Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"9f6182ed-b24b-443a-8a1f-38582b77ff3e","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Hol van az a fogyasztási szint, ami fölött már nem leszünk boldogabbak? Meglepően alacsonyan Takács-Sánta András humánökológus szerint, aki megmutatja, hogyan tudunk szembeszállni a válságba került fogyasztói társadalommal anélkül, hogy mindenestül kivonulnánk belőle. Az általa ajánlott életmód ugyan lemondásokkal járhat, de az érmének van egy másik, fontosabb oldala is: a teljesebb élet lehetősége. ","shortLead":"Hol van az a fogyasztási szint, ami fölött már nem leszünk boldogabbak? Meglepően alacsonyan Takács-Sánta András...","id":"20250104_boldogsag-titka-kulcsa-fogyasztas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9f6182ed-b24b-443a-8a1f-38582b77ff3e.jpg","index":0,"item":"9876243c-bcd8-4c76-a955-085ef0dd0b80","keywords":null,"link":"/elet/20250104_boldogsag-titka-kulcsa-fogyasztas","timestamp":"2025. január. 04. 05:50","title":"Tényleg kell az új kocsi vagy a nagyobb ház? – Az önkéntes egyszerűség lehet a boldog élet titka","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"8ca194a0-f424-4736-ae49-16a015c48477","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"Tűz ütött ki szombat délelőtt az északnyugat-kínai Hopej tartományban található Csangcsiakou város egyik piacán, nyolcan meghaltak, 15-en megsérültek – közölték a helyi hatóságok.","shortLead":"Tűz ütött ki szombat délelőtt az északnyugat-kínai Hopej tartományban található Csangcsiakou város egyik piacán...","id":"20250104_kina-piac-tuz-halottak","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/8ca194a0-f424-4736-ae49-16a015c48477.jpg","index":0,"item":"af9a81d9-68fa-4c81-b29b-04dedece92f9","keywords":null,"link":"/vilag/20250104_kina-piac-tuz-halottak","timestamp":"2025. január. 04. 12:07","title":"Legalább nyolcan meghaltak Kínában, miután tűz ütött ki egy piacon","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c282ab5c-4ebf-4db8-b928-2a31c2fb7ce8","c_author":"HVG","category":"elet","description":"A nemzet rozmárja már ódzkodik a jeges víztől, de még elbúcsúzna Budapesten is a Dunától.","shortLead":"A nemzet rozmárja már ódzkodik a jeges víztől, de még elbúcsúzna Budapesten is a Dunától.","id":"20250104_schirilla-gyorgy-uszas-iras-borton","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c282ab5c-4ebf-4db8-b928-2a31c2fb7ce8.jpg","index":0,"item":"ab4133ab-496b-458c-b57a-9db8c8af2a37","keywords":null,"link":"/elet/20250104_schirilla-gyorgy-uszas-iras-borton","timestamp":"2025. január. 04. 09:18","title":"Schirilla György elárulta: Baracskán ült, mert feltört egy sírt és ellopott egy motort","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"13e49f4f-4ba0-41c9-8f39-b39468678113","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Orbán Viktor jelenleg családjával és ötfős kíséretével az indiai Kocsínban tartózkodik. A nyilvánosság szinte semmit nem tud az út részleteiről, de megpróbáltuk kiszámolni, mennyibe kerülhet egy ilyen téli vakáció.","shortLead":"Orbán Viktor jelenleg családjával és ötfős kíséretével az indiai Kocsínban tartózkodik. A nyilvánosság szinte semmit...","id":"20250105_orban-viktor-india-ajurveda-kocsin-koltseg-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/13e49f4f-4ba0-41c9-8f39-b39468678113.jpg","index":0,"item":"69cf1429-3f57-412a-a162-a2767f8208b1","keywords":null,"link":"/itthon/20250105_orban-viktor-india-ajurveda-kocsin-koltseg-ebx","timestamp":"2025. január. 05. 18:47","title":"Mennyit költhet el Orbán Viktor az indiai családi útra?