444: adóellenőrök szállták meg a céget, amit Lázár meg akar venni

444: adóellenőrök szállták meg a céget, amit Lázár meg akar venni

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kedd reggel adóellenőrök szállták meg a budaörsi Welt 2000 Kft. irodáját, ez az a cég, amit a kormány január elsejéig meg akar vásárolni, ugyanis náluk van az EU-s milliárdok pályáztatását intéző szoftver forráskódja - írja a 444.hu.

Kedd reggel adóellenőrök szállták meg a budaörsi Welt 2000 Kft. irodáját, és a tulajdonosok lakásait is. A cégnél középvezetői szintig sokakat kihallgattak. A kormány január elsejéig meg akarja vásárolni a céget, mert a Welt 2000-nél van az EU-s milliárdok pályáztatását intéző szoftver forráskódja - írja a 444.hu.

Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai helyettes államtitkár azt mondta, hogy egészen biztosan átveszi az állam a Welt 2000 feladatait. Lázár János megbízta az egyik nagy könyvvizsgáló céget, hogy csináljon értékbecslést, és annyi pénzt adnak a Welt tulajdonosainak, amennyit a nemzetközi könyvvizsgáló cég mond - írja a lap.

A Welt 2000 Kft. készítette azt a szoftvert, amin keresztül az összes EU-s pénz adminisztrációja megy, a cég kezében maradt a program forráskódja, ahhoz az állami hivatalok nem férhettek hozzá, a szoftver karbantartásához, egyes beállításaihoz szükség volt a Welt 2000 szakembereire. A cég a lap szerint milliárdokat keresett.

A kormány már 2008-ban is megpróbálta megszerezni a kódot, ám az igyekezet akkor is és később is hiábavaló volt, az új kormány vizsgálatot indított, de nem jutott semmire - írja a 444.hu. 2012-ben a kormány 2,33 milliárd forintért egy újabb szoftvert rendelt a Welt 2000-től, a minden állami pályázatot kezelni tudó FAIR-t, amit decemberre kellett leszállítaniuk. Most már a forráskóddal együtt rendelte meg az állam a programot, a munka készen van, tart a tesztelés.

A lap hozzáteszi: idén ősszel született egy kormányhatározat, ami szerint az EU-s pályázatok informatikai hátterét jövőre állami felügyelet alá kell venni (1814/2013-as). Ezt vagy úgy oldhatná meg az állam, hogy készítettet egy új szoftvert, aminek a forráskódját is megveszi, vagy pedig megszerzi a kódot a Welt 2000-től.

Mint ahogyan arról a hvg.hu beszámolt: az adóellenőrök kedden nem csak a Weltnél jártak, hanem az NFÜ-höz is kiszálltak, amivel kapcsolatban az ügynökség azt nyilatkozta: „Az adóhatóság az NFÜ-től független ügyben nyomoz, és az ügynökség csak adatszolgáltatóként vesz részt az eljárásban.” A 444.hu azt írja: az NFÜ-nél is a Welt 2000 ügyében nyomoztak. Állítólag arra keresnek bizonyítékot, hogy 2006 és 2009 között adócsalást követett el a cég.