szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hosszú Katinka és Shane Tusup magánéletének minden fordulatáról tudunk, amikor azonban közpénzről van szó, mélyen hallgatnak.

Újabb fordulatokat vesz Hosszú Katinka és Shane Tusup története. A háromszoros olimpiai bajnok úszó és edzője-férje szakításának apró részletei elől azok is nehezen bújhattak el, akiket csak a sport érdekel, nem a bulvár, most viszont már személyesen Tusup tolja mindenki arcába kettejük magánügyeit. A közvélemény már mindent tudhat arról, hogy – legalábbis az elhagyott férj olvasatában -, ki kivel csalt meg kit, ezt megelőzően pedig Hosszú is a Facebookon jelentette be, hogy vége a házasságuknak.

Ha Hosszú és Tusup a közpénzt is érintő anyagi ügyeiket teregetnék ki ekkora lendülettel a nyilvánosság elé, akkor bezzeg olyan tényeket is megtudhatnánk, amelyek valóban mindenkire tartoznak. És ez nem egyszerű újságírói vélemény: a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) mondta ki, hogy a válófélben lévő házaspár törvénytelenül titkolózik olyan ügyben, ahol közpénzről is szó lehet.

Elvesztette közpénz jellegét?

Hosszú és Tusup közösen építette fel az Iron Aquatics úszóklubot. Ez az egyesület használja a 46 milliárd forint közpénzből megépült Duna Arénát, azt pedig több, mint egy éve titkolják, hogy mennyiért szerződtek a tavalyi vizes világbajnokságot szervező Bp2017 Kft.-vel.

Fürjes Balázs, az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos (j) és Tarlós István főpolgármester átadja a Duna Aréna jelképes kulcsát Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszónak a nyári vizes világbajnokság központi létesítménye helyszínbejárásán 2017. február 21-én
©

Az úszó tavaly márciusban közölte, hogy elkezdődött a klub úszásoktató programja. Ekkor a 24.hu közérdekű adatigénylést küldött a vizes vb szervezőjének és a klubnak is, hogy megkérdezzék, mennyi pénzért bérlik a Duna Arénát, de válasz nem érkezett. A törvényi határidő lejárta után a NAIH-hoz fordult a lap, a hatóság pedig felszólította a Bp2017-et, hogy adja ki az adatokat. A cég annyit válaszolt: egyetlen szerződést kötöttek a szintén a Hosszú-Tusup pároshoz tartozó Iron Corporation Kft.-vel, 25 millió forint értékben, de azt is csak a vizes vb népszerűsítésére, nem uszodahasználatra.

Azt pedig a Nemzeti Vagyonkezelő sokáig nem volt hajlandó elárulni, hogy egyáltalán ki volt az üzemeltető, akivel szerződtek Hosszúék, csak több hónapos procedúra után derült ki, hogy a Bp2017 volt az. Ez azonban azt jelenti, hogy csak ez a cég szerződhetett Hosszúékkal. Ha mégsem ők kötöttek szerződést, akkor akár az is lehetséges, hogy egy magánvállalkozás szerződés nélkül használ profitszerzésre egy közpénzből épült uszodát. Mivel a felek ez után is titkolóztak, a NAIH a 24.hu szerint megállapította: a Bp2017 törvényt sértett.

De nem csak ebben az esetben szóltak a hírek arról, hogy Hosszúék közpénz közelébe kerülnek. Amikor tavaly év végén elkezdtek pletykálni arról, hogy Csillebércen épülhet a Nemzeti Úszóakadémia, amelyet az úszó kaphat meg, megkérdeztük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy mi igaz ebből. A tárca hosszan bizonygatta, hogy nem igaz a pletyka, majd következett egy meglepő mondat:

A Hosszú Katinka Sportakadémia megvalósításához szükséges intézkedésekről még nincs elfogadott kormányhatározat.

