Mészáros Lőrincéké a Mátrai Erőmű

Mészáros Lőrincéké a Mátrai Erőmű

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tető alá hozták Mészáros Lőrincék a Mátrai Erőmű megvásárlását – a vevő, a Mátra Energy Holding megalapításáról először a hvg.hu adott hírt szerdán.

Megvette a Mátrai Erőmű 72,66 százalékát a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus Global Nyrt. egyik leányvállalata és a cseh EP Power Europe a.s. által közösen létrehozott Mátra Energy Holding Zrt. a német RWE Power AG-tól.

Az új társaság, a Mátra Energy Holding Zrt. fele-fele részben a Mészáros egyik magántőkealapjához tartozó Status Power Kft. és a prágai EP Power Europe a.s. tulajdona. Az utóbbi a fővárosi hőerőműben 2015 júniusától részvényes a cseh Energeticky Prumyslovy Holding a.s. irányítása alatt áll. Szerdán írtunk arról, hogy a Mátra Energy Holdingot a Budapesti Hőerőmű Zrt. budafoki székhelyére jegyezték be. A friss társaságban Mészáros Beatrix is az igazgatóság tagja lett, továbbá Mészáros Lőrinc két bizalmasa, Antal Kadosa ügyvéd és Halmi Tamás. A testületben 3:2 arányban Mészárosék vannak többségben, míg a felügyelőbizottságban 2:1 az állás a csehek javára.

A tranzakcióhoz szükséges a hatáskörrel rendelkező versenyfelügyeleti hatóságok és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal engedélye is. 2100 munkavállaló dolgozik a széntüzelésű erőműben, lignitből állítanak elő villamos energiát, a hazai ellátás 13 százalékát állítják elő.A Mátrai Erőmű 73 százalékban a német RWE-EnBW csoport, 26 százalékban az MVM stratégiai tulajdonában áll, 1 százaléknyi részvény van egyéb kezekben.