200 liter mérgező szeszt foglaltak le a szerepi eset után

200 liter mérgező szeszt foglaltak le a szerepi eset után

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kiderült, hogy a palackozott, fogyasztóknak szánt alkoholtermék mindegyike metil-alkoholt tartalmaz.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei a szerepi metilalkohol-mérgezéssel összefüggésben több mint 200 liter metil-alkoholt tartalmazó alkoholterméket foglaltak le Hajdú-Bihar megyében, egy nagycserei háznál, amelynek átvizsgálásakor magyar zárjegy nélküli, igazolatlan eredetű alkoholterméket, szárított dohányt, alkoholtermék előállítására alkalmas berendezéseket és dohányvágó gépet találtak.

Az alkoholos italokat közkedvelt rövid italos (például whisky-s, gyomorkeserűs) üvegekben tárolták. A házilag színre fújt kupakokra „Duty Free Shop” feliratú papírcímkéket ragasztottak, a hazai gyomorkeserűs üvegből pedig hiányzik az utántöltést gátló eszköz. Zárjegy egyik terméken sem volt. 

A 200 liter alkoholterméket a NAV Szakértői Intézetének Mobillaboratóriuma megvizsgálta. Kiderült, hogy a palackozott, fogyasztóknak szánt alkoholtermék mindegyike metil-alkoholt tartalmaz.

Az italokból 21 ember már fogyasztott is, őket mérgezéses tünetekkel kórházban ápolják.

A pénzügyőrök a több mint 200 liter, megközelítőleg 1 millió forint értékű mérgezett alkoholterméket és a berendezéseket lefoglalták, jövedéki eljárást indítottak és költségvetési csalás, valamint jövedékkel visszaélés elősegítése iparjogvédelmi jogok megsértése és rossz minőségű termék forgalomba hozatala megalapozott gyanúja miatt feljelentést tesznek.

Hozzászólások