Jövő kedden egyeztet Lázár a Gyulai Húskombinát megmentéséről

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Orbán Viktor miniszterelnök utasítására Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár két rendkívüli megbeszélést hívott össze a sertéságazat aktuális problémáinak megvitatása, valamint a Gyulai Húskombinát Zrt. helyzetének rendezése érdekében augusztus 21-ére, vagyis jövő keddre.

A sertéságazatról szóló egyeztetésen többek között a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért, illetve élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára, a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetésért felelős helyettes államtitkára, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége, valamint a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke vesz részt.

A Gyulai Húskombinát Zrt-vel kapcsolatos megbeszélés meghívottai között a fent említett minisztériumok képviselői mellett a gazdasági társaság vezérigazgatója, a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgató-helyettese és Gyula város vezetése is szerepel.

Tavasszal komoly kormányzati szándék mutatkozott a Gyulai Húskombinát megmentésére, valamint kiemelt vállalattá nyilvánítására, ám a cég állami támogatása uniós jogba ütközött volna, ezért a Vidékfejlesztési Minisztériumnak nem állt módjában a vállalat által igényelt egymilliárd forintot megadnia.

Ruck János, a Gyulai Húskombinát vezérigazgatója csütörtökön azt mondta, vészforgatókönyv készül a Gyulai Húskombinátra, a tulajdonos HAGE-NAGISZ Nádudvari Mezőgazdasági Vállalkozói Csoport pedig jelenleg az érdekeltségéhez tartozó cégektől átcsoportosítható pénzforrásokat keresi a gyulai húsüzem folyamatos termeléséhez.

Az üzem dolgozói kedden Nádudvaron tartottak demonstrációt munkahelyük megtartása, cégük fennmaradása érdekében a cég tulajdonosa, a HAGE Hajdúsági Agráripari (HAGE) Zrt. székháza előtt. Kapuvári József, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) elnöke akkor emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években 15 húsipari cég szűnt meg az országban, és 30 ezer munkahely eltűnt az ágazatból.