Visszakozott a Fidesz, mégsem írják most át a reklámadó szabályait

Visszakozott a Fidesz, mégsem írják most át a reklámadó szabályait

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hiába adtak be a múlt héten törvényjavaslatot a reklámadó szabályainak átírásáról, mégsem viszik a képviselők elé most.

Egy ideig nem írják még át a reklámadó törvényét, hiába a múlt héten beadott javaslat. Eredetileg úgy volt, hogy a módosítást már ma elkezdik tárgyalni a parlamentben, de a Fidesz kérésére az ülés elején levették a napirendről ezt a témát.

A törvény átírását azért akarták nagyon gyorsan átnyomni a parlamentben, mert az Európai Unió Bírósága másfél hete elutasította a magyar kormány ezzel kapcsolatos keresetét. A kormány azt szerette volna elérni, hogy függesszék fel a brüsszeli döntést, amely megtiltotta az adó beszedését. Az Európai Bizottság azért döntött így, mert több szempontból is elfogadhatatlannak ítélte az adó szabályozását.

Brüsszelnek két kifogása volt a szabályozással. Hátrányos megkülönböztetést látott abban, hogy a magasabb árbevételű cégeket aránytalanul magasabb adó megfizetésére kötelezte – ez a gyakorlatban egyedül az RTL Klubot jelentette. Abban is tiltott versenyelőnyt láttak, hogy a 2013-ban nem nyereséges vállalkozások levonhatták a veszteséget az adóalapból, ez pedig főleg a TV2 számára jelentett segítséget.

A múlt héten beadott javaslat szerint a 100 millió forintnál alacsonyabb adóalap továbbra is adómentes lenne, pedig korábban ez volt az egyik pont, amely kiváltotta az uniós döntéshozók rosszallását. A százmilliós határ felett az adó 5,3 százalékosról 9 százalékosra változott volna, ha átmegy a javaslat.

A Magyar Lapkiadók Egyesülete és a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete közösen tiltakozott a tervezet ellen. Szerintük ha tovább emelnék az adót, az gyakorlatilag teljesen eltüntetné a szektorban még megmaradt nyeresége, ami lapbezárásokhoz és újabb létszámleépítésekhez vezetne.

Hozzászólások