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d9ca1272-1eda-4c88-b131-20d31e8b651e","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"A Sziget azt hirdeti: nem kell egyben kifizetni a több tíz-, vagy akár százezer forintos bérletet a fesztiválra, lehet részletekben is törleszteni az árát. Persze ilyenkor van némi pluszköltség.","shortLead":"A Sziget azt hirdeti: nem kell egyben kifizetni a több tíz-, vagy akár százezer forintos bérletet a fesztiválra, lehet...","id":"20250105_Reszletfizetessel-is-aruljak-a-Sziget-berleteket","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d9ca1272-1eda-4c88-b131-20d31e8b651e.jpg","index":0,"item":"3cc4bae3-2e61-456d-9665-62385ec9acda","keywords":null,"link":"/elet/20250105_Reszletfizetessel-is-aruljak-a-Sziget-berleteket","timestamp":"2025. január. 05. 11:50","title":"Részletfizetéssel is árulják a Sziget-bérleteket","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d4b2488a-99a0-4f85-984c-05d746c36636","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Robert F. Kennedy megváltoztatná a Coca-Cola összetételét.","shortLead":"Robert F. Kennedy megváltoztatná a Coca-Cola összetételét.","id":"20250105_coca-cola-donald-trump-robert-f-kenned-jr","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d4b2488a-99a0-4f85-984c-05d746c36636.jpg","index":0,"item":"27e2d166-a9be-475a-8c05-c665b39338fd","keywords":null,"link":"/elet/20250105_coca-cola-donald-trump-robert-f-kenned-jr","timestamp":"2025. január. 05. 21:31","title":"Nekimegy a Coca-Colának Donald Trump oltásellenes leendő minisztere","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"15beeca8-9d3d-4e8c-a9a1-2cb62db96806","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Elvitelre – a podcast, amelyben a hét legjobb HVG hetilapos és hvg360-as anyagaiból válogatunk. Csak indítsa el a háttérben és hallgassa meg szerzőink legjobb írásait! Ezen a héten Lenthár Balázs Hősök vagy gonosztevők? sorozatából egy kegyetlen lázadóvezér, akiről nem őrzött meg semmit a nép emlékezete. ","shortLead":"Elvitelre – a podcast, amelyben a hét legjobb HVG hetilapos és hvg360-as anyagaiból válogatunk. Csak indítsa el...","id":"20250105_Elvitelre-podcast-Hosok-vagy-gonosztevok-Dozsa-Gyorgy","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/15beeca8-9d3d-4e8c-a9a1-2cb62db96806.jpg","index":0,"item":"22c9b080-5832-4387-9eca-5fb24597c9a8","keywords":null,"link":"/itthon/20250105_Elvitelre-podcast-Hosok-vagy-gonosztevok-Dozsa-Gyorgy","timestamp":"2025. január. 05. 06:00","title":"Elvitelre #100: Dózsa György, a kegyetlen lázadóvezér, akiről nem őrzött meg semmit a nép emlékezete","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d3293ce7-708d-424b-b7a6-4660ebc2a8d5","c_author":"hvg.hu","category":"sport","description":"Wladár Sándor szerint az, ahogyan Milák Kristóf korábbi edzőjével bánnak, egyenesen történelemhamisítás. Úgy fogalmazott: „fekélyes a seb, és egyre mélyül. Hosszú időt igényel a gyógykezelése”.","shortLead":"Wladár Sándor szerint az, ahogyan Milák Kristóf korábbi edzőjével bánnak, egyenesen történelemhamisítás...","id":"20250104_wladar-sandor-magyar-uszoszovetseg-milak-kristof-virth-balazs-ev-edzoje","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d3293ce7-708d-424b-b7a6-4660ebc2a8d5.jpg","index":0,"item":"adea4974-1402-4e08-aa51-e1dafc224930","keywords":null,"link":"/sport/20250104_wladar-sandor-magyar-uszoszovetseg-milak-kristof-virth-balazs-ev-edzoje","timestamp":"2025. január. 04. 13:41","title":"Úszóelnök: Sokadszorra alázzák meg Virth Balázst","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Egy átlagos magyar család évente 50 ezer forint értékben dob ki olyan élelmiszert, amelyet feleslegesen vásárolt meg. Egy győri szendvicsező felvette a harcot a pazarlás ellen, olyan módszerekkel, amelyek nemcsak az ő profitját növelhetik, hanem a háztartásokat is segíthetik a spórolásban.
Sietni próbáltunk, de mire zárás előtt fél órával leérünk Győrbe, már üres polcok fogadnak a Morgennél. Az apró szendvicsező és kávézó átlagos nyári forgalmat produkált ezen a pénteki napon is, Hargitai István és Kámán Ágnes pedig jól kalkulált: a nap – és a hét – végére nemcsak a büfé polcai, hanem az alapanyagokat tároló hűtő is kiürült, hétfőn, a következő nyitásnál már megint friss dolgok kerülnek a vásárlók elé.
