Rogánék milliárdos megbízásaiból sok jutott egy titokzatos kisembernek

Rogánék milliárdos megbízásaiból sok jutott egy titokzatos kisembernek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy kis hotel műszaki igazgatója milliárdos megbízásokat nyert el az elmúlt években – főként a Rogán Antal vezette 5. kerületben. A Direkt36 alaposan körbejárta és kicsontozta a furcsa sztorit.

A Direkt36 legújabb oknyomozásának célkeresztjében az a Bódis András áll, aki  bár egy csepeli lakótelep szélén álló panelházban nőtt fel, öt éve pedig egy 3 csillagos belvárosi hotelben üzemeltetési főnök, az elmúlt 4 évben legalább 6,4 milliárd forintnyi állami megbízást nyert el a saját tulajdonú építőipari cége. Bódisnak se képesítése, se múltja nem volt e szakmában.

A 444.hu-n közölt monstre riport szisztematikusan végigmegy harmincas éveiben járó Bódis és az EU-Line Zrt. nevű cége nyomain, és a riporter azt találta, hogy a vállalkozó az V. kerülettől mintegy 5 és félmilliárd forint értékű megrendelést kapott, és a cég a kerület elmúlt 17 évének egyik legnagyobb vállalkozó partnerévé nőtte ki magát.

Rogán Antal volt az 5. kerületi polgármester...
©

Bódis munkája – a saját bevallása szerint – “állagmegóvási, javítási és fejlesztési építési, szerelési" tevékenységből áll, jól lehet, az EU-Line már a második teljes évében bő 49 millió forintnyi nyereséget termelt – amit a vállalkozó nem vett ki. A Direkt36 két hónapnyi kutatás után egy olyan kirakót tudott képpé formálni, melyben Bódis és a korábban (2000–2010 között) a kerület legtöbbet foglalkoztatott építési vállalkozója, Borzován János közt áttétes kapcsolatokról szólt.

Meg arról, hogy volt olyan Borzován-projekt, amivel kapcsolatban később uniós szervek kifogást emeltek, illetve amit a rendőrség jelenleg is vizsgál. A Borzován-szálon a riport uruguayi és montenegrói nyomokat is talált, és az is érdekes, hogy az EU-Line székhelyének címe ugyan egy külvárosi lakás, de a tudakozóból kikért telefonszámok egy olyan belvárosi épület címére regisztráltak, melynek bérlőjeként a közelmúltig egy olyan ciprusi társaság volt bejegyrzve, melynek képviselőjeként Borzován spanyolos neve (Juan Borzovan Nagy) szerepelt.

"Az építőipar magyarországi helyzetéről ugyan lesújtó képet festettek a korabeli statisztikai jelentések, a 2011 márciusában alapított EU-Line rövid idő alatt irigylésre méltó teljesítményt produkált" – írta a Direkt36. Hozzátéve: a 2010 után időszakban a Rogán Antal polgármestersége alatt működő 5. kerület erre kiváló terepnek bizonyult. Fél évvel a startja után kapott egy 140 millió forintos közbeszerzést (konzorciumban egy Borzován-céggel), majd 2012 őszén ez a projektet az önkormányzat hirtelen 962 millió forintra becsülte. A biznisz végül a Közbeszerzési Döntőbizottságon (KD) bukott el, de a KD most, évekkel később sem indokolta egyértelműen az akkori döntését.

Az EU-Line ennek ellenére megkapta a “Belváros Új Főutcája” nevű projekt második ütemének kivitelezési munkájára szóló 2,6 milliárd forintos üzletét (ezt is konzorciumban – egy, az építőiparban 1990 óta jelenlévő, a kerületnek sokat dolgozó céggel karöltve). Aztán már újabb megbízások jöttek; az 5. kerületi önkormányzat még négyszer választotta ki az EU-Line-t – tavaly például egy 2 milliárdos burkolási munkára. A cikkből azonban az is kiderül, hogy az érintett 5. és 8. kerületi önkormányzatok szerint minden rendben volt.