A kishantosiak nem adják a földjüket

A kishantosiak nem adják a földjüket

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Elkezdődött Kishantoson a helyi mintagazdaság megfojtása elleni tiltakozás. A hétfő délelőtti sajtótájékoztatón a gazdaság vezetője közölte, hogy nem adják át a földeket a nemzeti földalapkezelőnek, amely másnak adná azokat.

Nagyjából 150 ember részvételével tiltakozás kezdődött a kishantosi biogazdaság megmentéséért hétfőn reggel, a helyszínen jelen vannak a gazdaság bezárása ellen tiltakozó szervezetek (pl. Greenpeace, VÉSZ) képviselői.

Ács Sándorné, a kishantosi gazdaság vezetője hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy nem hajlandók átadni földjeiket a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek, és ebben a műveletben élvezik a Greenpeace jogi támogatását. Mint ismert, a földalapkezelő a biogazdaság földjeit másnak szeretné kiosztani.

A tiltakozók számára bejárást terveztek reggelre, de azt a rossz idő miatt lefújták, Ács Sándorné, az intézet vezetője rövid beszédben elmondta, a határszemle a nagy sár miatt ugrik. A gazdaság vezetője kilenc órakor vezeti körbe a földalapkezelő képviselőit az intézet területén, utána megy Kutasi Istvánhoz megkezdeni a tárgyalásokat a pályázat lezárásával kapcsolatban. Még ma délelőtt bejelentik a Kishantosért szervezett országos mozgalom elindítását is.

©

Időközben VÉSZ-konvoj indult Kishantosról, amely célja, hogy felkutassa a hantosi címeket azokat, akik – a kishantosi gazdasággal szemben – a földpályázat nyertesei voltak. A VÉSZ-esek mindenhová becsöngettek, de sehol nem nyitottak ajtót. A tiltakozók folyamatosan teszik közzé posztjaikat a Twitteren, a Save Kishantos-csatornát itt találja.

Rodics Katalin, a Greenpeace regionális kampányfelelőse a helyszínen azt mondta: riadóláncot szerveztek civilekkel, ha valaki a földekre lép, két órán belül ott tudnak lenni.

©

A hvg.hu áprilisban számolt be arról, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet döntése alapján a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ 21 éves múltra visszatekintő, nemzetközi hírű Ökológiai Mintagazdasága idén november 1-től elveszti területeit. A döntés széles körű tiltakozást váltott ki, az ellen számos civil szervezet és magánszemély demonstrál, és értetlenül állnak előtte a külföldi partnerek. Azt is megírtuk, hogy a Fideszből kiutált Ángyán József által támogatott mintagazdaság ellehetetlenítésével kapcsolatban politikai okok is felsejlenek, miközben a nyertesek között a környék nagybirtokosai mellett olyanok is vannak, akik egyáltalán nem rendelkeznek az ökológiai gazdálkodáshoz szükséges tapasztalattal és eszközökkel.