Dolgozna Trump lányának havi 17 ezerért? Ázsiában sokan erre kényszerülnek

Dolgozna Trump lányának havi 17 ezerért? Ázsiában sokan erre kényszerülnek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kínai rendőrség néhány napja letartóztatta Hua Hai-fenget, a China Labour Watch munkajogi szervezet aktivistáját. A hivatalos indoklás szerint illegális eszközökkel készített hangfelvételeket a közép-kínai Huajian egyik cipőgyárában. De ez az üzem nem egy a sok közül, merthogy Ivanka Trump márkájú lábbeliket gyárt.

Pár napja nincs életjel Hua Hai-feng két közvetlen munkatársáról sem. A China Labour Watch vezetője, Li Csiang azt mondta, hogy ilyen rendőrségi fellépésre nem volt példa az utóbbi 17 évben, amióta ő a szervezet vezetője. Számtalan hasonló vizsgálatot végeztek kínai üzemekben, de a munkajogi problémákat eddig nem a rendőrség rendezte le. A China Labour Watch vezetője érzékeltette, hogy ebben az esetben a Trump család érdekeltsége miatt volt extra szigorú a hatóság- írta meg a francia sajtó.

Nagyjából a kínai aktivista letartóztatásával egy időben Ivanka Trump egyik indonéziai beszállítójánál vizsgálta a munkakörülményeket a londoni The Guardian tudósítója. Ő egy ruhagyárban járt és tucatnyi dolgozóval készített interjút. A nyilatkozók ragaszkodtak a névtelenséghez, nehogy kirúgják őket. Ázsia egyik legalacsonyabb minimálbéréért dolgoznak, és sokat túlóráznak. De a túlóradíjat sokszor nem kapják meg.

A The Guardian riportja is utal a kínai aktivista letartóztatására. Hua Hai-feng sok egyéb munkajogi visszaélés mellett például azt derített ki, hogy az Ivanka Trumpnak dolgozó kínai üzemekben még a hivatalos minimálbért sem kapják meg a dolgozók. Indonéziában még rosszabb a helyzet, hiszen jóval alacsonyabb a minimálbér. A The Guardian riportere egy helyi szinten jól kvalifikált házaspár esetét hozza fel példaként. Középiskolát végzett a férj és a feleség is, de Subangban csak gyári munkásként dolgozhatnak – Ivanka Trumpnak. Egyikük fizetésének a fele, 30 dollár, elmegy a lakbérre. De nem nívós lakásról van szó, hanem komfort nélküli kétszobásról a város peremén. Két gyermeküket viszont kénytelenek a szerencsére még mindig aktív nagyszülők gondjaira bízni. Az ő kisvárosukban járnak iskolába, és havonta egyszer tudnak találkozni a papával és a mamával. Az Ivanka Trump üzemében fizetett bérből csak annyi üzemanyagra telik, hogy négy-öt hetente egyszer el tudjanak elmotorozni a vidéki kis településre.

Hozzászólások