szerző:
hvg.hu

Az igazgatóság csütörtöki határozatával az OPUS Global Nyrt. megszerzi a Mészáros Építőipari Holding és a Mátrai Erőmű többségi tulajdonát, apportálja a Kall Ingredients Kft.-vel szemben fennálló követeléseket, és értékesíti médiavállalkozásait – utóbbiak most indulhatnak el Liszkay Gábor és Vaszily Miklós alapítványa felé, mely a kormányhoz közel álló televíziókat és rádiókat olvasztja magába.

Lezárul az OPUS GLOBAL Nyrt.-nél idén februárban bejelentett tőkeemelés: a Mészáros Építőipari Holding Zrt. 51 százalékos üzletrészének apportjával, valamint a Mátrai Erőművet tulajdonló Kft. 55 százalékos tulajdonának megvásárlásával több mint 200 milliárd forinttal nő az OPUS Global saját tőkéje – jelentette be a cég közleményében.

A tranzakciók részeként az igazgatóság arról is döntött, hogy a Mátrai Erőmű többségi részesedésének megszerzését a Mediaworks Hungaryt is magába foglaló Opus Press Zrt. értékesítésével finanszírozza. A médiacsoportot a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Talentis Group Zrt. vásárolja meg, az adásvételi ügyleteken az OPUS közel 3 milliárd forintos profitot realizál.

Így épül az kormányközeli mega médiabirodalom

Tegnap megírtuk, hogy a volt felcsúti polgármester médiaportfólióját összefogó Mediaworks bevételinek jelentős része állami vagy államközeli hirdetésekből származik: a G7 korábbi számításai szerint a bevétel 60 százalékát teszi ki a listaáron hirdető állami vállalatoktól befolyó összeg. A médiaportfólió mögött akkora adósságtömeg van, ami miatt az állami hirdetések nélkül összeroppanna a médiabirodalom; 13 milliárd forint hosszú lejáratú kötelezettségállományt tart nyilván a cég, de ezen túl 15 milliárdnyi rövid lejáratú kötelezettség, nagyrészt szállítói követelés is van. Mészáros vidéki lapjai az elmúlt két évben vásárlóik csaknem 22 százalékát veszítették el.

Friss hír, hogy már csak két-két és fél hónapig szól az a két rádióadó, amely a leghallgatottabbak között volt, mégsem Mészáros Lőrinc vagy Andy Vajna médiaportfóliójához tartozott. A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa most úgy döntött, hogy nem járul hozzá a Music FM és a Sláger FM műsorszolgáltatási engedélyének hosszabbításhoz. A nagyon közeli jövőben ugyanakkor megalakul az a médiaportfólió is, amely alapítványi formában a kormányhoz közel álló televíziókat és rádiókat olvasztja magába Liszkay Gábor és Vaszily Miklós irányítása alatt. A HVG úgy tudja, oda kerül Andy Vajnától a Retro Rádió, amelynek nosztalgiarádióként a Sláger FM a legfőbb versenytársa, valamint Mészáros Lőrinc tőzsdei cégéből, az Opus Globalból a főként lapkiadással foglalkozó Mediaworks is ott landol majd.

Minden elképzelést túlszárnyaltak

Az Opus Global Nyrt. által kiadott sajtóközleményből kiderül, hogy a 9 hónap alatt véghezvitt apportok és üzletrész vásárlások hatásai még a menedzsment előzetesen bejelentett várakozásait is túlszárnyalták; a tranzakciók februári bejelentésekor még csak 110-120 milliárdos növekedést terveztek, de az OPUS Global Nyrt. saját tőkéje 250 milliárd forint fölé növekedhet. Az új termelővállalatokban szerzett tulajdon miatt a tőzsdei vállalat működéséből jövőre 20-25 milliárd forint EBITDA várható.

