szerző:
hvg.hu

A munkavállalók többsége öngondoskodna, ugyanakkor az érintettek számára ez komoly kihívást jelent a gyakorlatban, magyarul nincs rá pénzük. Félévnél tovább alig élné túl valaki az állásvesztést.

A megkérdezettek négyötöde szerint a váratlan helyzetek miatt mindenképpen szükség van néhány hónapnyi tartalékra, de csak valamivel több mint egyharmaduk gondolja úgy, hogy rendelkezik is ehhez szükséges megtakarítással – derül ki a BNP Paribas Cardif biztosító legfrissebb felméréséből. A túlnyomó többség legfeljebb félévig lenne képes fedezni a megélhetési költségeit hitel felvétele nélkül, és baj esetén leginkább a szórakozáson és a ruházkodási cikkeken spórolna.

Min spórolunk, ha baj van?

A kutatás szerint a munkavállalók munkanélküliség esetén leginkább a szórakozás, a ruházkodás, a személyi kiadások és luxuscikkeken spórolnának. A munkanélküliséget már megtapasztalt válaszadók 53 százaléka a szórakozáson, 51 százaléka a ruházkodáson, 34 százaléka a különböző élvezeti, csaknem fele a kozmetikai cikkeken, egyharmaduk pedig tankolási, ill. tömegközlekedési tételeken spórolt. Ami a háztartások fogyasztásának szerkezetét illeti, kiderült, hogy általában a rezsi 23 százalékot tesz ki, és amennyiben táppénz vagy munkanélküliség esetén takarékoskodni kell, a megkérdezettek 13 százaléka csökkenti rezsiköltségeit, illetve szünetelteti azok befizetését.

A BNP Paribas Cardif legfrissebb kutatása szerint a megkérdezettek több mint egyharmada (36 százalék) volt már legalább egyszer munkanélküli az élete során. Bár többségüknél (57 százalék) ez csak egyszer fordult elő, 16 százalékuk ugyanakkor három, vagy több alkalommal is volt már munkanélküli. Az álláskeresés átlagos időtartama ugyanakkor legtöbbször meghaladta a két hónapot: 51 százalékuk több mint 60 napig volt állástalan, mindössze egynegyedük (24 százalék) talált új munkát két hónapon belül.
 
Az aktív munkavállalók csaknem négyötöde nagyon fontosnak tartja, hogy munkanélküliség esetén rendelkezzen néhány hónapnyi tartalékkal, ugyanakkor jelenleg csak valamivel több mint egyharmaduk tudja előteremteni ennek feltételeit. Azonban 38 százalékuk inkább nem, illetve egyáltalán nem tud mihez nyúlni baj esetén.

A femérésből az is kiderül, hogy a munkahely elvesztése esetén a háztartások 61 százaléka legfeljebb félévig lenne képes fedezni az érintettek megélhetési költségeit hitel felvétele nélkül, és mindössze 16 százalékuk rendelkezik több mint 9 hónapos pénzügyi tartalékkal. Ugyanez az arány táppénz esetén már 51, illetve 25 százalékra módosul a válaszadók körében.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Horn Gábor lebuktatta a Fideszt: a liberálisok jó része a kormánypártnál van

Horn Gábor lebuktatta a Fideszt: a liberálisok jó része a kormánypártnál van

Építészet a NER-ben: épülő-szépülő horthysta Disneyland

Építészet a NER-ben: épülő-szépülő horthysta Disneyland

Még hárman kidőltek a fociválogatottból

Még hárman kidőltek a fociválogatottból

Menyasszonya szeme láttára esett össze a csornai focista

Menyasszonya szeme láttára esett össze a csornai focista

Megháromszorozta a kormány az egyházi építkezések támogatását

Megháromszorozta a kormány az egyházi építkezések támogatását

Indul a kilakoltatási moratórium, a Város Mindenkié törvénymódosítást sürget

Indul a kilakoltatási moratórium, a Város Mindenkié törvénymódosítást sürget