd eurót hívott le Magyarország.
   
Radnai György kitért arra, hogy a vállalkozások támogatásához szükséges a vonatkozó európai uniós szabályok változtatása is, amelyet a magyar kormány kezdeményezett, köztük a de minimis keret összeghatárának megemelése. A vezérigazgató kitért arra: szorgalmazzák, hogy a bankok a lejáró hiteleket újítsák meg, amely mögé garanciát állítana a Garantiqa. A garancia igénybevétel könnyítésének elemei között említette Radnai György, hogy igény esetén szándéknyilatkozatot is kiadnak garanciavállalásról. Kockázatelemzőik véleménye alapján megadhatják a garanciát az eddig automatikusan elutasított igénylések esetében is.

Bankoknak egyedi megállapodás alapján szabad garancia felhasználási keretet állapítanak meg, bizonyos esetekben konkrét ügyhöz adott fedezetet szabadítanának fel. Kérdésre válaszolva Radnai György elmondta: a 900 milliárd forint kezességvállalási lehetőség mintegy 1.100-1.300 milliárd forint hitelt tudna garantálni. Kérdésre válaszolva Keller László elmondta, a vonatkozó jogszabály úgy módosult, hogy a Magyar Fejlesztési Bank forgóeszközhitelt is tudjon nyújtani.