Amikor a működési rendről kérdezzük, István feszes kétszletgazdálkodásról beszél. Erről inkább a hatalmas gyártási láncoknál szoktunk hallani, de láthatóan ilyen kicsiben is működik, igaz, egészen másképp. Náluk bevásárlással kezdődik a nap és a termelési lánc: az étlapon szereplő 11 szendvics hozzávalóinak listája épp olyan, mint egy háztartási nagybevásárlásé, az élelmiszerek is elférnek egy normál konyha hűtőjében – így nemcsak azzal nincs gond a nap végén, hogy mit kezdjenek a maradékkal, hanem azzal sem, hogy óriási összegeket kellene fordítaniuk az alapanyagok beszerzésére.
Reviczky Zsolt
A hétvégét 10-12 ezer forint értékű hozzávaló „vészeli át” náluk – ha megnézi bárki otthon a saját kamráját, ekkora értéket könnyen találhat a tartós élelmiszerekből.
A Morgen szendvicseihez a kenyér egy helyi kis péküzemből érkezik előző délután, a víz a közeli Pannonhalmáról.
Ha helyieknek adsz pénzt, nagyobb eséllyel fogják azt itt elkölteni
– mondja Hargitai István.
A készletgazdálkodás azonban nem minden, hiszen az üzletben nincs hűtőpult – a hűtés nem is tenne jót a szendvicseknek –, ami elkészül, azt el is kell adni. Ágnes áll a pultban, ha azt látja, hogy valami kevésbé fogy, István a Facebookon hirdet rá instant akciót a meglévők mellé. Ha pedig láthatóan ráunnak valamire a vevők, akkor csavarnak egyet a recepten. És ami mégis megmarad zárásig, azt egy helyi hajléktalanszállóba viszik el – ez természetesen nem csak az élelmiszerhulladék minimalizálása miatt fontos a számukra. A tulajdonos azt vallja, hogy a társadalmi hasznosság ugyanúgy része a felelős gazdálkodásnak, mint a folyamatos újítás, a fenntarthatóság és az, hogy emberarcúnak tűnjenek a közösség szemében, ők pedig ezeket mind igyekeznek mutatni azoknak is, akik reggelente sorban állnak a dohánybolt helyén kialakított büfé előtt.
Ahogy beszélgetünk, úgy tűnik, István kifogyhatatlan az ötletekből, legyen szó arról, hogy a papírpoharakat még környezetbarátabb eszközre cserélik, vagy arról, hogyan sztenderizálják az újabb és újabb szendvicsek készítését. Azt mondják, annyira sikerült egyszerűsíteni a folyamatot, hogy az előkészítéssel együtt mindössze másfél percre tudták leszorítani az egy szendvics elkészítéséhez szükséges időt –, de ugyanígy igyekeznek még hatékonyabbá tenni a látszólag minimális befektetéssel működő üzleti modelljüket. Néhány millió forintot fektettek be, hitelt nem vettek fel, nem is pályáznak támogatásért, apránként lépnek előre – István például a mai napig egy győri munkahelyen dolgozik.
Reviczky Zsolt
Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne mernének tervezni: azt mondja, már a kezdeteknél, vagyis a tavaly szeptemberi nyitás előtt nemcsak egy büfé nyitásában gondolkodtak, hanem márkát akartak építeni. A reménybeli franchise-partnereknek pedig nem is csak a szendvicsrecepteket kell majd átvenniük, inkább – mint fogalmaz – az üzleti és emberi mentalitást. „Ha mondjuk Debrecenben nyit valaki Morgent, lehet, hogy ott talál egy kolbászt, amit szívesen beletenne a szendvicsbe, ha Dunaszerdahelyen, akkor brindzát, azt jobban is szeretik, és könnyebben elérhető a helyi termelőktől” – sorolja, csak hogy értsük, milyen távlatokban is gondolkodik.
A külföldi terjeszkedésnél mégis fontosabb szempont az üzlet építésekor a pár két gyerekének a jövője: hogy Ágnes tizenéves lánya pozitív példát lásson abban, ahogy a munka folyik a Morgennél, István 8 éves lánya pedig észrevegye, miért nem ad egy hajléktalannak pénzt, és miért viszi el ugyanannak a hajléktalannak délután a szendvicset – fogalmaz István.
Esztétikai kérdés?
