Kihúzhatják a talajt Simicska rádiójának lába alól

Kihúzhatják a talajt Simicska rádiójának lába alól

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Eljárások vannak a Class FM műsorai miatt, márpedig ha súlyos jogsértéseket állapít meg a médiahatóság, az ősszel lejáró frekvenciaengedélynek harangozhatnak.

Újabb hatósági eljárásokat indít a médiahatóság a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó országos kereskedelmi rádió, a Class FM ellen. A Morning Show január 14-i és 19-i adásai miatt indult a vizsgálat, mert azokat a 12-es besorolás helyett vélhetően 16 éven aluliaknak nem ajánlottként kellett volna közzétenni – áll a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság közleményében. A Class FM-es kifogásolható műsorrészletek a prostitúciót társadalmilag elfogadottként mutatták be, és durva, trágár trollkommenteket humorosan népszerűsítettek, amit a védendő fiatal korosztály nem tud még a helyén kezelni, megfelelően értelmezni.

A Morning Show három műsorvezetője
©

A Médiatanács ezen kívül jelenleg két másik eljárást is folytat a rádió műsorai miatt, mindegyiket korhatár-besorolási témában: a december 30-ai és a január 4-ei adásban elfogadható konfliktusmegoldásként ábrázolták az erőszakot, valamint a felvetett szexuális témákat érzelemmentesen, erős obszcén kifejezésekkel mutatták be, a január 11-ei adás pedig aggályos kontextusban dolgozta fel a szexualitás, illetve a homoszexualitás témáját; pozitív, humoros színben tüntette fel az alkohol- és drogfogyasztást, továbbá durva trágárság is helyet kapott.

A testület ugyanakkor a műsor január 27-ei és 28-ai – az egyik műsorvezető orvosi kezeléséről viccelődő – adását kifogásoló állampolgári bejelentést megvizsgálva nem látott jogalapot hatósági eljárás megindítására.

A vizsgálatoknak komoly tétje van: a rádió 7 éves frekvenciaengedélye idén novemberben jár le. Az engedély elviekben automatikusan meghosszabbítható további évekre; kivéve, ha a hatóság olyan súlyos jogsértéseket állapít meg a működés során, ami alapján megvonhatják a szolgáltató jogosultságát a további sugárzásra, emlékeztet a 444.hu.

Simicska Lajos visszaszorulása a tavaly februári G-day után vált igazán látványossá.

Az átfogó tematikus vizsgálat a Class FM-en kívül a Music FM-et, a Petőfi Rádiót és a Sláger Rádiót ellenőrzi, a vizsgálati eredményeket a közeljövőben fogja tárgyalni a Médiatanács.

Hozzászólások