Újabb kemény Nokia-döntések jöhetnek

Újabb kemény Nokia-döntések jöhetnek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tizenöt éves mélypontra zuhant a Nokia részvényeinek árfolyama a tőzsdén azután, hogy a vállalatnál szerdán közölték: veszteséget várnak a folyó első félévben, ezért felgyorsítják a korábban bejelentett takarékossági intézkedések végrehajtását és további radikális lépések is lehetőségesek.

A világ legnagyobb mobiltelefon-gyártójának szerdai bejelentése szerint az első negyedévben nem érték el a vállalat által kitűzött profitcélt: a működési eredmény rátája az alaptevékenységnek számító mobiltelefon üzletágban mínusz 3 százalék volt január-március között a tervezett nulla százalék helyett. A második negyedévben a legjobb esetben ugyanennyi, vagy még kisebb lesz a profitráta.

A helyzet elsősorban azért romlott, mert éleződött a verseny a Nokia számára igen fontos piacokon: Indiában, Kínában, a Közel-Keleten és Afrikában. Különösen az okos telefonok piacán szerepelt gyengén a Nokia.

A Nokia általában véve is komoly értékesítési gondokkal küzd. Az egykori vitathatatlan piacvezető előnyét rohamos léptekben faragja le a konkurencia, elsősorban az iPhone, illetve más gyártók Android operációs rendszeren futó készülékei vették át az uralkodó szerepet.

©

A Nokia 1,07 milliárd eurós adózott veszteséggel zárta a tavalyi utolsó negyedévet, amikor 21 százalékkal csökkentek az eladások. Összességében a Nokia 71 millió hagyományos és 12 millió okostelefont adott el január-március között, ezzel 4,2 milliárd euró bevételre tett szert. Egy évvel korábban még meghaladta a 7 milliárd eurót az értékesítési árbevétel. A Nokia részvényeinek árfolyama most 3 euró körül van, 2008 elején még 25 eurót tett ki.