A Morgen idén a Nébih különdíját kapta az Év boltja versenyben. Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal a hvg.hu-nak éppen azzal indokolta az elismerést, hogy a győri szendvicsezőben nemcsak a változatos termékpalettára fektetnek nagy hangsúlyt, hanem az élelmiszer-hulladékok mennyiségének a visszaszorításában is élen járnak. Ezenkívül a helyi alapanyagok felhasználása és a megfelelő tárolás mellett rendszeresen adományoznak a rászorulóknak is – emelték ki.
Reviczky Zsolt
Amíg a Morgennél legfeljebb a kávézacc és a sajtpapír kerül a szemétbe, Magyarországra is igaz az, hogy az élelmiszerek nagyjából harmadát elpazaroljuk. A legtöbb hulladék ráadásul nem is az élelmiszergyártóknál, hanem a háztartásokban keletkezik. A fenntarthatóságnak ez a területe sokkal kevésbé ismert, mint például a szelektív hulladékgyűjtés – a Nébih ezért indította el Maradék nélkül programját, amely éppen a megelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet, például az iskolákban.
Teli kukák
Évente 1,3 milliárd tonna élelmiszer-hulladék keletkezik a világban, 1,8 millió tonna nálunk, ennek több mint fele a háztartásoknál.
Egy magyar 68 kiló élelmiszert pazarol évente, ez az élelmiszer-vásárlás 10-11 százaléka.
Egy négyfős család évente 50 ezer forint értékű olyan élelmiszert dob ki, amelyet feleslegesen vett meg.
Háztartásonként évente 13 kiló készétel, 6,5 kiló kenyér és 3 kiló zöldség végzi emiatt a szemétben.
A tárolási problémák miatt megromlott vagy felesleges élelmiszerek az élelmiszerhulladék csaknem felét teszik ki.
A hulladék 63 százaléka kommunális szemétként végzi, ami környezetvédelmi szempontból is rossz megoldás.
A magyarok 62 százaléka nincs tisztában azzal, hogy a minőségmegőrzési idő és a fogyaszthatósági idő nem ugyanaz, ha az előbbi lejár, az élelmiszer veszít ugyan minőségéből, de elfogyasztása nem jár élelmiszerbiztonsági kockázattal.
A Maradék nélkül azonban nemcsak a gyerekeket igyekszik okítani, hanem a termelőket, feldolgozókat, kereskedőket és a vendéglátás szereplőit is – válaszolta lapunknak a hivatal, amely a Morgenen kívül a Magyar Élelmiszerbank Egyesületet emelte ki pozitív példaként. Az egyesület tavaly mintegy 9300 tonna élelmiszer-adományt juttatott el rászorulóknak – jobbára olyan élelmiszereket, amelyek emberi fogyasztásra még tökéletesen alkalmasak, ám esztétikai hiányosságaik miatt nem fogynak el a boltok polcairól.
Hargitai István azt meséli: amikor fiatalkorában kilógott Hollandiába, és nem igazán volt pénze ennivalóra, biztosan számíthatott arra, hogy a piacon délután az el nem adott, de nem romlott gyümölcsöt ingyen el tudták vinni. Ez pedig épp annyira szolgálta a rászorulók segítését, mint a pazarlás csökkentését.
Reviczky Zsolt
Talán nem véletlen, hogy éppen néhány holland fiatal kezdeményezésében jött létre néhány éve egy olyan étterem, amely ilyen kifogástalan minőségű, de feleslegesnek ítélt élelmiszerekből készít ételeket nap mint nap. Az Instock egyik alapítójával, Selma Seddikkel egy söripari konferencián találkoztunk, nem véletlenül: helyi főzdékkel összefogva ugyanis maradék burgonyából és kenyérből még sört is készítenek.
Akárcsak a Morgen alapítói, Selma is a kereskedelemben dolgozott korábban, és – mint mesélte – megpróbált azzal kezdeni valamit, hogy például egy hálóban árult zöldséget azért dobnak ki, mert a csomagolásban egy-két darab megromlott. Ők az Albert Heijn szupermarketlánc nyolcvan üzletéből visznek el zöldséget és gyümölcsöt, friss helyett egynapos kenyeret használnak, húst és halat pedig feldolgozóktól szereznek, méghozzá olyat, amelynek nem tökéletes az alakja, netán megsérült, ezért nem kerülhet be az egyencsomagolásba.
Egy hal akkor is ugyanolyan ízletes, ha a feldolgozás során leesett a feje
– magyarázza a fiatal vállalkozó, akinek a cége ma már három éttermet irányít, és séfjeinek a keze alól már egy szakácskönyv is kikerült, amelyik éppen arra igyekszik rávezetni az embereket, mit tudnak kezdeni a maradékokkal.