Hogy hogyan lett az úszás Nemzeti Élsport és Utánpótlás-nevelési Képzési Központjából Hosszú Katinka Sportakadémia, az nem derült ki.

Állami pénz nélkül is ment volna

Hosszú és Tusup közös vagyonát a szakértők nagyjából egymilliárd forint körülire becsülik – ahhoz kétség sem fér, hogy ha egy fillér közpénzt nem kapnának, akkor is mindketten dúsgazdagok lennének, tisztán önerőből.

©

A Forbes eddig négyszer állította össze a legértékesebb magyar sportolók éves listáját, mind a négyszer Hosszú lett az első. A páros alapjaiban alakította át az úszást, akár a sportszakmai kérdésekről, akár a pénzügyekről legyen szó: Hosszú az elmúlt években gyakorlatilag edzés jelleggel utazott el a Világkupa-sorozat szinte minden versenyére, ahol hatalmas pénzdíjakat lehetett bezsebelni, miközben a riválisok inkább otthon edzettek a vb-re és az olimpiára. Csak tavaly közel 74 millió forintnak megfelelő dollárt nyert a Világkupán – összehasonlításképp: a világbajnokságon 18,7 millió forintnak megfelelő pénzdíjat szerzett. Amikor összeveszett még a Nemzetközi Úszószövetséggel, akkor is azt sérelmezte, hogy a szövetség korlátozná a Világkupát, pedig az úszók fő pénzkereseti lehetősége ez, nem a vb vagy a kontinensbajnokságok. (A Világkupa nagy pénzdíjakat fizet, míg a vb és az Eb bevételeiből nem részesülnek a sportolók.)

©

Emellé pedig kiépítették az Iron Lady márkát is, képregénnyel is próbálkoztak, de ez másfél év után leállt, ehhez jönnek hozzá a szponzori pénzek, valamint az állami díjazások. Ez utóbbi is közpénz, de ez ellen nem lehet kifogás az átláthatóságra: a törvények rendezik, hogy mennyi pénz jár az olimpiai vagy világbajnoki érmek után a sportolónak és az edzőnek.

Mennyit érhet a Facebook-oldal?

Péntekre elérhetetlenné vált Hosszú félmilliónál több követővel rendelkező Facebook-oldala is. Az úszó ugyan arról írt az Instagramon, hogy Tusup törölte az oldalt, elképzelhető, hogy törlésről nincs szó, csak elrejtették a felhasználók elől, ennek ellenére ez is súlyos veszteséget jelenthet az úszónak. A HVG tavalyi összeállításában a marketingesek a közösségi média hatodik legbefolyásosabb szereplőjének választották Hosszút.

Azt azonban nem lehet egyértelműen megmondani, hogy mennyi pénzt ér egy ilyen Facebook-oldal. Amikor a bulvárlapok arról kezdtek el cikkezni, hogy a 915 ezer követővel rendelkező Kasza Tibor Facebook-lapja egymilliárd forintot ér, mi is próbáltunk utánaszámolni, mi lehet igaz ebből, de a helyzet jóval összetettebb annál, minthogy a követők száma alapján megmondjuk, milyen értékes az oldal. Ahhoz évente 200-300 millió forintos bevételt kellene az oldalnak generálnia, hogy egymilliárdos értékről beszéljenek a szakértők, de a fő probléma ugyanaz, mint a legtöbb celebnél: nehéz önmagában értékelni a Facebookot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elhunyt Erdei Árpád, az Alkotmánybíróság volt tagja

Elhunyt Erdei Árpád, az Alkotmánybíróság volt tagja

Európa egyik legnagyobb családi üzlete: a brit monarchia

Európa egyik legnagyobb családi üzlete: a brit monarchia

„Szólítson mein Führernek” – szatirikus képzelt interjúval száll bele Orbán Viktorba a Profil

„Szólítson mein Führernek” – szatirikus képzelt interjúval száll bele Orbán Viktorba a Profil