Fél százalékkal dobhatja meg a GDP-t a BMW-gyár

Fél százalékkal dobhatja meg a GDP-t a BMW-gyár

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagyot lökhet a magyar gazdaságok a BMW-beruházás, de erre még sokat kell várnunk. Egyre több adót fizetünk be, de az infláció nőni fog az MNB szerint.

Idén még 4,4 százalékkal nőhet a magyar GDP, jövőre viszont már csak 3,5, 2020-ban pedig 3 százalékos lehet a növekedés – így számol legalábbis a Magyar Nemzeti Bank. Az MNB most kiadott inflációs jelentése szerint a BMW-gyárépítés 0,1, a kedden meghirdetett, kisvállalkozások hitelezését segítő program pedig 0,2 százalékponttal dobhatja meg a GDP-t 2020-ra. Ha a teljes BMW-beruházás megvalósul, az már 0,5 százalékos növekedést is hozhat, de ez annyira soká lesz kész, hogy alaposan még nem elemezték most.

A dohány adója miatt nőhet az infláció

Ami az inflációt illeti: az MNB úgy számol, hogy idén még csak 2,8 százalékkal nőnek az árak, jövőre viszont már 3 százalék felett lesz a mutató. Ráadásul a maginfláció is 3 százalék fölé ugorhat az idei 2,4-ről. A dohány adójának és a népegészségügyi termékadónak a megemelése is növelni fogja az árakat, és ezt az sem tudja eléggé ellensúlyozni, hogy a tartós tej áfáját csökkentik. Jövőre mindez együtt az eredetileg tervezettnél 0,2 százalékkal nagyobb inflációt hozhat.

A versenyszférában 8,2 százalékos béremelést vár az MNB. Ez egy százalékponttal magasabb, mint amit a nyári előrejelzésben reméltek, de ennek csupán technikai oka van, arra számítanak, hogy a megszűnő cafeteria egy része beépül a fizetésekbe.

Több adót fizetünk, de még így is javítani kell az adóbeszedés hatékonyságán

A költségvetési hiány idén a GDP 2,2-2,3 százaléka lehet, miközben a kormány 2,4 százalékkal számolt. A különbség fő oka az, hogy mivel egyre többeknek van munkája, több adó folyik be, és az áfabevétel is nő, ahogy többet tudnak az emberek költeni. A hiányt növeli viszont, hogy az állami és az önkormányzati cégek kiadásai több pénzt visznek el, mint amennyivel a költségvetés elkészítésekor számoltak, és több nyugdíjat is kell fizetni.

Úgy tudjuk, az Európai Bizottság illetékesei a napokban éppen azt kérték a kormánytól, hogy a nagyobb bevételek érdekében növeljék az adóbeszedés hatékonyságát. Az ezzel kapcsolatos terveket október 15-ig kell benyújtania a PM-nek Brüsszel felé. A bizottság azt is bírálja, hogy az állam éppen egy olyan időszakban erőlteti az uniós vagy magyar forrásokból finanszírozott nagy állami beruházásokat, amikor a magánszektor is pörög. A brüsszeli szakértők szerint az állami építkezések a szakemberhiányos ágazatban éppen a magánépítkezések elől veszik el a teret.

Hozzászólások