Az OPUS GLOBAL Nyrt. igazgatósága csütörtökön elfogadta a Mészáros Építőipari Holding (MÉH) Zrt. 51 százalékára a nemzetközi szakértő (PwC) által meghatározott piaci értéket és az ennek az apportnak megfelelő. A Mészáros és Mészáros Kft.-t, továbbá az R-KORD Kft.-t 100 százalékban tulajdonló MÉH Zrt. 51 százalékos üzletrészének értéke 59,759 milliárd forint.

Az igazgatóság döntött arról is, hogy az OPUS GLOBAL Nyrt. megveszi a Status Power Invest (SPI) Kft. 55,05 százalékos tulajdonrészét, amelyet a STATUS Energy Magántőkealap 9,89 milliárd forint vételáron értékesít. Az ügylettel az OPUS GLOBAL közvetett módon 2019 június végére – a prágai befektetőcsoport, az EPH Mátrai Erőműben lévő 15 százalékos tulajdonrészének megvásárlásával – mindösszesen 72,665 százalékos irányító részvénycsomaghoz jut a magyarországi villamosenergia-ellátás szempontjából második legnagyobb hazai vállalatban.

A tranzakciót az OPUS PRESS Zrt. értékesítéséből fedezik, amelyen mintegy 3 milliárd forintos profitot realizál az OPUS GLOBAL. A médiavállalkozásokat tömörítő céget és a tulajdonában álló további társaságokat – így a Mediaworks Hungary Zrt.-t és annak leányvállalatait (MediaLOG Zrt., DMH Magyarország Kft., Dunaújvárosi Szuperinfó Kft., Maraton Lapcsoport Kft.), valamint a PRINTIMUS Kft.-t – a nettó kötelezettségeken felül 7,4 milliárd forintért, illetve a csoport követeléseit további 2,5 milliárd forintért a Mészáros Lőrinc érdekeltségében működő Talentis Group Zrt. vásárolja meg. 

A következő lépés a Konzum beolvasztása lesz

Az OPUS Global Nyrt. igazgatósága csütörtöki döntésével hozzájárult ahhoz is, hogy az apportszerződés részeként a Konzum PE Magántőkealap a Kall Ingredients Kft. felé fennálló 4,36 milliárd forintos követelésével tőkét emeljen a tőzsdei társaságban. Az út-, vasút-, híd- és vízépítési nagy projektekben aktív, jelenleg mintegy 300 milliárd forintos szerződésállománnyal rendelkező Mészáros Építőipari Holding, illetve a hazai áramtermelés ötödét adó Mátrai Erőmű irányító részesedésének megszerzésével lezárul az OPUS GLOBAL Nyrt. februárban bejelentett tőkeemelési sorozat.

A következő lépés a KONZUM Nyrt. beolvasztása az OPUS GLOBAL Nyrt.-be, az egyesülési folyamat elindításáról a két társaság december 3-i rendkívüli közgyűlésein határozhatnak a részvényesek. Az előzetes becslések szerint a tőzsdei óriásvállalat mai árfolyamon számolva 350-400 milliárd forintos kapitalizációval, ezzel közel megegyező nagyságú, IFRS szerinti konszolidált saját tőkével és 30 milliárd forint fölötti EBITDA-val működhet már 2019-ben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Már legalább öt halottja van a Japánt letaroló tájfunnak

Már legalább öt halottja van a Japánt letaroló tájfunnak

Tordai: Ez nagyon durva kampány volt, féltettem Gergőt

Tordai: Ez nagyon durva kampány volt, féltettem Gergőt

Csak a fideszes jelölt cége temethet Dunaújvárosban

Csak a fideszes jelölt cége temethet Dunaújvárosban

42,7 százalékos a részvétel délután 5 óráig

42,7 százalékos a részvétel délután 5 óráig

Az ellenzéki Nyirati Klára lett a bajai polgármester

Az ellenzéki Nyirati Klára lett a bajai polgármester

Rambo Lambo: új gazdára vár ez a szuperritka régi Lamborghini terepjáró

Rambo Lambo: új gazdára vár ez a szuperritka régi Lamborghini terepjáró